Бути Бенею: Як "олігарх" Зеленського начебто пішов з політики, але допомагає своєму найвдалішому протеже

Перед Новим роком Володимир Зеленський пис в, що початок дії антиолігархічного закону є однією з найважливіших подій 2022 року. Закон почне працювати лише у травні, але вже на етапі його ухвалення він спровокував велику війну влади з першим потенційним учасником реєстру олігархів Рінатом Ахметовим, зазначають Патріоти України.

Нещодавно міністр юстиції Денис Малюська назвав Ахметова "очевидним олігархом". Поруч з цим прізвищем міністр згадав ще одне. Не менш "очевидним" Малюська назвав Ігоря Коломойського.

Впродовж листопада та грудня "Українська правда" детально розписувала гучну історію конфлікту Офісу президента з Ахметовим, якого Зеленський навіть звинуватив у причетності до підготовки державного перевороту.

У новому політичному сезоні ми вирішили розібратися, а як справи у Ігоря Валерійовича.

Висновки досить цікаві, а місцями навіть ледь не містичні.

Якщо поспілкуватися з людьми у різних політичних та бізнесових таборах, складається враження, що існує мінімум два Коломойських.

Перший – майже непомітний, дистанційований від усіх політичних процесів, курсує між Дніпром та Києвом. Його можна зустріти хіба на футбольному матчі "Динамо" чи баскетбольних іграх команд його сина.

Другий Коломойський – як і завжди сильний закулісний гравець, який тримає в руках важелі впливу на все, що відбувається у країні, будь то голосування в парламенті чи війна з Ахметовим.

Вплив Коломойського на нинішню владу, подібно до старої легенди, тримається на трьох китах.

Перший кит – його відносини з Володимиром Зеленським під час виборчої кампанії 2019 року.

Ігор Валерійович одним із перших знав про намір керівника студії "Квартал 95" спробувати свої сили на президентських виборах. І треба визнати: олігарх допомагав йому, як міг.

Коломойський надав своєму фавориту повну медійну підтримку під час виборчої кампанії. Всі інформаційні ресурси олігарха працювали на Зеленського – починаючи із гучного новорічного привітання, закінчуючи днем тиші, у який "плюси" транслювали всі можливі продукти "Кварталу".

Другий кит – вплив на виборчий штаб Володимира Олександровича. Там були присутні не лише друзі Зеленського і вихідці з "Кварталу", але й люди, які на той момент були афілійовані саме з Коломойським.

Мова, наприклад, про Андрія Богдана, який до того працював адвокатом Ігоря Валерійовича, або про гендиректора холдингу "1+1 media" Олександра Ткаченка, який також системно працював у штабі Зе.

Така залученість зіграла вагому роль на парламентських виборах – у Коломойського з’явилися свої люди у списку партії "Слуга народу" та на мажоритарних округах під брендом "СН". Деякі з них курували цілі регіони.

Як наслідок, після виборів олігарх контролював групу 20-25 депутатів всередині монобільшості, а його ручний технолог Олександр Дубінський до того, як отримав санкції США, опікувався осередоком партії Зеленського у Київській області.

Третій кит – депутатська група "За майбутнє", де Коломойський по суті є мажоритарним власником. Після того, як монобільшість втратила змогу самостійно голосувати за будь-які рішення у Раді, голоси "За майбутнє" стали, по суті, золотою акцією у нинішній Раді.

Спершу дніпровський олігарх активно використовував свій багатий політичний арсенал, намагаючись виховувати Зеленського. Чого варті були хоча б історії з призначенням міністром енергетики Юрія Вітренка, коли Ахметов і Коломойський по черзі провалювали це голосування на зло одне одному і президенту.

Однак в якийсь момент Коломойський фактично розчинився, зник із медійного поля, а його депутати наче зажили своїм життям.

По часу це приблизно збіглось із запровадженням Сполученими Штатами візових санкцій проти Ігоря Валерійовича та його найближчих родичів.

Якби не "випадкові" зустрічі з Давидом Арахамією на футбольних матчах, українці могли б і забути, як виглядає Коломойський.

