Ароматні рецепти середньовіччя: Що пили в Україні (фото)

Про українську традиційну кухню відомо багато. Але якими були національні напої?

Чим здавна втамовували спрагу в Україні, що пили в спеку і холод та які алкогольні й безалкогольні напої були найпопулярнішими, - передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

Варенуха

Цей український народний напій був у великій пошані в запорізьких козаків. Спочатку готували компот із сушених груш і слив, настоювали ніч, зціджували, потім додавали мед і прянощі: червоний гострий перець, чебрець, м'яту, материнку. За можливості використовували заморські спеції: гвоздику, запашний перець, корицю.

Потім напій парили з медом у печі й подавали у гарячому або холодному вигляді. Заможні господарі могли додавати до варенухи трохи горілки.

Варенуха була у великій пошані в запорізьких козаків

Узвар

Узвар здавна був найпопулярнішою солодкою стравою в українській кухні. Готується він як компот з сухих або свіжих фруктів і ягід: яблук, груш, слив, вишень, малини, полуниці, чорниці. Можна додавати прянощі: корицю, бадьян або навіть мускатний горіх.

Але найголовніший інгредієнт узвару – це мед. Його додають до цього напою замість цукру. Узвар в основному пили в холодному вигляді, але також його можна вживати і гарячим.

Узвар готували з води, меду і сухофруктів

Квас

Пити квас в Україні почали ще за часів раннього середньовіччя. У Київській Русі його називали "сирівець" та готували з житнього хліба і солоду або житнього борошна. Влітку квас також робили з ягід і фруктів, іноді додавали квіти, буряк і навіть сік дерев.

Квас у Київській Русі називали "сирівець"

Медовуха

Горілка помилково вважається традиційним напоєм українців. Насправді вона прийшла до нашої країни з Росії. В Україні ж ще з часів Київської Русі поширеною була медовуха.

Спочатку робили медову ситу (воду з медом), заправляли її запареними шишками хмелю і настоювали в теплі від кількох днів до кількох тижнів. Готовий мед проціджували і пили холодним. Залежно від часу витримки меду напій був слабшим або міцнішим. Без медовухи не обходилося жодне свято.

Медовуха – традиційний напій українців

Кисіль

За деякими підрахунками кисіль в українській кухні – вже близько тисячі років. З давніх-давен цей напій любили за приємний смак, аромат, а також за безліч корисних речовин.

Кисіль з часів Київської Русі готували з пшениці, вівса та інших зернових культур. Зараз кисіль роблять влітку і взимку, зі свіжих фруктів і ягід або з варення.

Кисіль раніше готували із зернових культур

Збитень

Збитень здавна любили на Русі за незвичайний смак та приємний аромат. Чимось він нагадує грог і глінтвейн, але, на відміну від них, є безалкогольним та готується на воді.

Гарячий збитень має зігріваючі та протизапальні властивості, тому особливо популярним він був у зимовий час. Однак і в холодному вигляді він не втрачає своїх корисних властивостей і відмінно втамовує спрагу.

Готують збитень як відвар з меду і настоїв прянощів і трав: до нього часто додавали звіробій, шавлію, стручковий перець, імбир і лавровий лист.

Житній холодний збитень

Ряжанка

Цей традиційний український напій готувався з пряженого молока, яке довго парили в печі, до золотистого кольору. Потім охолоджували, додавали ложку сметани або вершків і залишали в теплі згортатися. Через 10-12 годин ряжанка була готова.

Молочний напій охолоджували та подавали до вареників, млинців, оладок, їли з хлібом і пирогами на полуденок у неділю, а також у свята. Інші відомі назви ряжанки: завдаванка, паруха, колотуха, сметана, пряжанка, завдавана сметана.

Ряжанка готувалася з пряженого молока

Пиво без хмелю

Пиво було одним з найдавніших напоїв, які варили та пили в Україні. Спочатку його готували з проса або ячменю без додавання хмелю, пізніше стали додавати солод і хміль. Пиво варили при монастирях, воно було популярним серед козаків.

Пиво раніше готували без хмелю


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Крик відчаю" через українські БПЛА: У Міноборони пояснили, чому РФ створює "танки-монстри" з системами РЕБ

субота, 20 квітень 2024, 7:15

Українські ударні дрони з часом значно покращилися, тому російські засоби, які раніше працювали, виявилися неефективними. . Монструозні танки обвішані засобами радіоелектронної боротьби, про які повідомлялося останнім часом, росіяни випускають на поле...

Народні прикмети на 20 квітня. Що треба щро між чоловіком і дружиною почастішають сварки

субота, 20 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 20 квітня за новим стилем вшановує преподобного Феодора Тріхіна, преподобного Анастасія Синайського і Кіпрську ікону Богоматері. За старим стилем у свято сьогодні вшановують мученика Руфіна і мученицю Акіліну молодшу. . Наші...