Боротьба з російською окупацією санкціонована Муфтіятом Лівії. Туреччина продовжує виробляти комплектуючі для F-35. У Сирії поновилися бої

Огляд подій на Близькому Сході.

Дайджест подій на Близькому сході. 1 липня 2020 року

Лівія: Муфтіят Лівії закликав до «активного опору та мобілізації сил в боротьбі з російською окупацією». Рада муфтіїв видала фетву, згідно з якою, кожен, хто прагне до «захисту релігії та земель Лівії повинен протистояти російській окупації». «Рада спостерігає за російським вторгненням з метою контролю над територіями і ресурсами Лівії. Це проявляється в діях найманців в містах, аеропортах і нафтових родовищах нашої країни. Мусульмани, незалежно від місця знаходження, повинні докласти зусиль до боротьби з російськими найманцями і уникати будь-яких форм торговельних відносин з ними », – йдеться в тексті фетви. Отже, знищувати русню не лише корисна, а й доброчесна справа.


Тим часом, нова партія балістичних ракет дісталася до міста Сірта у розпорядження найманців Хафтара.

А аккаунт інформаційного центру операційного штабу “Вулкан Гніву” лівійської армії повідомляє, що льотний склад ВПС УНЄ проходить навчання експлуатації гелікоптера Sikorsky моделі UH-60 (Black Hawk) , поставленого Туреччиною.

Франція призупиняє участь у військово-морській операції НАТО в Середземному морі Sea Guardian. Рішення прийнято після того, як розслідування інциденту між французьким і турецьким військовими кораблями не підтвердило претензій Парижу. Тобто турки виявилися правими у жорсткий відповіді нападникам. Реакції на черговий французький саботаж з боку Брюсселю поки не було.

Туреччина: Не встиг я вчора повідомити про американські наполягання, щоб зняти суперечливе питання між ними та турками і викупити ті кляті С-400, як прилетіла нова новина про те, що турецькі компанії продовжать до 2022 року виробництво 139 комплектуючих для винищувачів п’ятого покоління F-35.

Про це турецькому ANADOLU AGENCY повідомила офіційний представник оборонного відомства США Джессіка Максвелл. За її словами, контракти з турецькими компаніями залишаться в силі до кінця 2022 року. «Підписані контракти залишаються в силі. Учасники програми F-35 прагнуть уникнути непотрібних розірвань контрактів, що призведе до збільшення собівартості та порушить систему», – сказала Максвелл.

І не зважаючи на слова представника Пентагону, що в США продовжують пошуки альтернативних постачальників деталей, а перші п’ять літаків призначених Туреччині надійшли до ВПС США, будьте впевнені, що союзники врешті-решт домовляться.

Турецький ВПК продовжує вражати новинками. Цього разу Президент компанії Roketsan’s оборонної промисловості Туреччини представив нову систему протиповітряної оборони “SUNGUR”. Як бачимо цей ПЗРК монтується на своє штатне місце в ББМ «Кіпрі». З дальністю стрільби до 6км та висотою до 4км, цей ПЗРК має замінити собою «Стінгери», які знаходяться на озброєнні турецької армії.


Сирія: В он-лайн форматі пройшов тристоронній саміт щодо Сирії за участю Ердогана, Рухані та путіна. Учасники саміту після півторагодинних перемовин виступили зі спільною заявою та наголосили на посиленні координації трьох країн по Сирії. Ще в спільній заяві разом штурхнули Ізраїль, вочевидь інших порозумінь так і не вийшло.

На півдні сирійського Ідлібу в горах Джабал Аль-Завії поновилися майже повноцінні бойові дії.

Серед застосованих видів озброєнні не вистачає лише літаків. Кажуть, що асадити намагалися інфільтруватися в районі ар-Рувейха. Група ворога була знищена. А під Кафр Баттіх був ще спалений бульдозер асадитів. Сторони ще до ночі продовжували обмінюватися артилерійськими та ракетними ударами.


Сьогодні відбулося 19-е, чи то 18-е, спільне турецьке-російське патрулювання трасою М4. Цього разу воно протягнулося майже на 60 км до околиць Джиср Аш-Шугура. Патрулювання відбулося без ексцесів, тому що турецькі війська щільно взяли трасу під свій контроль.

Кажуть, що іранці нарешті сполошилися від нахабності російського 5-го Корпусу САА, 8 бригада якого скомплектована з колишніх повстанців та розпочала виганяти проіранські підрозділи асадитів з півдня Сирії. І рішенням, яке вже втілюється у дію, стало створення нових 5-ти батальйонів у нову бригаду, що відбувається під парасолькою 4-ої іранської дивізії САА, якою командує брат асада – Махер Асад.

Прикрим фатом є те, що основу нових підрозділів мають становити також колишні революціонери, які пішли на примирення з режимом. Тобто в південних провінціях Сирії -Кунейтра та Дараа, створюється така ситуація, при якій Іран з росією будуть боротися одна з одною за вплив за рахунок і життями колишніх повстанців. Як не згадати тут слова провідника Степана Андрійовича: «Коли між хлібом і свободою народ обирає хліб, він зрештою втрачає все, в тому числі і хліб».

Іран: В Ірані знов все вибухає. Цього разу увечері 30 червня потужний вибух прогримів в медичному центрі Sina Athar, розташованому на півночі іранської столиці, після чого там почалася пожежа.
Моніторингова група Intel Air & Sea, що відслідковує збройні конфлікти на Близькому Сході, опублікувала відео, зняте одним з жителів іранської столиці. Іранські користувачі інтернету висловлюють припущення, що в медичному центрі вибухнули кисневі балони. Однак ця інформація не підтверджена офіційними джерелами.

Відомо, що центр Sina Athar спеціалізувався на рентгенівських дослідженнях. Пожежна служба Тегерану повідомила, що в результаті вибуху постраждали три людини, що знаходилися поряд з будівлею. На ранок кількість жертв досягла 18 людей.

Джерело


Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

В РФ горять заводи і НПЗ. Губернатор влаштував диверсію. Скоро за ним прийде ФСБ - Снєгирьов

субота, 27 квітень 2024, 2:35

В різних куточках Росії палає після масштабної атаки безпілотників України. Незважаючи на незадоволення з боку США Україна продовжує бити по нафтобазам і іншій критичній інфраструктурі ворога. Але цікаво інше – губернатор одного з регіонів зробив заяву...

ATACMS полетять по Кримському мосту - Тарас Березовець

субота, 27 квітень 2024, 0:30

"Щойно президент США Джо Байден встиг поставити підпис під документом про виділення Україні рекордної за обсягом допомоги - а виявилося, що фахівці з Пентагону вже розгорнули логістику, підготували і розподілили допомогу по складах у Німеччині й Польщі...