Безугла, ймовірно, більш впливова, ніж Сирський, і може дозволити собі критику генералів, яка нічим не підкріплена, - волонтер Касьянов

"Прочитав про Андрія Єрмака у Washington Post, де його називають найвпливовішим главою офісу президента і "до біса ефективним". Це, ймовірно, правда. І це, напевно, добре, що в нас під час війни на тлі невпливових і неефективних міністрів і депутатів є впливовий і ефективний Єрмак", - пише волонтер Юрій Касьянов на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Проте це і велика проблема, тому що ефективними мають бути не стільки люди, скільки інституції, закони, регламенти, процедури, а не ось це саме ручне ефективне упраління - адже на всіх одного Єрмака не вистачить.

І це не питання політики. Це проблема державного устрою. У Стародавньому Римі часом точилася запекла боротьба за владу, що набувала форми громадянської війни за участю десятків легіонів, але інституції працювали - законів дотримувалися, процедури виконувалися, податки збиралися, кордони охоронялися, дороги будувалися, торгівля процвітала.

У нас Мар'яна Безугла вчора захоплено знімає Валерія Залужного, а сьогодні відправляє last call (останній дзвінок) Олександру Сирському. Це не політика, і не приклад держуправління. Бо якщо Залужний був такий поганий, то за що йому дали героя і чому відправили послом до Лондона? А якщо Сирському президент довірив командувати армією, то чому депутат може відправляти йому "чорну мітку"?..

Тут ми бачимо прояв "впливу", а не "ефективності". Безугла, ймовірно, більш впливова, ніж Сирський, і може дозволити собі критику генералів, яка нічим не підкріплена, окрім суб'єктивних оцінок Мар'яни, адже головнокомандувач, ясна річ, більш ефективний у військових питаннях, ніж депутат.

Не хочу узагальнювати, але в нас увесь держапарат настільки неефективний, настільки погано працюють інституції, процедури, регламенти, що практично всі важливі й не дуже важливі питання вирішуються "за знайомством", "телефонним правом". У цьому, найімовірніше, і полягає секрет ефективності Єрмака - у нього широке коло знайомств (із самим президентом), і багато телефонів.

Так було завжди. Цей держапарат не з'явився нізвідки - дев'яносто відсотків нинішніх чиновників і бюрократів працювали за Петра Порошенка, а вісімдесят - за Віктора Януковича. Зміна політичної команди нагорі майже ніяк не відбивається на чиновницькому прошарку посередині. І за Порошенка, і за Зеленського найкраще працюють горезвісні "горизонтальні зв'язки", а не закони і процедури.

Приклад. Вирішили нарешті будувати лінії оборони. Справа потрібна, грошова, тому знову, за традицією, розділили шматки пирога між різними міністерствами, відомствами, і місцевою владою - щоб нікого не образити. Кожен будує, що хоче, краде, скільки дозволяє совість, і ніхто, зрештою, ні за що не відповідає. Підсумок - плачевний, що і показав російський наступ у Харківській області. Можливо, якби це питання контролював особисто ефективний Єрмак, і щодня дзвонив куди треба, і питав з тих, хто погано виконує свою роботу, ми б зберегли багато життів наших солдатів, які загинули через відсутність працюючих інституцій і процедур контролю".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Пристрасті навколо Содоля. Чому українські вищі командири ворогують і як це відбивається на полі бою - Ігор Луценко

вівторок, 25 червень 2024, 22:55

"Шановний український народе, активісти і просто небайдужі! . Звертаю вашу увагу на те, що головна битва сьогодення — це не бої за Карлівку, Новоолександрівку чи Вовчанськ. Набагато більша вирішальність — у двобої різних поколінь військових. І мова не...

Нелюди, що сміють казати про братерство: Z-блогери хваляться, як здали дівчину в катівню за українську мову

вівторок, 25 червень 2024, 21:55

Журналіст Денис Казанський розповів про трагедію, котра спіткала українська молода патріотка, намагаючись в чомусь переконати рашистів . "Росіяни самі не помітили, як перетворилися на монстрів - кровожерних і безжальних. Ексепримент чекістів із дегуман...