Чому перестали випускати плазмові телевізори

У “нульові” плазмовим телевізором можна було пишатися. Він підкреслював добробут власника, а також був метою номер один для квартирних злодюжок, згадує Павло Скарбик. Але часи йдуть і все змінюється. У цій публікації спробуємо розібратися, чому світ відмовився від “плазми”.

Плазмові телевізори були популярні наприкінці 1990-х і на початку 2000-х років, завдяки своїй високій якості зображення і яскравим кольорам. Але поступово вони перестали випускатися і були замінені на телевізори з рідкокристалічними дисплеями. На те є кілька причин.

Одна з головних відмінностей плазмових телевізорів від РК-телевізорів полягає в способі формування зображення. Плазмові телевізори використовують газові розряди для створення світла і кольору, тоді як РК-телевізори працюють на основі рідкокристалічної матриці. Це призводить до низки відмінностей у виробництві та характеристиках обох типів телевізорів.

Робота плазмової панелі ґрунтується на випромінюванні люмінофора під впливом ультрафіолетового світла. Панель плазмового дисплея складається з великої кількості комірок-мікроколб, заповнених спеціальним газом. При подачі напруги на окрему колбу, газ іонізується і випромінює ультрафіолет.

Ультрафіолетове світло, потрапляючи на люмінофор, нанесений на внутрішню поверхню колби, починає світитися одним із трьох застосовуваних кольорів (червоним, зеленим, синім, RGB). На відміну від електронно-променевих моніторів, плазмові панелі не мають розгортки, тому вони не мерехтять. Панель, що складається з газових колб, має вертикальні та горизонтальні електроди для подачі напруги, причому електроди з лицьового боку прозорі. Процес перемикання напруги контролюється спеціальним процесором.

Перша причина, чому перестали випускати плазмові телевізори, пов’язана з їхньою високою вартістю виробництва. Виготовлення плазмових екранів потребує складніших технологій, набагато складніше порівняно з РК-телевізорами, де використовується дешевша рідкокристалічна матриця, яку за фактом, друкують на спеціальному “принтері”.

Друга причина пов’язана з проблемами, з якими зіткнулися виробники плазмових телевізорів. Одна з основних проблем – це обмежений термін служби плазмових екранів. Плазмові технології мали обмеження за терміном служби, і через кілька років експлуатації зображення могло втратити яскравість або з’явитися мерехтіння.

Наприклад, якщо на телевізорі відображатимуть тривалий час статичне зображення, то екран міг вигоріти в місці з найбільшою яскравістю. Особливо це було помітно в кутку, де був логотип телеканалу. Якщо “наші люди на таксі в булочну не їздять”, то власник плазми ніколи не гратиме в ігрову приставку на такому ТВ – консолі минулих років швидко погіршували екран “плазми”. Одразу ж згадуються слова батьків про “довго не грай у Денді, посадиш кінескоп”.

Третя причина, через яку перестали випускати плазмові телевізори, пов’язана з розвитком інших технологій. З розвитком РК-технологій виробники змогли досягти високої якості зображення, яку можна було порівняти з плазмовими екранами. Крім того, РК-телевізори стали доступнішими за ціною і споживали значно менше енергії.

Але багато людей досі не викинули свої плазмові телевізори, оскільки їм подобається якість зображення, яку вони надають. Плазмові телевізори мають високий контраст, широкі кути огляду і глибокі чорні тони. Це робить зображення на екрані більш реалістичним і привабливим для багатьох.

Крім того, плазмові телевізори добре підходять для перегляду динамічних фільмів і спортивних подій, завдяки високій частоті оновлення зображення і відсутності ефекту розмиття. Якщо зараз у моду тільки входять дисплеї з частотою понад 100 Гц, то плазмовий ТВ міг відображати картинку з частотою до 600 Гц!

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росія намагається скопіювати морські дрони України, але це провал, - ЗМІ

неділя, 28 липень 2024, 0:12

Україна заявила, що Росія копіює морські безпілотники, вчившись на фрагментах українських. Однак експерт із бойових безпілотників сказав, що це навряд чи принесе велику допомогу та може виявитися даремним витрачанням російських ресурсів, передають Патр...

Лукашенку стало погано в гостях у Путіна

субота, 27 липень 2024, 23:31

Лукашенко поїхав до Путіна на Валаам і там його перекосило. Опубліковані фото викликали хвилю обговорень фізичної форми білоруського диктатора, який, помітно погладшав і виглядає хворобливо, інформують Патріоти України з посиланням на «Хартія-97». «Та...