"Ад'ютант его превосходительства": Микола Тищенко - закарпатський бультер’єр президента: "швидкі" від терориста "ДНР", "золотий" міст та тиск на місцеву владу

Сам він себе називає “префектом” краю від Зеленського, але поки все, чим він запам’ятався – це урочистим перерізанням різноманітних стрічок. Поки кураторство Тищенком Закарпаття – ніщо інше, як порожній піар.

Народний депутат від “Слуги народу” Микола Тищенко після очолення місцевої організації президентської партії став частим гостем на Закарпатті. Сам він себе називає “префектом” краю від Зеленського, але поки все, чим він запам’ятався – це урочистим перерізанням різноманітних стрічок, врученням “швидких”, які були закуплені у фірми функціонера терористичної організації “ДНР”, своїм зухвалим хамством та тиском на органи місцевого самоврядування.

Чим займається Микола Тищенко та інші “слуги народу” на Закарпатті – дивіться у новому розслідуванні журналістів Watchdogs на телеканалі “Прямий”.

Перерізання стрічок та тиск на місцеве самоврядування: чим зайнявся “префект Зеленського” на Закарпатті

Під час довиборів у 87 окрузі Микола Тищенко плутав Закарпаття і Прикарпаття, але з березня 2021 року очолив в Ужгороді місцеву організацію “Слуги народу”, і тепер літає туди ледь не щотижня.

“Я взагалі в Закарпатті у своєму житті був тільки в дитинстві з бабусею, коли ми подорожували з родиною”, – зізнався він.

Сам нардеп називає свою посаду в області “префект” – у Верховній Раді України сфотографували чернетку однієї із промов Тищенка, і він там себе іменував саме “префектом Президента на Закарпатті”.

З місцевими чиновниками Микола Тищенко поводиться показово зухвало.

“Прийшла нова ера, ера професіоналів, тому я доручаю особисто і вам, Олексій Геннадійович, і вам, Анатолій, контролювати… Вам, пане… Богдане, да… Контролювати цю дуже важливу для нас ситуацію…”, – заявив він в Ужгородському аеропорту.

Хто оці два “хлопчики”, яким Тищенко доручає там щось контролювати і слідкувати? Це голови обласної ради та обласної адміністрації Закарпаття Олексій Петров і Анатолій Полосков. А той Богдан, прізвища якого Тищенко так і не згадав, це Богдан Андріїв, міський голова Ужгорода.

Навіть президент не може нічого доручити, голові міської чи обласної ради, бо це місцеве самоврядування. А тут “зальотний” нардеп обраний на мажоритарному окрузі у Святошинському районі Києві приїздить до Ужгорода і роздає, як хлопчикам, місцевим керівникам вказівки, у відверто хамській манері. Мабуть, за радянською звичкою він вважає себе кимось на кшталт голови обкому партії, тобто партійного керівника області від КПРС.

Микола Тищенко вже “вляпався” на Закарпатті у цілу низку скандалів, наприклад, через нього затримали літак, пасажири якого сиділи та чекали, поки він запише черговий “відосик”.

Не менше нардеп запам’ятався і своїм відео, на якому він змушує митника казати “Вєнгри наші друзі!”. “Вєнгрія – це країна, яка є наш найголовніший стратегічний партнер, і не треба на них кивати, що вони в чомусь винні. Вони наші друзі. Вони наші друзі! Кажіть! Вєнгри наші друзі. Вєнгри наші друзі!”, – наказував у травні 2021 року “Слуга народу” керівнику Закарпатської митниці на кордоні.

Втім, самопроголошений “префект” радше “торгує обличчям” на Закарпатті, ніж реально чимось керує. Так би мовити, весільний генерал, але з місцевим колоритом.

“Микола Тищенко активно літає на Закарпаття і піариться на перерізанні всіх можливих стрічок. Навіть на тих об’єктах, які почали робити ще до президента Зеленського”, – розповідає закарпатський журналіст Віталій Глагола.

Але це не все.

“Наскільки я знаю, у нього виділений навіть окремий особистий кабінет в приміщенні Закарпатської обласної ради. І Микола Тищенко там нібито здійснює прийом інших чиновників. Для місцевих чиновників це дядя з Києва, який може поговорити з Єрмаком, а той може поговорити з Президентом, і їм буде ой-ой-ой як недобре. Тобто таку роль він виконує, як комунікатора між головою Офісу президента, своїм кумом Єрмаком і президентом України Володимиром Зеленським”, – додав журналіст.

“Він фактично приходить тільки тоді, коли що відкрити – це важливо. І коли відбуваються якісь важливі ключові голосування на різних рівнях рад в Закарпатті. Це може бути обласна рада, де він є представником Офісу президента, і десь є домовленості, підкріплені й ним також, і він дивиться, щоб їх виконували”, – підтверджує політолог Михайло Шелемба.

Крім того, за його словами, Микола Тищенко почав переформатовувати таку умовну більшість в обласній раді, також він почав переформатовувати більшість, яка сформувалася в Ужгородській міській раді.

“Він глибоко не розбирається в самій проблематиці Закарпаття, він є суто представником офісу Президента, отаким формальним. А архітектором усіх цих змін є народні депутати від “Слуги народу”, це Михайло Лаба, Анатолій Костюх, які десь і малюють, і складають, і формують ту картинку, яка має бути тут в Закарпатті”, – зазначив політолог.

