Битва за зв'язок вищого командування: Росія розпочала першу космічну війну і вже програє Україні, - Forbes

Як пише Forbes, перш ніж кремлівські війська перетнули кордони України, РФ розпочала таємну місію, яка, як вірили росіяни, мала допомогти принести швидку перемогу в блискавичній війні. Військова розвідка Росії організувала кіберзасідку, завдавши удару по наземних станціях американської супутникової мережі, від якої залежав зв'язок вищого керівництва країни із ЗСУ, передають Патріоти України

"Прихована атака швидко знищила десятки тисяч модемів Viasat, поставивши під загрозу життєво важливі лінії, що зв'язують Київ з його захисниками по всій країні і з союзниками по всьому світу", - йдеться у статті.

За словами одного з провідних експертів із космічної оборони у США - директора відділу космічної безпеки та стабільності аналітичного центру Secure World Foundation Вікторії Самсон, "ізолювання вищого командування України за цифровою залізною завісою, коли російські танки прагнули захопити столицю, було частиною масштабної місії із задушення стражів демократії, які перебувають у бойовій готовності, в тумані війни".

Вона зазначила, що головним у цій місії було руйнування зв'язків Києва з американськими супутниками, які забезпечували можливість координувати опір України. Іншими словами, Росія була націлена на швидке розтрощення здатності Києва використовувати передові космічні технології.

Читайте також: "Росія повним ходом готується до світової кібервійни. Готується атакувати весь світ", – начальник управління СБУ

Як зазначається в публікації, все це було нещодавно висвітлено в хроніці, складеній експертами Центру військово-морського аналізу (CNA). Вивчивши трактати і накази, видані в російській військовій сфері, вони повідомили, що "контроль доступу до космічної інформації розглядається як надання величезної переваги з погляду підвищення бойових можливостей".

"Російські оборонні стратеги вищої ланки вважають, що було вкрай важливо знищити наземну інфраструктуру противника, пов'язану з космосом, на початковому періоді війни... щоб вивести з ладу командування противника", - ідеться в доповіді експертів CNA.

Зазначається, що про те, що кремлівські генерали надавали величезної важливості знищенню космічних технологій України на самому початку широкомасштабного вторгнення, підтверджують ретельно синхронізовані атаки Росії в мережу Viasat.

"Російські сили навмисно атакували термінали Viasat, намагаючись перервати український військовий зв'язок під час вторгнення в Україну. Росія ніколи офіційно не визнавала, що стоїть за атаками, але США та їхні партнери з ЄС офіційно заявили про це в травні 2022 року", - заявила Самсон.

Водночас наголошується, що кібербліцкриг РФ був раптово перерваний - Ілон Маск почав терміново доставляти в Україну десятки тисяч станцій Starlink, підключивши країну назад до Всесвітньої павутини через свої широкосмугові супутники.

Читайте також: Софт, шифри, секретні документи: кіберфахівці ГУР зламали Міноборони Росії

"Росіяни були в люті, - пише Forbes. - Путін почав відправляти своїх посланців на збори ООН, щоб пригрозити, що його космічні сили можуть почати збивати американські супутники, які допомагають Україні. Але потім російському керівництву мала стати очевидною безнадійність цієї мети".

Акцентується, що Росія за часів Путіна має менш як 200 супутників, порівняно з більш ніж 6000 запущених тільки SpaceX.

"Вони не готувалися до розширеного конфлікту з противником, який мав доступ до більшої кількості службової інформації, ніж вони. Російські військові, схоже, як і раніше стикаються з інформаційним дефіцитом через обмеженість своїх угруповань і відсутність доступу до західних комерційних зображень", - зазначив професор Військово-морської аспірантури в Монтереї Джеймс Клей Мольц.

За його словами, попри успішний напад на наземні термінали Viasat, Росія не змогла досягти своєї головної мети - позбавити українських військових доступу до космічної інформації.

"Росія явно не очікувала, що Україна отримає співпрацю з боку західних країн і комерційних послуг, до яких сама не має доступу", - додав Мольц.

Читайте також: Кремль готує потужні гібридні атаки на європейські столиці: попередження розвідки

Зазначається, що, випустивши шквал погроз завдати удару по західних супутниках, що прибувають на допомогу Україні, найближче оточення Путіна, імовірно, дійшло висновку, що "знищення одного або двох західних супутників за допомогою випробуваної ним протисупутникової зброї практично нічого не зробить, щоб повернути назад відставання Росії від американської космічної могутності".

Як заявив професор Військово-морського коледжу Девід Бурбах, "російсько-українська війна - це, можливо, перша двостороння космічна війна" в історії людства. З ним погодився і професор Мольц: "І Україна попереду завдяки своїм партнерам".

За його прогнозами, ця "космічна війна №1" може стати провісником технологічно складних космічних зіткнень майбутнього між наддержавами.

"Якщо під час цих прогнозованих небесних конфліктів спалахнуть будь-які масштабні ракетні битви, додає він, низька навколоземна орбіта може стати непридатною для життя людей-дослідників. Однак саме таке майбутнє бачать деякі провідні російські космічні комісари", - йдеться у статті.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Прихильники московської церкви нервують: хто і як захищає рпц в Україні

вівторок, 2 липень 2024, 8:56

Мірою того, як кількість підписів за розгляд законопроекту про заборону московської церкви наближається до необхідної для прийняття рішення, прихильники рпц в Україні нервують. Нервуючи, здають себе з потрохами – хоч, певне, їм здається, що вони виявля...

Народні прикмети на 2 липня: У день Берегині краще не планувати далеку поїздку. Традиції та заборони свята

вівторок, 2 липень 2024, 7:05

2 липня за новим календарним стилем (14 липня - за старим) - Покладення ризи Пресвятої Богородиці, яке відбулося у Влахерні. 2 липня за старим календарним стилем згадують святого мученика Зосиму Аполлоніадського. Також за старим календарем триває Петрі...