Через тести на коронавірус для хворих на онкологію дітей в Україні розгорається гучний скандал

У Національному інституті раку та дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит" від сімей онкохворих дітей вимагають проходження платних тестів на виявлення коронавірусу, що викликає COVID-19.

Про це повідомляє благодійний фонд "Таблеточки", до якого звернулися батьки з проханням оплатити тести методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), передають Патріоти України з посиланням на УП.

За відсутності негативних результатів тесту онкохворих дітей відмовляються госпіталізувати для проходження хіміотерапії, променевої терапії, хірургічної операції, проведення МРТ.

Вартість такого тесту в Україні зараз становить близько 2,2-2,5 тисячі гривень на одну людину.

"Ми згодні з рішенням лікарень, це потрібно. Але ми не згодні, що ці тести повинні оплачувати самі батьки. Ми лягаємо в лікарню планово на крапельниці кожні 14 днів. Тобто в місяць тільки на тести для мене і сина потрібно 10 000 гривень" , - розповіла Наталія Бойко, мама онкохворої дитини.

При цьому, за словами директора фонду по роботі з підопічними і сім'ями Юлії Ноговіциної, керівництво НДР і НДСЛ "Охматдит" не змогло надати накази, що встановлюють відповідну вимогу про складання тесту.

"Сказали, що таких наказів немає. Вимога просто усно повідомляється батькам. У МОЗ України так само підтвердили, що відповідної вимоги на національному рівні не існує", - зазначила вона.

За даними фахівців фонду, карантин вже і так негативно вплинув на діагностику і лікування дітей. Через скасування транспортного сполучення, ізоляції, страх заразитися при зверненні до лікарні, зменшення доходів, менше сімей стало звертатися до лікаря, коли у дитини з'являються тривожні симптоми.

"Отже, ці діти будуть діагностовані пізніше, в запущеній стадії, коли шансів на виживання залишиться менше і потрібна більш агресивна і дорога терапія", - пояснила Юлія Ноговіцина.

З огляду на це додатково відкладати початок лікування на час, поки батьки знайдуть гроші на тестування, здадуть аналіз, отримають результати на думку фонду "виглядає невиправданим".

"Ми не проти введення вимог тестування за умови, що держава може собі це дозволити і організувати процес таким чином, щоб він не перешкоджав своєчасній діагностиці та лікуванню онкохворих дітей", - резюмував директор фонду.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Під Єкатеринбургом зростає база зберігання танків, - військовий аналітик

субота, 20 квітень 2024, 16:30

За поточних темпів військових втрат і нинішніх обсягів нового військового виробництва у Росії закінчаться всі танки приблизно за 2-2,5 року. Такі підрахунки зробив військовий оглядач Covert Cabal, передають Патріоти України. Аналітик зазначає, що з поч...

Росіяни вбивають українців "просто так", а Захід, як і раніше, говорить про необхідність "терміново виділити" Україні ППО, - Олександр Невзоров

субота, 20 квітень 2024, 16:05

"Рік тому ми всі з жахом дивилися на пса на ім'я Крим. Тоді сталася така сама історія", - пише російський публіцист Олександр Невзоров у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України, та продовжує:. "Російськими бомбами було вбито цілу сім'ю, на р...