"Ашан" постачає товари окупантам на фронті і допомагає Путіну з мобілізацією, - журналістське розслідування

Французька мережа супермаркетів "Ашан" в Росії допомагає окупантам з товарами на фронті і збирає дані про своїх співробітників для їхньої мобілізації. Про це йдеться в матеріалі Insider, le Monde та Bellingcat, передають Патріоти України.

Щонайменше з березня 2022 року російський "Ашан" надавав підтримку російським військовим. У нібито "гуманітарці", оформленій з боку десяти юросіб, вказана відправка футболок, запальничок, бритв і сигарет.

Всі ці юрособи пов'язані з петербурзьким "Пасажиравтотранс", яким керує міський комітет з транспорту. Раніше місцеві чиновники хвалилися, як вони "разом з колегами з комітету з транспорту" розробили логістику поставок "гумдопомоги" для Міноборони. До жовтня вони таким чином вони зібрали 280 тонн від різних організацій.

Таким чином, пишуть журналісти, поставки узгоджувалися з московським офісом. Крім того, в інших регіонах теж був помічений збір допомоги на територіях торгових центрів, що належать "Ашану". Так, наприклад, в Самарі, Рибінську і Володимирі на територіях магазинів "Ашан" розташовувалися пункти збору "гуманітарної допомоги для Донбасу".

Згідно з міжнародним правом, гумдопомогою під час міжнародних конфліктів вважається тільки допомога мирному населенню. Підтримка ж однієї з воюючих сторін може підвести "Ашан" під санкції і привести до виходу компанії з російського ринку (який для" Ашана", що має в Росії 230 магазинів, становить 10% від обігу, тобто близько 3,2 млрд євро на рік), зауважують розслідувачі.

Окремо підкреслюється збір "Ашаном" даних про своїх співробітників у військкомати (причому дані про військові квитки у співробітників почали збирати ще до початку повномасштабного вторгнення, в січні 2022 року) і потім, після оголошення мобілізації, мережа допомагала військкоматам виконувати норму: просто на робочому місці співробітникам вручали повістки і пропонували звільнитися, про що The Insider розповів свідок однієї з таких ситуацій.

Російське керівництво "Ашану" від коментарів відмовилося, а в прес-службі французького "Ашану" заявили, що компанія поза політикою і ніякою підтримкою військовослужбовців не займається.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Повернувся з України "у відпустку": У Крокус Сіті Холі вбили полковника ГРУ

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:00

Полковник ГРУ Тимур Мясников, який нещодавно повернувся з війни Росії проти України, помер від поранень, отриманих внаслідок стрілянини у підмосковному концертному залі Крокус Сіті Хол. Про це повідомляє видання "Медиазона", передають Патріоти України....

Польща пробила дно! Ракеті РФ дозволили поцілити в Україну. Нова заява сусідів просто здивувала, - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:15

Варшава заявила, що 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з ракет, запущених Росією. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд. Це вже не...