Байден відмовляється визнати "ПВК Вагнера" терористами: Журналісти розповіли про головну причину

У США назріває суперечка між Конгресом і адміністрацією президента Байдена з приводу того, чи потрібно внести "Групу Вагнера" до списку терористичних організацій. Про це пише видання The Hill, передають Патріоти України.

Раніше адміністрація Байдена вже визнала "Групу Вагнера" глобальною злочинною організацією і запровадила відповідні санкції. Але американський парламент хоче піти далі і закликає Державний департамент визнати угруповання терористами.

Група з семи сенаторів, як демократів, так і республіканців, вже підготувала проект закону про визнання "Групи Вагнера" іноземною терористичною організацією (FTO). Такий статус спричинить за собою більш жорсткі санкції, ніж нинішній статус транснаціональної злочинної організації.

"Позначення FTO збільшило б ресурси США для переслідування і припинення діяльності Вагнера, послужило б сильним стримуючим фактором проти людей або урядів, які ведуть справи з "групою", і відкрило б нові шляхи для судових позовів", – пише видання.

Обізнане джерело на правах анонімності розповіло журналістам, що адміністрація Байдена виступає проти цього закону, побоюючись, що це зашкодить дипломатичним зусиллям США в країнах Африки.

Як вважається, сьогодні діяльність "Групи Вагнера" охоплює такі країни, як Судан, Лівія, Центральноафриканська Республіка, Мозамбік, Малі, Буркіна-Фасо, Камерун і Чад.

"[Держдепартамент] побоюється, що присвоєння "Вагнеру" статусу FTO, автоматично закриє в'їзд до США і заблокує активи багатьом офіційним особам тих урядів, які мають справу з ними [Вагнером]. Така природа їх занепокоєння", - сказало джерело.

При цьому наголошується, що адміністрація Байдена не проти того, щоб визнати терористами "вагнерівців", що діють в Україні, але проти наділення цим статусом підрозділів, що діють в Африці.

На противагу цьому прихильники присвоєння "Вагнеру" статусу терористів зазначають, що закон дає президенту США право відкладати або навіть скасовувати санкції щодо окремих осіб, якщо є така необхідність.

Прихильники статусу FTO впевнені, що рішення по "Вагнеру" не тільки дасть відповідний сигнал тим, хто співпрацює з угрупованням, а й закладе основу для майбутнього визнання Росії державою-спонсором тероризму. Адміністрація Байдена також чинить опір і цьому кроку, побоюючись непередбачуваних наслідків у міжнародній політиці і торгівлі.

Активність "Групи Вагнера" в Африці

"Група Вагнера" вже багато років діє в ряді африканських країн, займаючись там найрізноманітнішими проектами - від надання послуг класичних найманців до розвитку власних золотовидобувних підприємств.

Паралельно російська держава використовує присутність "вагнерівців" в Африці для реалізації власних геополітичних планів. Так, за словами міністра оборони Італії, "Група Вагнера" цілеспрямовано генерує хвилі біженців з цього регіону, щоб вони кинулися в Європу і створили там міграційну кризу.

У січні цього року США визнали "групу Вагнера" міжнародною злочинною організацією. Цей статус автоматично вводить проти угруповання цілий ряд санкцій, спрямованих на її економічну ізоляцію.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...