Atomik: У Чорнобильській зоні гнатимуть крафтовий самогон

У чорнобильській зоні відчуження хочуть налагодити виробництво очищеної від радіонуклідів "атомної" горілки.

Українські та британські вчені виготовили "з використанням традиційної методики homemade експериментальний радіоактивно-безпечний високоякісний пшеничний самогон" Atomik. Про це пише прес-служба Державного агентства України з управління зоною відчуження, передають Патріоти України.

Дистильований алкоголь розводили з чистою мінеральною водою з глибокого водоносного шару в Чорнобилі, який, як запевняють в ДАЗВ, "має схожий" хімсклад з грунтовими водами Шампані у Франції.

Опублікований науковий звіт з результатами трирічних досліджень міграції радіонуклідів з грунту зони відчуження в с/г культури на цій території. У зразках пшениці, вирощеної в рамках алкопроекта, виявлено "незначне перевищення допустимої концентрації стронцію-90" - 20 Бк/кг. "Але оскільки в процесі виготовлення алкоголю кількість "домішок" в зерні зазвичай зменшується, то в готовому напої ми змогли виявити лише природний радіонуклід вуглець-14. Його концентрація була не вище, ніж в будь-якому іншому алкогольному напої", - пишуть вчені.

У ДАЗВ підтримали ініціативу використання занедбаних земель зони відселення на благо місцевих громад. "Отже, чорнобильська горілка - це більше не один з міфів, а реальність", - зазначив глава ДАЗВ Віталій Петрук.

У планах дослідників - налагодити виробництво крафтової горілки з зерна, вирощеного в зоні обов'язкового відселення, і повертати 75% прибутку на потреби громади з постраждалих від аварії на ЧАЕС регіонів. Автори кажуть, що не планують промислових масштабів виробництва горілки, оскільки там - заповідник дикої природи.
Вчені говорять, що сьогодні багато відселених територій вже можна використовувати для безпечного вирощування с/г культур, якщо робити це під радіоекологічним контролем.
Для старту виробництва потрібно ще вирішити ряд юридичних питань. Atomik розроблена в рамках проекту, що фінансується Радою з досліджень природного середовища Великобританії (NERC).
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Жарим человечину": На війні в Україні зустрілися два маніяка-вбивці (фото)

четвер, 2 травень 2024, 19:27

Два "штика" Путіна, здружились на основі спільних інтересів. Один з'їв людину, інший розчленував свою жертву. Російські загарбники виклали фото в мережу. Про це пише журналіст Бутусов у своєму Telegram-каналі, передають Патріоти України. Дмитро Малишев...

П’ять квартир у Києві, Tesla і Mersedes: Нардепа-"слугу" підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн грн, - джерело

четвер, 2 травень 2024, 14:01

Чинному народному депутату України повідомили про підозру у незаконному збагаченні на 11 млн грн. Йому загрожує до десяти років позбавлення волі. Про це повідомляє пресцентр Національного антикорупційного бюро у четвер, 2 травня, передають Патріоти Укр...