Араби не ставлять зайвих питань: Хто з українських експосадовців має нерухомість в ОАЕ

Журналісти проєкту Радіо Свобода "Схеми" знайшли елітну нерухомість у Дубаю (ОАЕ), що належить родичам колишніх українських високопосадовців, нардепів, суддів та прокурорів. Дані про нерухомість отримані в межах міжнародного розслідувального проєкту Dubai Unlocked, повідомляють Патріоти України.

Зокрема, йдеться ексміністра екології Миколи Злочевського, колишнього президента і народного депутата "Мотор Січі" В’ячеслава Богуслаєва, лобіста концерну "ЄДАПС" та ексрегіонала Василя Грицака, колишнього суддю Артура Ємельянова та ексзаступника прокурора Одеської області Олега Корнілова.

Микола Злочевський

Микола Злочевський – міністр екології та природних ресурсів України часів Віктора Януковича та колишній народний депутат від "Партії регіонів". Засновник однієї з найбільших компаній із видобутку газу Burisma Group. У 2023-му році його статки оцінили у 225 млн доларів.

За даними проєкту, в один день у липні 2019-го року Злочевський придбав одразу 2 апартаментів у Дубаї – в елітному житловому комплексі на березі Перської затоки.

Проєкт Dubai Unlocked отримав дані транзакцій з дубайських реєстрів. Вони свідчать, що апартаменти загальною площею понад 1700 квадратних метрів обійшлися соратнику Януковича у майже 11 мільйонів доларів.

У рік придбання дубайських квартир Микола Злочевський вже був не при владі і згодом його оголосили у розшук. Експосадовець мав статус підозрюваного у так званій "справі Курченка".

Коли "запахло смаленим" Злочевський переписав елітні апартаменти в Дубаї на свою доньку.

Колишній нардеп і керівник "Мотор Січі"

За даними видання, В’ячеслав Богуслаєв та його син Олександр скуповували у Дубаї нерухомість, починаючи з 2009-го по 2018-й роки.

"Схеми" відшукали у родини щонайменше 19 апартаментів та офісних приміщень в декількох елітних районах міста загальною вартістю у 15 мільйонів доларів.

Станом на тепер з 19 об'єктів нерухомості у власності родини Богуслаєвих значаться лише п’ять (одна квартира та чотири офісних приміщення). Усе інше майно – продано.

В Офісі генпрокурора відповіли "Схемам", що "органом досудового розслідування наразі не отримано достовірної інформації та документів щодо майна Богуслаєва та його сина в Об'єднаних Арабських Еміратах".

Нині В’ячеслав Богуслаєв перебуває під вартою за низкою обвинувачень, зокрема, у державній зраді, пособництві країні-агресорці та протидії ЗСУ. Сам він ці звинувачення відкидає.

Суддя часів Януковича Артур Ємельянов

Елітним майном у Дубаї володіє дружина Ємельянова – Світлана. Їй належить три квартири в житловому комплексі Sadaf 6 – кожна з яких площею 123 квадратні метри. Загальна вартість неріхомості – 1,8 мільйона доларів.

У 2023 році до Артура Ємельянова з обшуками прийшли співробітники ДБР. Тоді йшлося про розслідування можливого посібництва колишнього заступника голови Вищого господарського суду України на користь РФ. Повідомлялось, що у справі фігурує і Світлана Ємельянова.

В ДБР на запит журналістів відповіли, що станом на травень 2024 року жодній особі, зокрема Світлані та Артуру Ємельяновим, про підозри в даному кримінальному провадженні не повідомляли.

Колишній заступник прокурора Одеської області Олег Корнілов

Згідно з отриманими журналістами даними, Корнілов придбав в Еміратах дві квартири та готельні апартаменти загальною вартістю понад 400 тисяч доларів.

Сам прокурор був люстрований після Революції Гідності. В 2021 році поновився на посаді та отримав понад 2,3 мільйона гривень з бюджету за "вимушений прогул", а через рік звільнився.

Василь Грицак – колишній нардеп від Партії Регіонів

Василь Грицак – колишній народний депутат від "Партії регіонів" і ексзаступник голови Державної міграційної служби. Його родина володіє двома апартаментами загальною вартістю понад 700 тисяч доларів. Нині одна з квартир записана на старшого сина Грицака, друга – на дружину та молодшого сина.

"Я вперше від вас чую (про нерухомість в ОАЕ, – ред.). Я їх вам дарую! Поняття не маю. Вам подарунок! Немає і не було", – відповів на цю інформацію Грицак у коментарі журналістам.

Чому Дубай

"Історично Об'єднані Арабські Емірати були місцем, де ваші гроші – в безпеці, і запитань ставлять мало. Тому, якщо ви людина, яка має гроші, які хоче вивести з-під пильної уваги у своїй країні, то ОАЕ історично є чудовим місцем для цього", – розповів в інтерв’ю «Схемам» директор британського Центру фінансів та безпеки Том Кітінґ.

У виданні пояснили, що закритість реєстрів Дубай та відсутність питань з боку влади ОАЕ до інвесторів слугує чудовим підґрунтям для чинних та колишніх українських посадовців різного рівня приховати свої реальні статки.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...