"Байден уклав з Меркель Вашингтонську декларацію. Для України там нічого втішного", - політтехнолог Голобуцький

"За два місяці до виборів Бундестаґу Байден уклав з Меркель Вашингтонську декларацію. Для України там нічого втішного – власне, як я й казав. Це загальна декларація на наступні роки, скерована більше проти явних планів Путіна на перекроювання світової геополітики, аніж на щось інше", - пише політтехнолог Олексій Голобуцький на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Загрозою Китаю, судячи з усього, Байдену так і не вдалось зацікавити «майже демобілізовану» канцлерін. Ці тези озвучував уже сам президент США в підсумковій пресконференції: «Ми будемо захищати демократичні принципи і загальні права від загрози, яка походить від Китаю або будь-якої іншої країни, яка прагне підірвати цінності вільного і відкритого суспільства».
Щодо Північного потоку-2 домовленості зсунулись в бік поступок з боку США: з однозначної позиції «ПП-2 становить загрозу» (і далі розлогий перелік цих загроз – економічних, безпекових, політичних) Байдену довелось відійти на позицію «ми паралельно вивчатимем, чи ПП-2 збільшує загрози для Європи». В рамках пресконференції це звучало як: «Ми з канцлером Меркель попросили свої команди вивчити практичні заходи, які можна зробити, щоб визначити, посилюється або послаблюється на основі російських дій енергетична безпека Європи». Тобто, фактично, з пристойними виразами обличчя просто відклали питання загроз ПП-2 для ФРН і ЄС в цілому вже до наступного канцлера.
Щодо втрат України від ПП-2, то виглядає на щось дуже схоже на Будапештський меморандум: як сказала Меркель, «Наша ідея полягає в тому, що Україна залишається транзитною країною для природного газу, і Україна, як і будь-яка інша країна світу, має право на територіальний суверенітет. Ми будемо активно діяти, якщо Росія не буде поважати право України, яке вона має як транзитна країна».
Скорочуємо формулу: «Україна має право на транзит» (але це не дорівнює «РФ зобов’язана транзитувати через Україну»). США і ФРН «активно діятимуть», якщо Росія «не буде поважати право України, яке вона має як транзитна країна» («поважати право» - це як? Це скільки в кубометрах чи доларах? Чи достатньо публічної заяви «РФ поважає ваше право», щоб зменшити обсяги транзиту до неокуповуваних – і не отримати наслідків?). Але активні заяви про недопустимість і активна демонстрація «серйозного занепокоєння» - це теж, теоретично, «активні дії».
А для більшого, схоже, Зеленський недостатньо переконав Байдена в своїй готовності зайняти проамериканську позицію і виконувати завдання Білого дому. Але, тим не менш, там, де інтереси України напряму залучені до стратегічних планів США, майбутні дії на нашу користь наві записали до спільної Декларації: «Ми беремо на себе оборону відкритого світу. По всій земній кулі всі нації повинні вільно визначати своє політичне майбутнє, без втручання з-за кордону, примусу чи панування з боку зовнішніх сил» (хтось не впізнав в описі Росію?).
«Ми підкреслюємо необхідність спиратися на наші альянси та партнерські стосунки для вирішення викликів, що попереду, включаючи кіберзагрози, енергетичну безпеку, дезінформацію, корупцію, демократичне відступлення та втручання у вибори» - це теж явно про РФ. Ніде не зазначено імені Путіна, але всім все зрозуміло.
Безпосередньо про сьогодення і майбутнє України: «США і ФРН будуть протистояти спробам розподілу світу на зони впливу». Як я й казав, стаття Путіна – принципові її моменти з територіальними претензіями до України – не пройшла повз увагу Білого дому. І США, фактично, в цій декларації заявили, що не допустять вписування України до якоїсь «зони історичних інтересів» Росії. Путін може закотити губу в своїх планах на включення України до власної зони впливу. Момент з Білоруссю тут не надто ясний, хоча формально це аналогічна ситуація. ФРН, підписавши цю Декларацію, згодився на співучасть в обмеженні апетитів Путіна.
І ще цікавий момент: Вашингтонська декларація ще раз на офіційному рівні закріпила факт: Росію викинуто з великої політики світу і допускати її повернення туди ніхто не збирається. Зробили це достатньо делікатно, однією фразою: «Ми будемо впроваджувати нові рішення на нові виклики – і працюватимемо на двосторонній основі, а ТАКОЖ У G7 та G20».
Ще раз: G7, а не G8, Велика сімка, а не Велика вісімка. Росію спробували допустити на найвищий рівень – але вона швидко всіх розчарувала у власній угодоспроможності.
==
Висновок: Україна лишається об’єктом міжнародної політики і стратегічних планів США. Проблеми України не цікаві ані ЄС, ані США. Але для США ми – ефективний інструмент впливу на ситуацію в Європі. Частіше – привід для втручання, заяв тощо.
Канцлерін вже згорнула всі довгострокові проєкти і зобов’язання. Повернеться до стратегічних моментів, що торкаються зокрема і України, вже наступний канцлер.
Байден теоретично готовий збільшити активність Америки щодо України (передусім в плані захисту, але можна і в плані допомоги). Але дії і бездіяльність Зеленського переконали американського президента поки зачекати з дружніми кроками і режимом більшого сприяння. Є не мізерний шанс, що все подібне взагалі буде відкладено до зміни керівництва України на більш обов’язкове і готове до відповідальної співпраці. Або хоча би менш залежне від окремих олігархів.
І ні, ніхто, звісно, не здавав інтереси України на користь Росії. Радник Єрмака Арестович якось трохи випустив з уваги, що в Німеччини є власні інтереси, передусім економічні і соціальні. І цим інтересам якраз нормально відповідає запровадження ПП-2. Чи в ОП реально всі вважають, що Німеччина, як і США, зобов’язані думати передусім про інтереси України, а свої власні забезпечувати за залишковим принципом? Звучить як плаский жарт, але це ж ОП, вони і не в таке можуть вірити.
==
Рекомендація за підсумками вашингтонської зустрічі і підписання Вашингтонської декларації: почати врешті працювати разом зі США, а не тільки обіцяти і вимагати допомоги. Видати всі наявні папки на Коломойського хоча би для початку".
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Ракети ATACMS більш ефективні, але ця зброя теж не зашкодить: Експерти поділилися думками щодо авіабомб Paveway

четвер, 25 квітень 2024, 21:29

До нового пакету військової допомоги Україні від Великої Британії увійдуть авіабомби з лазерним наведенням Paveway IV. Про це пише Business Insider із посиланням на міністерство оборони країни. Засновник аналітичного центру European Resilience Initiati...

Окупанти на Херсонщині розстріляли колаборантку, але офіційно заявили про "трагічну загибель"

четвер, 25 квітень 2024, 20:52

Російські окупанти на Херсонщині розстріляли колаборантку Любов Тимчак. Про це на своїй сторінці в соцмережі написав журналіст та блогер Денис Казанський, передають Патріоти України. За його словами, російські ЗМІ публікують новину, що жінка “трагічно ...