Будьте обережні! Шахраї під виглядом лікарів і поліцейських відбирають усі заощадження українців

Як аферисти "розводять" українців.

У всіх регіонах України аферисти стали активно використовувати схему "Родич у біді". Шоковані жертви злочинців, повіривши в найгірше, віддають останні заощадження. Шахраї телефонують абсолютно незнайомим людям, кажуть, що рідна людина скоїла злочин або ж потрапила до лікарні, тож терміново потрібні гроші. Найбільш довірливі люди похилого віку, але серед постраждалих є навіть 10-річна дівчинка, передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

У Києві орудував "помічник", а в Чернігові – сам "слідчий"

Днями кілька таких злочинів сталися в Києві. Однією з потерпілих виявилася 80-річна жінка, якій на мобільний зателефонував шахрай і відрекомендувався співробітником правоохоронних органів.

"Він сказав жінці, що її дочка потрапила в лікарню, тому терміново потрібні гроші на операцію, і що він може зараз під'їхати забрати їх. У жінки вдома були заощадження в доларах і гривні на загальну суму близько 55 тисяч грн, які вона і віддала", – зазначив співрозмовник.

Цей самий шахрай, вдавши помічника слідчого, обчистив і 71-річного киянина. Аферист зателефонував чоловікові і сказав, що його родичка скоїла ДТП і збила людину, а для "закриття справи" необхідно заплатити гроші. Під час зустрічі літній чоловік навіть написав під диктовку шахрая заяву на керівництво управління поліції з проханням... закрити кримінальне провадження. І віддав 20 тисяч гривень.

"Після отримання грошей зловмисник пішов, але через кілька хвилин додому повернувся син пенсіонера. Він дізнався про інцидент і побіг за фігурантом. Чоловікові вдалося затримати правопорушника, і він разом зі своїм товаришем тримав його до нашого приїзду", – розповів слідчий Голосіївського управління поліції Михайло Жушман.

У Києві "гастролював" аферист із Сумської області.

У Чернігові від подібного афериста-"правоохоронця" постраждала 84-річна жінка. На її мобільний зателефонував невідомий, відрекомендувався слідчим, а потім заявив, що онук пенсіонерки сильно побив людину, на лікування якої терміново потрібні гроші.

Схвильована жінка віддала 14 тисяч гривень співучасниці шахрая, яку вже затримали поліцейські.

У Миколаєві "лікар" виманив у своїх жертв сотні тисяч гривень

На таких аферах попався і шахрай, який забрав усі заощадження у двох жителів Миколаєва.

92-річній жінці на стаціонарний телефон подзвонила "дочка", яка, плачучи, розповіла, що потрапила в ДТП і може залишитися калікою. Потім трубку взяв чоловік, який назвався лікарем. Він повідомив, що його пацієнтка дійсно може залишитися інвалідом, а щоб цього не сталося, потрібно терміново зробити операцію. Плюс до всього необхідне дороге лікування. Псевдолікар стверджував, що гроші потрібні негайно і що за ними зараз може під'їхати людина.

Шокована і засмучена жінка віддала шахраєві за "порятунок доньки" 30 тисяч гривень, шість тисяч доларів і три тисячі євро.

У шахрая при собі були пачки готівки в доларах, євро та гривні.

Того ж дня окрилений успіхом аферист "розвів" ще одну жертву. Таку ж розповідь про аварію, в яку потрапила "дружина", та термінову операцію почув і 82-річний чоловік.

Коли "лікар" прийшов у його квартиру, літньому чоловікові саме зателефонувала дружина. І поки пенсіонер з'ясовував, чи все з нею гаразд, аферист украв 15 тисяч гривень та ювелірні вироби, а потім зник. Після цього постраждала людина відразу ж подзвонила в поліцію.

Поліцейські розшукали таксі, на якому аферист їздив до своїх жертв, і затримали підозрюваного. Під час обшуку у 36-річного шахрая знайшли сотні тисяч гривень, які той забрав у людей похилого віку в цей день, а ось коштовності він устиг здати в ломбард. За шахрайство злочинцеві загрожує до восьми років позбавлення волі.

У Миколаєві затримали афериста.

Миколаївські поліцейські розповіли, що перевіряють підозрюваного на причетність до інших подібних злочинів і встановлюють його спільників. Правоохоронці переконані, що жертв набагато більше.

Одеські зеки "розвели" 10-річну дівчинку на іншому кінці країни

Цей нестандартний злочин, який стався в Чернігові, вразив поліцейських. На мобільний 10-річної дівчинки зателефонував невідомий і сказав, що її тато і мама потрапили в біду. Дитину спочатку залякали тим, що може з ними статися, а потім підказали, як вирішити всі проблеми – звичайно ж, грошима.

Перелякана дівчинка взяла всі заощадження, які знайшла (40 тисяч гривень, 350 доларів і 250 євро), і віддала чоловікові, який приїхав на автомобілі до її дому.

Як з'ясували правоохоронці під час розслідування, за грошима до дитини приїжджав таксист, який прийняв замовлення на поїздку з Чернігова до Одеси. "Клієнт" повідомив водієві, що в Чернігові до нього підійде дівчинка і віддасть пакет, який і потрібно привезти на інший кінець країни.

Від Чернігова до Одеси понад 600 км

Замовник і його двоє спільників, які промишляли цим та іншими "розводами", перебували в слідчому ізоляторі в Одесі. Під час обшуку в камері знайшли мобільні телефони, сім-карти і "чорнові" записи.

Шахраї "розводили" жертв прямо з камери СІЗО

Як не стати жертвою аферистів

Шахраї – гарні психологи, вони вміють переконувати. Аферисти знають, що дізнавшись про біду, в яку потрапили близькі люди, родичі часто ухвалюють поспішні рішення.

Тому, якщо вам подзвонили з повідомленням про те, що ваша рідна людина перебуває в поліції або лікарні, обов'язково запитайте щось особисте. Наприклад: прізвище та ім'я вашої близької людини. Здебільшого злочинці цього не знають, тому що набирають випадкові номери.

Уточнюйте місто, в якому сталася "біда": якщо ви перебуваєте в Києві і ваша дитина, наприклад, тільки пів години як вийшла з дому, а вам телефонують і кажуть, що це в Херсоні, то висновки очевидні.

Також запитуйте точне місце перебування вашого родича – адресу та контактні телефони. Наприклад, чергової частини у відділенні поліції або номер санпропускника в лікарні. Говоріть, що готові самі під'їхати на місце і вже там віддати гроші.

Поясніть дітям і літнім батькам, що важливо не панікувати. На жаль, в Україні зараз навал подібних злочинів, коли аферисти відбирають останні заощадження.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На цьому тижні ми могли спостерігати одну з найкрасивіших пожеж у ворога, - Тарас Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:30

"Фраза-мем «Мені подобається, як воно горить», за останній рік для українців набула нового змісту. Дивишся ранком відео з Росії – і справді подобається, і дійсно красиво горить!" - пише політолог та економіст Тарас Загородній на своїй сторінці у соцмер...

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо", - Ян Валетов

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:15

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо. Хотели этого нам? Делали? Откушайте, недорогие соседи! Не обессудьте! Пять-шесть российских европейских областей - это несколько миллионов человек, к которым в...