Чому МКС видав ордер на арешт Путіна саме через депортацію маленьких українців, - юрист

"Міжнародний кримінальний суд Гааги видав міжнародні ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна, а також уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. На мою думку, це очікуваний результат кропіткої роботи Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду", - пише адвокат Аліна Павлюк у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:

"Позитивом є те, що це цілком швидкий результат, бо повноцінне розслідування триває лише з березня минулого року. А зараз ми вже маємо два ордери на арешт проти високопосадовців РФ, в тому числі російського президента.

Ця новина — потужний меседж для міжнародної спільноти.

Ми чули гарну заяву прокурора МКС Каріма Хана про те, що він готовий йти за чинним керівником держави, який, по суті, є потенційно винною особою у вчиненні найтяжчих міжнародних злочинів. Це говорить про силу та роль Міжнародного кримінального суду сьогодні.

Президент МКС Пйотр Гофманський наголошує, що наразі видано два ордери на арешт. Проте, на мою думку, у майбутньому ми можемо почути і про ордери на арешт інших високопосадовців та чиновників РФ. Тобто наразі є лише перші два кейси, на які звернув увагу Офіс прокурора МКС. Ми не можемо сказати, скільки їх буде загалом, адже розслідування ще тривають.

Досить важливо, чому ми почули про перші ордери саме у справі щодо депортації дітей. З офіційної інформації можна побачити, що МКС фокусує увагу на злочинах, вчинених після 24 лютого. Тому, зрозуміло, що в основу рішення покладена інформація, зібрана впродовж останнього року. Проте не варто забувати, що кейси про примусове переміщення та депортацію дітей мали місце й до повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Починаючи з 2014-го року росіяни неодноразово вчиняли такі переміщення в Криму та на окупованій частині Донбасу. Наприклад, з 2014-го року на території Криму було зафіксовано близько 5 тисяч випадків - вивезених до Росії дітей.

Крім того, за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення всі ми спостерігали за тим, як населення окупованого Донбасу вивозили до РФ. При цьому, Росія прикривалась терміном "евакуація", хоча всі ці діяння не відповідали жодним вимогам міжнародного гуманітарного права. Росіяни тоді порушили і безпекові вимоги, умови утримання людей.

Наскільки мені відомо, прокурори МКС також аналізували ці факти. І я дуже сподіваюсь, що цей кейс буде розширено й на події від 2014-го року.

Наша право-консультативна група співпрацює з ювенальним департаментом Офісу генпрокурора. Це саме той департамент, який фокусується на дослідженні фактів примусової депортації українців до РФ. І ми проговорювали з прокурорами, наскільки важливо не втратити того, що було вчинено ще до вторгнення у 2022 році. Адже багато підходів та патернів було сформовано впродовж минулих років російської агресії. У 2022-му вони лише набули масштабу.

Можна виділити дві причини того, чому перший ордер на арешт Путіна було видано МКС саме у справі примусової депортації українських дітей.

По-перше, це доступ до великої кількості потерпілих та свідків. Є велика кількість дітей, які були повернуті з російської депортації. Навіть якщо вони наразі перебувають закордоном, прокурору МКС не важко отримати до них доступ.

По-друге, достатньо велика кількість доказів знаходиться у відкритих джерелах. Та й самі публічні особи РФ неодноразово висловлювали свою позицію з цієї точки зору. Все це сприяло швидкому збору доказів у справі.

З іншого боку, спостерігаючи за роботою МКС та Офісу генпрокурора, хотілось би думати, що цим рішенням вони підсвітили проблематику дітей війни у збройному конфлікті. Адже саме діти під час війн залишаються найменш захищеною категорією населення. Можливо, таким чином МКС також хотів підкреслити увагу щодо значущості роботи з постраждалими дітьми. Тобто саме ця робота для міжнародного суду є пріоритетом".

Джерело: УНІАН
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Просто боляче дивитися на Донбас... Але ми наведемо там лад": Путін зробив чергову цинічну заяву

четвер, 25 квітень 2024, 22:29

Володимир Путін заявив, що йому боляче дивитися на те, через що проходять жителі Донбасу. Цікаво це чути від людини, яка й віддавала накази бомбити міста Донбасу, знущалася з мирного населення, позбавивши будь-яких благ та прав, розорила промисловість ...

На окупованій Донеччині помітили черговий російський "цар-танк" (фото, відео)

четвер, 25 квітень 2024, 22:17

Російський "цар-танк" зафіксували на ТОТ Донецької області. Його завдання – виводити до позицій. Втім наші бійці завжди знайдуть спосіб, аби зруйнувати плани ворога. Про це пише журналіст Юрій Бутусов у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти Україн...