Через 10 років Україна буде в НАТО, - провідний юрист

Маємо стати дороговказом для всіх пострадянських країн

Патріоти України пропонують ознайомитись з публікацією Агії Загребельської, переможицю конкурсу «Адвокат Року — 2019» у номінації «Кращий юрист-держслужбовець».

"У серпні 2031 року ми будемо членами НАТО. Я в це вірю. Будемо повноцінними членами Європейського Союзу, суб'єктами на міжнародній арені. Росія і Білорусь дивитимуться на нас як на приклад, тягнутимуться до нас. І ми нарешті виконаємо функцію та нашу місію – станемо дороговказом для всіх пострадянських країн.

Поки у нас одним з найголовніших викликів була і залишається Росія. Вона з того моменту, як ми вступили у юридичну незалежність, її ставить під сумнів, і в 2004 році, і в 2013-2014 роках. Ми дали відсіч, позбулися значної частини агентів впливу Росії у наших державних органах. Але, на жаль, так і не змогли змінити саму систему. Певні радянські підходи окремих державних органів, інститут олігархії – залишилися з минулого. Це є тією загрозою, яку може використати Росія, щоб вкотре поставити під сумнів нашу незалежність. Учинити черговий акт агресії.

Одним з найголовніших викликів була і залишається Росія

Ми якраз спостерігаємо, що президент Володимир Зеленський повернув значну частину людей Януковича. Які були прихильниками російського курсу та підходу в державних органах. При чому, їх повернули у ті органи, які суттєво впливають на національну безпеку.

Для нас важливо не допустити зміни закріпленого в Конституції євроатлантичного курсу. Ми маємо зробити ті важливі реформи, які постійно проголошує кожен президент України, але жоден не довів до логічного завершення. Які будуть відповідати євроатлантичній практиці, розвиненому світу, європейському та курсу. І ми зможемо нарешті позбутися спадщини, яку взяли з собою з Радянського Союзу і вже не озиратися на сусідів, на наше минуле і наздоганяти розвинений світ. Будувати майбутнє. Сьогодні для нас це найважливіший виклик. Звичайно, я ставлю під сумнів спроможність сьогоднішньої влади зробити це. Але враховуючи, що євроатлантичний курс у Конституції закріплений, вже є розпорядження уряду про план заходів щодо вступу до НАТО – шлях у зворотній бік неможливий.

В українців вже є спільне бачення євроатлантичного курсу. Це питання цінностей, реформ, подолання корупції, деолігархізації. Останні опитування, які проводили, якраз свідчать, що більшість українців підтримують вступ до НАТО. Більша відповідальність і найбільший тягар за підтримання такої думки не на президентові або парламентові, а на четвертій гілці влади – ЗМІ, а з іншого боку – на інтелектуальних елітах. Це експерти, фахівці в окремих галузях, які користуються довірою з боку суспільства, до яких українці прослуховуються.

Президент і парламент вже мають виконувати волю українців. З того, що ми чуємо у ЗМІ і соцмережах, вони досі не визначилися з тим курсом, яким має йти країна. Бачимо, як їх кидає у бік то ідеї "какая разніца", то кричать "дайте ядерну кнопку", то "починаємо товаришувати з Китаєм, брати його за приклад". Ми на них не можемо сподіватися.

До влади приходять люди, які не зацікавлені змінювати систему

У нас є інтелектуальні еліти. Вони мають не тільки знання, але і сформовану систему координат. Мають моральні принципи майбутнього, а не минулого. Питання в тому, що ми цих людей не можемо інтегрувати у владу. А якщо це трапляється, то через короткий проміжок часу цих людей вичавлює система. Тут якраз проблема олігархії. У нас близько 70% телебачення, яке впливає на вибір населення на дільницях і по ключовим питанням, належить олігархам. Щоразу вони мають змогу доводити до другого туру виборів або формувати у суспільстві некоректну позицію з приводу гідних кандидатів. Наслідок – до влади приходять люди, які не зацікавлені змінювати систему. Саме вона годівничка для олігархів. Інакше – вони не зможуть паразитувати на державних підприємствах, володіти монополіями. У нас у вищі кабінети в державі приходить люди – продукти системи."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перед Часовим Яром залишився єдиний форпост, підконтрольний ЗСУ, - офіцер НГУ (відео)

субота, 20 квітень 2024, 9:14

За словами бійця бригади Нацгвардії "Рубіж" Володимира Черняка, перед Часовим Яром залишається водоканал, який росіянам поки що не вдалося форсувати. Але в районі Богданівки ЗС РФ "добре окопалися" і зосередили всілякі ресурси. . Російські війська зак...

Про поточні події кількох крайніх діб на Куп'янському, Сіверському та Краматорському напрямках, - Костянтин Машовець

субота, 20 квітень 2024, 9:05

1. На Куп'янському напрямку противник, судячи зі всього, після перегрупування сюди військ 47-ї танкової дивізії (тд) продовжує "вивчати та знайомитись" із поточною ситуацією... Принаймні, на даний момент, сили й засоби угрупування військ (УВ) "Запад" а...