І Віталій Глагола, і Михайло Шелемба, згадали в контексті Тищенка прізвище ще одного народного депутата – Михайла Лаби. Михайло Лаба – це ще один “слуга народу”, мажоритарник від Закарпаття, колишній голова однієї із сільрад в Закарпатські області.

Тищенко і Лаба зараз на Закарпатті буквально, як дві сторони одного білборду. Бачиш написано – Михайло Лаба, обходиш з іншого боку – Микола Тищенко. На всіх медійних подіях вони з’являються разом, і на Закарпатті їх так і сприймають – як спільників. Але про це нижче.


“Швидкі” для Закарпаття від функціонера терористів “ДНР”

У серпні 2021 року Закарпатська обласна рада передала в села Закарпаття двадцять машин швидкої допомоги. Документи на машини водіям вручав саме нардеп Микола Тищенко.

Якщо просто подивитися на тендери, за якими закупили ці швидкі, відкривається дивовижна картина. Виявляється, уже понад рік Закарпаття, купує всі машини швидкої допомоги в одної єдиної контори, ТОВ “Автоспецпром”. Ця контора багато продавала українській медицині за часів Януковича, потім пару років майже не мала замовлень, а з 2019 року раптом знову стала надзвичайно успішною на держаних тендерах.

А належить ця компанія сім’ї Еміля Фісталя – лікаря і медичного чиновника з окупованого РФ Донецька, якому публічно дякував “за службу” ватажок терористів “ДНР” Денис Пушилін.

Під час приїзду в окупований Росією Донецьк пропагандиста та співака Йосипа Кобзона у 2015 році й відвідання ним клініки разом з Фісталем з’ясувалося, що там лікуються бурятські танкісти, з яких найбільш відомим став російський рядовий Доржи Батомункуєв. “Вы бурят? Как я рад!” – підбадьорив тоді Кобзон спаленого українськими військовими танкіста російських окупантів родом з Бурятії. Ця цинічна фраза одразу стала мемом.

Що цікаво – Закарпаття купує швидкі у Фісталів взагалі без тендерів! Суто по переговорній процедурі, на 120 мільйонів гривень.

Журналісту Watchdogs вдалось взяти коментар щодо закупівлі цих “швидких” у самого Миколи Тищенка.

– Ви там брали участь у врученні швидких.

– Так.

– Вам відомо, що компанія, яка їх постачала, вона пов’язана з “ДНР” та Фісталем?

– Я про це чую вперше, думаю, що це чутки. Ви, як канал афілійований до одного з політиків, я думаю, вам не личать взагалі чутки розповсюджувати.

– Це не чутки, це факти!

– Дивіться, я ще раз кажу: чутки розповсюджувати й взагалі на телебаченні, неможливо.

Тищенко просто бреше у вічі: та все це чутки, нічого не знаю.

Як спаплюжити пішохідний міст в Ужгороді за 50 мільйонів гривень

Дуже показово про роль раніше згаданого “слуги” Михайла Лаби в Ужгороді свідчить історія із проєктом реконструкції пішохідного мосту. Це – історична архітектурна візитівка Ужгорода.

Через проєкт його реконструкції у місті спалахнув урбаністично-архітектурний скандал. І як пізніше з’ясувалося, нардеп Михайло Лаба був одним із його ініціаторів.

Рекламу про проєкт-подарунок замовила група компаній Win Experts. Її ж логотипи красувалися на ескізах. Місцеві активісти зі спільноти “Save Uzhgorod” дуже швидко з’ясували, що президентом цієї групи компаній є такий собі Віктор Петрович Лещинський, помічник народного депутата Михайла Лаби.

Проєкт реконструкції:

І це не просто якийсь там помічник. Ось пан Лещинський у себе на Фейсбуці хвалиться, як інспектував будівництво в Ужгороді разом з нардепами Лабою і Тищенком.

Якби місто вирішило його реалізувати, це коштувало б 40-50 мільйонів гривень. Але найголовніше: цей проєкт взагалі не мав би нічого спільного, із тим як виглядав ужгородський пішохідний міст 80 років тому.

Але гроші доведеться просити у Києві, бо у міста такої суми на міст просто немає.

Що важливо, місцевих активістів обурив не лише сам проєкт, а й спроби Лаби і Тищенка просунути проєкт, реалізація якого могла б дістатися наближеним до них компаніям. Так, “зайві” 50 мільйонів “своїм” не завадять. Але цей задум повністю провалився.

Крім того, є ще один проєкт, який збиралося профінансувати місто – просто відремонтувати міст, і це коштувало б 4 мільйони гривень. Але для нардепів то, мабуть, надто дрібна історія.

“Префект Зеленського” Тищенко також долучився до будівництва кафедрального собору Закарпатської єпархії. Причому скромно так зазначив, що “сам він вперше будує собор”.

От саме так Микола Тищенко і Михайло Лаба керують Закарпаттям – буря і натиск з мінімальними результатами в реальному житті.

Поки кураторство Тищенком Закарпаття – ніщо інше, як порожній піар. Усілякі заходи, відосики, пости у Фейсбуці…. Зрештою, чим би Тищенко не тішився, аби нічого не чіпав руками.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...