Чому в СРСР дітям ложками запихали риб’ячий жир і з чого його робили

Чи не кожна дитина радянської епохи знала, що таке риб’ячий жир. Цей засіб був справжньою панацеєю від усіх хвороб – його призначали як профілактичний засіб від багатьох захворювань, таких як рахіт, анемія, туберкульоз тощо. В СРСР риб’ячий жир ложками давали дітям у садках, піонерських таборах і, звісно ж, вдома, передають Патріоти України.

Однак виявилося, що з цим продуктом було не все так однозначно, тож з часом його навіть заборонили. OBOZ.UA розповідає, чому радянським дітям постійно давали риб’ячий жир і з чого його робили

Чи корисний риб’ячий жир

Дійсно, риб'ячий жир є одним з найбагатших природних джерел вітаміну D, який необхідний для міцності кісток і зубів. Особливо важливий цей вітамін для дітей у період активного росту. Незважаючи на всі корисні властивості, риб'ячий жир мав дуже неприємний смак і запах. Саме тому діти часто відмовлялися його пити, і батькам доводилося вдаватися до різних хитрощів. Справжній корисний жир отримують з печінки риби, найчастіше з тріски.

Радянська профілактика та лікування риб’ячим жиром

Риб'ячий жир у рідкій формі був в епоху СРСР найдоступнішим засобом лікування і профілактики хвороб. За консистенцією та кольором він був схожий на рослинну нерафіновану олію, але запах був занадто різкий, схожий на сморід риби, що протухла.

Партія почала проводити активну пропаганду диво-засобу – у кожній їдальні висіли плакати з інформацією про користь риб’ячого жиру, що містить у складі цінні омега-6 та омега-3-ненасичені жирні кислоти, вітамін D, йод, фосфор, вітамін А та Е.

З часом ємності з риб'ячим жиром стали масово продавати у державних аптеках та магазинах санітарії та гігієни. Після Другої світової війни виробництво вийшло новий рівень – риб'ячий жир випускати у флаконах різного об'єму: від 50-100 мілілітрів, а також у великих ємностях по 1, 2 та 3 літри.

Лікарі прописували засіб дітям дошкільного і шкільного віку. Як правило, дозування становило 15 мл на день, тобто 1 столова ложка. Засіб дійсно спочатку виготовляли з печінки тріски, а потім перейшли на доступніший спосіб. Жир отримували з відходів рибної продукції.

У 70-х роках відбулася перевірка риб’ячого жиру, що виготовлявся у промислових масштабах. І після цього диво-засіб заборонили. Виявилося, що окрім вітамінів до складу входили шкідливі речовини. На переробку у промислових масштабах йшли всі частини риби, у тому числі відходи. Вчені визначили, що небезпечні для здоров'я хімічні речовини почали накопичуватися в організмі – а під удар потрапили діти, щоденно годували неякісним жиром.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Де посеред Карпат в містичному лісі заховав ся Спаській (Чортів) Камінь, Яка легенда з ним пов'язана та як туди потрапити

середа, 14 травень 2025, 12:15

Українські Карпати сповнені загадкових оповитих старовинними легендами місць, які приховують чимало таємниць. Гірські вершини, мальовничі озера та ліси майже всі вони оповиті народними переказами, веселими, повчальними, А також звісно моторошними, від ...

Народні прикмети на 14 травня. Українці спрадавна вважали цей день дуже важливим для своїх городів

середа, 14 травень 2025, 7:05

14 травня за новим стилем (27 травня за старим) вшановують пам'ять мученика Ісидора, святого Леонтія Єрусалимського і преподобного Серапіона Синдоніта. За юліанським календарем сьогодні вшановують старозавітного пророка Єремію, нагадують Патріоти Украї...