Чи можуть антиукраїнські популісти перемогти на осінніх виборах у Польщі, - соціолог

Партія Конфедерація, яка просуває гасло "Зупинимо українізацію Польщі" і тривалий час виступає проти масової імміграції з України, нині є третьою за рейтингом популярності у Польщі. Чому її популярність стрімко зростає і чи дійсно ця політсила підживлюється саме антиукраїнськими настроями, в інтерв'ю пояснив польський журналіст, соціолог та інтелектуал Славомір Сєраковський. Він є головою відомого польського видання Krytyka Polityczna, також саме він у 2022 році став ініціатором збору коштів для купівлі Байрактару від польського народу й успішно завершив цю місію, передають Патріоти України.

За словами польского соціолога, успіх партії Конфедерація пояснюється насамперед тим, що польське суспільство втомилося від опозиційної Громадянської платформи Дональда Туска та правлячої партії Право і справедливість [ПіС] Ярослава Качинського.

«Це такі дві партії-динозаври, доволі старі, і молодь шукає альтернативу. Тема українців важлива, але не головна для прибічників цієї партії. Їхній головний меседж: ми знизимо податки. В Польщі, на жаль, більшість людей думають про власну кишеню, свої власні гроші, а не про суспільний добробут. ПіС виграв вибори 2015 року, тому що пообіцяв соціальні виплати в 500 злотих плюс 13-ту і 14-ту пенсію для всіх, хто на пенсії зараз», — нагадав Сєраковський.

Він пояснює, що партія Конфедерація має подібну ж стратегію: вони кажуть, що знизять податки, «тобто не дадуть 500 злотих, але залишать їх в кишенях поляків». За словами журналіста і соціолога, це дуже приваблює молодь, оскільки молоде покоління поляків «не думає про пенсії, про охорону здоров’я, вони думають про те, як покращити власний економічний стан».

Коментуючи перспективи Конфедерації на виборах у польський парламент, які відбудуться вже 15 жовтня, Славомір Сєраковський зауважив, що «абсолютно ніхто не може зараз передбачити» їхній результат. Він відзначає, що симпатії поляків розподілені приблизно 50% на 50% між прихильниками Качинського та прихильниками ліберальної демократичної опозиції.

«Але ці вибори для Польщі вже стають питанням життя і смерті її ліберальної демократії. Або ми зараз підемо угорським шляхом — вони, починаючи з 2015 року, планово знищували громадянське суспільство та незалежні ЗМІ, тому сьогодні Угорщина виглядає як такий собі клон Росії - або залишимося демократією», — підкреслює він.

Сєраковський попереджає, що ризик «орбанізації» Польщі за підсумками виборів, на жаль, є доволі високим, «оскільки Качинський та Орбан збігаються в багатьох питаннях, симпатизують один одному і часто їх політичні сили однаково голосують на європейському рівні, блокуючі питання, які можуть становити загрозу їх авторитарному правлінню всередині країн».

«Вони допомагають одне одному обмежити ліберальні демократії і результатом третього терміну ПіС у владі може стати тиск на приватні ЗМІ, неурядові організації та культурні інституції Польщі. На звичайну судову систему, не лише Конституційний суд, який вони вже захопили», — наголошує на ризиках Сєраковський.

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Убивства опонентів, які мали полярних прихильників, призведуть до хаосу. Тому мені цікаво не те, хто виконавець убивства Фаріон, а хто смикав за ниточки", - Береза

субота, 27 липень 2024, 22:00

"Коли я писав блог по вбивству Фаріон, то зразу сказав, що ви будете здивовані вбивцею і мотивами", - пише у своєму блозі Борислав Береза, передають Патріоти України. "Зараз бачу сміхуйочки з приводу, що наступною жертвою мав бути Макс Бужанський. Про ...

Дивовижне життя Івана Підкови. Козацький ватажок, що шаблею здобув трон господаря Молдови і був підло страчений у Львові за наказом короля, щоб врятувати Польщу від помсти султана

субота, 27 липень 2024, 18:15

Лідери козацтва пізніших часів відтіснили в пам'яті народу відчайдушного і умілого отамана, що з купкою запорожців став одним з вершителей доль Східної Європи і підняв роль українського козацтва до небувалих до того висот, перевершивши Байду Вишневецького