Цей український народний напій був у великій пошані в запорізьких козаків. Спочатку готували компот із сушених груш і слив, настоювали ніч, зціджували, потім додавали мед і прянощі: червоний гострий перець, чебрець, м'яту, материнку. За можливості використовували заморські спеції: гвоздику, запашний перець, корицю.
Потім напій парили з медом у печі й подавали у гарячому або холодному вигляді. Заможні господарі могли додавати до варенухи трохи горілки.
Узвар здавна був найпопулярнішою солодкою стравою в українській кухні. Готується він як компот з сухих або свіжих фруктів і ягід: яблук, груш, слив, вишень, малини, полуниці, чорниці. Можна додавати прянощі: корицю, бадьян або навіть мускатний горіх.
Але найголовніший інгредієнт узвару – це мед. Його додають до цього напою замість цукру. Узвар в основному пили в холодному вигляді, але також його можна вживати і гарячим.
Пити квас в Україні почали ще за часів раннього середньовіччя. У Київській Русі його називали "сирівець" та готували з житнього хліба і солоду або житнього борошна. Влітку квас також робили з ягід і фруктів, іноді додавали квіти, буряк і навіть сік дерев.
Горілка помилково вважається традиційним напоєм українців. Насправді вона прийшла до нашої країни з Росії. В Україні ж ще з часів Київської Русі поширеною була медовуха.
Спочатку робили медову ситу (воду з медом), заправляли її запареними шишками хмелю і настоювали в теплі від кількох днів до кількох тижнів. Готовий мед проціджували і пили холодним. Залежно від часу витримки меду напій був слабшим або міцнішим. Без медовухи не обходилося жодне свято.
За деякими підрахунками кисіль в українській кухні – вже близько тисячі років. З давніх-давен цей напій любили за приємний смак, аромат, а також за безліч корисних речовин.
Кисіль з часів Київської Русі готували з пшениці, вівса та інших зернових культур. Зараз кисіль роблять влітку і взимку, зі свіжих фруктів і ягід або з варення.
Збитень здавна любили на Русі за незвичайний смак та приємний аромат. Чимось він нагадує грог і глінтвейн, але, на відміну від них, є безалкогольним та готується на воді.
Гарячий збитень має зігріваючі та протизапальні властивості, тому особливо популярним він був у зимовий час. Однак і в холодному вигляді він не втрачає своїх корисних властивостей і відмінно втамовує спрагу.
Готують збитень як відвар з меду і настоїв прянощів і трав: до нього часто додавали звіробій, шавлію, стручковий перець, імбир і лавровий лист.
Цей традиційний український напій готувався з пряженого молока, яке довго парили в печі, до золотистого кольору. Потім охолоджували, додавали ложку сметани або вершків і залишали в теплі згортатися. Через 10-12 годин ряжанка була готова.
Молочний напій охолоджували та подавали до вареників, млинців, оладок, їли з хлібом і пирогами на полуденок у неділю, а також у свята. Інші відомі назви ряжанки: завдаванка, паруха, колотуха, сметана, пряжанка, завдавана сметана.
Пиво було одним з найдавніших напоїв, які варили та пили в Україні. Спочатку його готували з проса або ячменю без додавання хмелю, пізніше стали додавати солод і хміль. Пиво варили при монастирях, воно було популярним серед козаків.
Українська парамедикиня, командирка медичної служби "Ульф" батальйону "Вовки Да Вінчі" Аліна Михайлова вважає, що росіяни продовжать наступ на Дніпропетровську область та прагнутимуть подальшої окупації регіону. Про це вона розповіла в інтерв’ю проєкту...
FPV-дрон батальйону SIGNUM наздогнав та знищив російського окупанта на мотоциклі. Відповідне відео опубліковано на каналі підрозділу, інформують Патріоти України.