Чому в СРСР дітям ложками запихали риб’ячий жир і з чого його робили

Чи не кожна дитина радянської епохи знала, що таке риб’ячий жир. Цей засіб був справжньою панацеєю від усіх хвороб – його призначали як профілактичний засіб від багатьох захворювань, таких як рахіт, анемія, туберкульоз тощо. В СРСР риб’ячий жир ложками давали дітям у садках, піонерських таборах і, звісно ж, вдома, передають Патріоти України.

Однак виявилося, що з цим продуктом було не все так однозначно, тож з часом його навіть заборонили. OBOZ.UA розповідає, чому радянським дітям постійно давали риб’ячий жир і з чого його робили

Чи корисний риб’ячий жир

Дійсно, риб'ячий жир є одним з найбагатших природних джерел вітаміну D, який необхідний для міцності кісток і зубів. Особливо важливий цей вітамін для дітей у період активного росту. Незважаючи на всі корисні властивості, риб'ячий жир мав дуже неприємний смак і запах. Саме тому діти часто відмовлялися його пити, і батькам доводилося вдаватися до різних хитрощів. Справжній корисний жир отримують з печінки риби, найчастіше з тріски.

Радянська профілактика та лікування риб’ячим жиром

Риб'ячий жир у рідкій формі був в епоху СРСР найдоступнішим засобом лікування і профілактики хвороб. За консистенцією та кольором він був схожий на рослинну нерафіновану олію, але запах був занадто різкий, схожий на сморід риби, що протухла.

Партія почала проводити активну пропаганду диво-засобу – у кожній їдальні висіли плакати з інформацією про користь риб’ячого жиру, що містить у складі цінні омега-6 та омега-3-ненасичені жирні кислоти, вітамін D, йод, фосфор, вітамін А та Е.

З часом ємності з риб'ячим жиром стали масово продавати у державних аптеках та магазинах санітарії та гігієни. Після Другої світової війни виробництво вийшло новий рівень – риб'ячий жир випускати у флаконах різного об'єму: від 50-100 мілілітрів, а також у великих ємностях по 1, 2 та 3 літри.

Лікарі прописували засіб дітям дошкільного і шкільного віку. Як правило, дозування становило 15 мл на день, тобто 1 столова ложка. Засіб дійсно спочатку виготовляли з печінки тріски, а потім перейшли на доступніший спосіб. Жир отримували з відходів рибної продукції.

У 70-х роках відбулася перевірка риб’ячого жиру, що виготовлявся у промислових масштабах. І після цього диво-засіб заборонили. Виявилося, що окрім вітамінів до складу входили шкідливі речовини. На переробку у промислових масштабах йшли всі частини риби, у тому числі відходи. Вчені визначили, що небезпечні для здоров'я хімічні речовини почали накопичуватися в організмі – а під удар потрапили діти, щоденно годували неякісним жиром.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ОП не зацікавився програмою мотивації повернення біженців у повоєнний час. Натомість - влада думає повернути українців примусово, - Борислав Береза

вівторок, 7 січень 2025, 15:59

"Про створення Мін'єдності влада говорить з 2022. Однак на ділі - Україна не має наразі жодної програми, щоб мотивувати українських біженців повертатися додому. Натомість Європа має багато напрацювань у цьому напрямку і створює нові програми", - пише п...

"Христос воскресе!": Відома російська блогерка 7 січня привітала підписників з Великоднем

вівторок, 7 січень 2025, 15:32

У ніч проти 7 січня російська блогерка і пропагандистка Настя Івлєєва хотіла першою привітати своїх підписників у соціальній мережі з Різдвом. Втім, переплутала Різдво з Великоднем і написала «Христос Воскрес!», зазначають Патріоти України. Підписники ...