Більше того, минулого року він навіть розійшовся у бізнесі з кількома партнерами, зокрема з формальним лідером "За майбутнє" Ігорем Палицею.

За даними УП, Палиця наразі самостійно курує і свою депутатську групу, і людей Коломойського у "Слузі", яких дніпровський зверхник залишив без уваги.

"Раніше Коломойський міг подзвонити депутатам, були якісь команди, що підтримувати чи які закони валити. А потім він раптом зник, повністю відійшов від якоїсь оперативної політики. Багато хто не розуміє, що сталось", – розповів не під запис УП один із групи Коломойського серед "слуг".

Ігор Палиця наразі самостійно курує і свою депутатську групу, і людей Коломойського у "Слузі", яких дніпровський зверхник залишив без уваги

Як розповідають джерела у президентській фракції, на початку роботи цього парламенту Коломойський досить системно зустрічався з депутатами, які на нього орієнтуються, контролював їхнє голосування.

"Раніше було складно, бо перед голосуваннями ми підходили до них і запитували їхні позиції, як їхня група буде голосувати. Зараз взагалі такого немає, вони нормально координуються з фракцією, ми не спостерігаємо, щоб у них була якась окрема позиція чи щоб вони десь окремо збиралися", – розповідає УП один із керівників фракції Зеленського.

"Єдиний, з ким зараз спілкується Ігор Валерієвич в команді – це Давид (Арахамія – УП). Колись він йому постійно дзвонив, писав, щось доводив. А зараз максимум присилає якісь посилання на новини з УП. Складається враження, що в нього особливих політичних інсайдів і нема, але хоче показати, що він в темі всього", – ділиться з УП інший впливовий член Зе!команди.

Один із співрозмовників в оточенні Коломойського переконує, що така ж ситуація склалась і з групою "За майбутнє".

"Хай Палиця там собі керує, як хоче. Коломойський не влазить у роботу "За майбутнє". Єдина людина, з ким він там може бачитися – це Юра Шаповалов. У них старі стосунки", – переконує джерело.

В оточенні олігарха також божаться, що Коломойський свідомо тримається подалі від політики і навіть не комунікує з представниками Офісу президента.

"У нього немає відносин з Єрмаком, Тимошенка він на дух не сприймає, називає його "маленький воришка". А з президентом переписується лише, коли вітає з днем народження", – наполегливо переконує УП один із найближчих до олігарха бізнесменів.

Після всього складається враження, що немає ніякого Коломойського-олігарха. Однак його відсутність в політиці настільки підкреслена, наскільки ж малореальна.

Приховане життя Коломойського

Коломойський після свого приїзду в Україну опинився у дуже чутливій ситуації, яка стосується його політичної та й особистої безпеки.

Україна – остання територія, де він може гарантувати собі безпеку від зазіхань "заокеанських друзів".

Як тільки він перестане бути важливим гравцем в Україні, він може втратити і її, як уже втратив Швейцарію чи Ізраїль.

Саме тому передача у "сліпий траст" описаних вище інструментів його впливу, швидше за все, є лише спробою зіграти на публіку.

Хиткість його позицій просто не лишає Ігорю Валерійовичу ніяких інших варіантів, як міцно тримати руку на пульсі подій і не випадати з поля зору влади.

Перший доказ того, що Коломойський далі лишається у фарватері політики президента Зеленського – це робота медіа-холдингу Ігоря Валерійовича.

Коли у котрогось із олігархів назріває конфлікт з владою, медійна зброя іде в хід першою. Зараз в наступ на владу пішли головні активи Ріната Ахметова "Україна" і Савік Шустер. В цей же час "1+1" і "Право на владу" тихо обслуговують Банкову.

На своїй останній пресконференції президент Зеленський заявив, що він не спілкується з Коломойським.

"З Ігорем Валерійовичем Коломойським, ми з ним не проводимо ніяких союзницьких розмов. І не проводили дуже довгий час. Я думаю, два роки" – запевнив президент журналістів 26 листопада.

І трохи більше ніж за місяць, 4 січня, оселився у Буковелі в одному готелі і на одному поверсі з Коломойським.

