Чому ми так довго трималися за Вугледар і чого хоче досягти РФ до холодів - військовий експерт

Виконавчий директор Українського центру безпеки та співпраці, експерт із російських гібридних впливів у світі Дмитро Жмайло розповів, чи вплине окупація міста Вугледар на подальші бої на Донеччині, передають Патріоти України.

Насамперед він зазначив, чому було важливо так довго тримати оборону Вугледара. «Це стратегічна висота, там була багатоповерхова забудова, поки вона не була знищена росіянами, і з цієї висоти ми довгий час — багато-багато місяців — могли стримувати [наступ] росіян, які підходили до міста, зокрема, ефективно застосовуючи артилерію. І плюс ми могли тримати під вогневим контролем тилові комунікації російської лінії фронту, зокрема дороги, залізничні колії, суттєво руйнувати логістику росіян», — пояснив Жмайло.

Не дивлячись на те, що «ми втратили цю перевагу», що створює нам «певні проблеми», але це все одно не допоможе росіянам у наступі, вважає експерт: «Якщо ми подивимося на цю місцевість в цьому районі, то далі наші сили, ймовірніше, будуть відходити північніше, до тих же населених пунктів як Богоявленка, щоб там вибудовувати лінію оборони. Але і в цьому районі (де вже триває розгортання Сил оборони) немає таких детальних шляхів комунікацій <...>. Тому ту перевагу, яку мав Вугледар для нас в обороні, для підтримки російських наступальних дій він не матиме».

Водночас Жмайло додав, що план росіян щодо Донбасу залишається незмінним: «Вони глобально своїми кроками — це і покровський, і курахівський напрямок — намагаються до осіннього бездоріжжя і початку активного сезону дощів вирівняти лінію фронту. Вони не рахуються з втратами, просто намагаються захопити зараз якомога більше територій».

2 жовтня Сили оборони України підтвердили вихід з міста Вугледар.

Джерело: Радіо НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Окупанти вважають винним того, хто захищався: У Маріуполі місцевий житель вбив росіянина, який самовільно заселився до будинку

середа, 2 жовтень 2024, 16:03

У тимчасово окупованому Маріуполі стався фатальний інцидент: місцевий мешканець вбив російського громадянина, який без дозволу зайняв квартиру в їхньому будинку. Проте сусіди чоловіка стали на його захист, висловлюючи обурення щодо ситуації. Інцидент с...

По відношенню до поляків, чехів чи угорців росіяни ніколи не мали сумнівів у їхньому існуванні, - політолог

середа, 2 жовтень 2024, 15:06

"Східноєвропейські сусіди України останнім часом наговорили чимало цікавого, що повною мірою характеризують їх, а також рівень їхнього розуміння ситуації в Україні", - пише український політолог Петро Олещук на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", пер...