Американці створили для Укараїни гібрид Patriot й радянських ЗРК, - The New York Times

У США створили систему ППО FrankenSAM, яка поєднує у собі передові ракети "земля-повітря" західного калібру з переобладнаними пусковими установками радянських часів. Про це пише NYT, передають Патріоти України.

Нараз є два варіанти цих імпровізованих засобів протиповітряної оборони - один поєднує радянські пускові установки "Бук" і американські ракети Sea Sparrow, а другий — радари радянської епохи та американські ракети Sidewinder.

Зазначається, що ці системи випробували протягом останніх кількох місяців на військових базах у Сполучених Штатах - в Україну їх доставлять вже цієї осені. "Системи FrankenSAM вносять свій внесок у заповнення критичних прогалин у протиповітряній обороні України, і це є найважливішим викликом, з яким сьогодні стикається ця країна", — сказала Лаура Купер, заступниця помічника міністра оборони з питань політики Росії, України та Євразії.

Зазначається, що з початку війни Україна почала змішувати наступальну зброю — свої застарілі запаси радянських часів і ту, яку вона отримала із Заходу. Проєкт FrankenSAМ намагається зробити те саме для ППО України.

У четвер, 26 жовтня, адміністрація Байдена оголосила про ще один пакет військової допомоги Україні на суму 150 мільйонів доларів. Він включатиме додаткові боєприпаси для трьох типів систем протиповітряної оборони, включаючи ракети Sidewinder для однієї з FrankenSAM.

Видання розповідає, що програму відкрили в кінці минулого року, коли українські офіційні особи попросили союзників допомогти їм знайти ракети для близько 60 пускових установок "Бук" і радарів радянських часів. Знаючи, що Заходу буде важко отримати боєприпаси російського виробництва для систем "Бук", В Україні натомість запропонували переобладнати пускові установки для використання зенітних ракет НАТО.

Нардепка Олександра Устінова розповіла, що Україна пропонувала самостійно переобладнати зброю, але американські інженери наполягали на виконанні роботи. За словами Устінової, перші кілька пускових установок і ракет "Бук" надійшли в Україну лише нещодавно.

Вона також заявила, що Україна готова відправити до Сполучених Штатів ще 17 пускових установок "Бук" для переобладнання, але американські інженери щомісяця можуть виготовляти тільки 5.

Інший проєкт - наземна пускова установка, яка використовує радари радянських часів для стрільби старими американськими ракетами - був представлений разом з пакетом допомоги 11 жовтня.

FrankenSAM використовує надзвукові ракети AIM-9M Sidewinder американського виробництва, які були розроблені в 1950-х роках і використовуються на винищувачах F-16 і F-18.

NYT пише, що представники американського оборонного відомства та інженери також випробовують, можливо, найпотужніший FrankenSAM: він складається з ракет Patriot і пускової станції, яка працює зі старішими українськими радіолокаційними системами вітчизняного виробництва.

Офіційний представник Пентагону заявив у середу, що система успішно вразила дрон під час випробувань. За словами посадовця, систему планують відправити в Україну цієї зими.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Пекін намагався це приховати: У Китаї затонув новітній атомний підводний човен

четвер, 26 вересень 2024, 21:54

Китай намагався приховати затоплення новітнього підводного атомного човна. Про це повідомляє The Wall Street Journal, передають Патріоти України. За інформацією видання, навесні 2024 року в Китаї затонув новітній атомний ударний підводний човен. Інциде...

"Росіяни завжди відслідковують інформацію у публічному просторі": Військовий різко висловився про заяви щодо виходу ЗСУ з Вугледару

четвер, 26 вересень 2024, 21:28

Українські бійці замість того, щоб воювати за Вугледар, через "всіляких корисних дурнів, політиків" змушені спростовувати їхні заяви. Про це в ефірі "КИЇВ24" сказав Іван Тимочко, військовослужбовець, голова Ради резервістів Сухопутних військ Збройних с...