Сам потенційний учасник реєстру олігархів запевнив УП, що з президентом, який оселився поруч з ним, не перетинався.

"Та перестаньте, не бачилися ми. Я з ним не зустрічався", – заявив Коломойський.

 Доказ того, що Коломойський далі лишається у фарватері політики президента Зеленського – це робота медіа-холдингу Ігоря Валерійовича
Це виглядає настільки неймовірною історією, що навіть співрозмовники у Зе!команді визнають, що в неї важко повірити.

"Кожен раз перед тим, як президент кудись приїжджає, на місце прибуває передова група УДО. Вони там все і всіх перевіряють. Уявити, що вони не помітили в готелі Коломойського дуже важко. Ще важче повірити, що президент і олігарх в один момент опинились в одному місті, в одному готелі і на одному поверсі. Таких збігів не буває", – визнає один із співрозмовників в оточенні президента.

Таке театралізоване дійство для особистих зустрічей – крайній захід. Як переконують співрозмовники УП, перша особа держави і наймедійніший серед олігархів використовують інший вид спілкування – через зв’язкових.

Подібно, як д’Артаньян з друзями, послання від Коломойського на Банкову і у зворотному напрямку передає Тімур Міндіч, давній партнер Коломойського і співвласник Студії "Квартал 95". Саме він організовує дні народження Зеленському і навіть не пропустив святкування ювілею Єрмака "якого не було".

"Та Міндіч живе на Банковій. Він як "челночнік" курсує між Офісом президента і офісом Коломойського. Беня не хоче говорити телефоном, бо боїться, що його слухають американці", – розповідає в розмові з УП інший завсідник Банкової з числа крупних бізнесменів.

В оточенні самого олігарха жартують, що Ігор Валерійович просить Міндіча рідше приходити до нього, бо він "накликає під офіс журналістів і правоохоронців".

Іншим каналом прямого зв’язку з Коломойським є уже згаданий глава фракції "Слуг народу" Давид Арахамія.

Часом Арахамія може бути залучений у різні "пікантні" історії, як то допомога із виходом із СІЗО дніпровському "злодію в законі" Умці (Сергій Олійник), який входить у коло спілкування Коломойського.

Зимові Columbia – 75%! Натуральна шкіра, хутро! Термін експлуатації 4...
Відкрийте для себе неймовірні краєвиди! Розпродаж дронів

Таких каналів комунікації дніпровському олігарху загалом досить, щоб зберігати непублічний вплив на політичне життя.

Одразу кілька співрозмовників у владі твердять, що в епохальній війні Зеленського і Ахметова не останню роль відігравав ніхто інший як Коломойський.

"Ну, у Валерійовича теж є гірничо-збагачувальні комбінати, як у Ріната. Тому він розуміє цей бізнес. Якісь консультації давав нам (мова про "антиахметівський" закон щодо ренти на залізну руду – УП). Але ми і без нього справились би", – розповідає один із впливових членів команди Зеленського в розмові з УП.

"Насправді за війною з Рінатом стирчать вуха якраз Бені", – резюмує не під запис уже один із друзів олігарха. І додає: "Але якщо всі думають, що Беня нічого не робить і тільки п’є горілку у себе в селі під Дніпром, то значить його стратегія працює".

Роман Романюк, Роман Кравець, "Українська правда"

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Розгром командного пункту в Бахмуті: Українські військові ліквідували топ-окупанта (фото)

п’ятниця, 3 травень 2024, 13:07

У Росії почали визнавати втрати офіцерського складу внаслідок руйнівного удару ЗСУ по командному пункті окупантів у захопленому Бахмуті Донецької області, зазначають Патріоти України. Як повідомив офіцер ЗСУ, військовий блогер, який відстежує втрати РФ...

"Небесна благодать зійде на воїнів": У сторічному пророцтві старця Ігнатія знайшли слова про перемогу України

п’ятниця, 3 травень 2024, 12:55

Пророцтво старця Ігнатія було зроблено сто років тому, але саме зараз його слова про долю України стали дуже важливими - він напророкував перемогу Україні. Про це йдеться у відеоролику на Youtube-каналі "Український молитовник", передають Патріоти Укра...