Cоюзники України розкрили список нової допомоги

Союзники України розповіли про новий широкий список військової допомоги та оголосили ціль завершити війну перемогою України.

Представники Естонії, Великої Британії, Польщі, Латвії, Литви, Данії, Чехії, Нідерландів та Словаччини зробили спільно виступили за нову підтримку України.

«Ми зустрілися сьогодні, 19 січня, щоб підтвердити нашу незмінну рішучість та рішучість підтримувати Україну в її героїчному спротиві», – йдеться у заяві.

На зустрічі Союзники спільно засудили напад Росії та порушення суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України.

Представники країн зазначили, що вони будуть намагатися надати таку зброю, яка допоможе вибити російські сили з території України та забезпечити перемогу у 2023 році.

«Ми визнаємо, що озброїти Україну для витіснення Росії з її території так само важливо, як і озброїти їх для захисту того, що вони вже мають. Водночас ми продовжимо підтримувати Україну у переході від опору до вигнання російських військ з української землі», – йдеться у повідомлені.

Союзники зобов’язувалися колективно добиватися передачі Україні танків, важкої артилерії, засобів протиповітряної оборони, боєприпасів та бойових машин.

Список допомоги

Данія продовжить навчання українських військовослужбовців, включаючи програму навчання українських новобранців під керівництвом Великої Британії.

Данія профінансувала військову допомогу на суму близько 600 мільйонів євро.

Передачі зброї та військова підтримка триватимуть у тісній співпраці з союзниками та відповідно до потреб України.

Чехія продовжуватиме надавати підтримку Україні через постачання військової техніки.

Йде робота з оборонною промисловістю над збільшенням їх виробничих потужностей, щоб надавати ще більшу підтримку, особливо у плані виробництва великокаліберних боєприпасів, гаубиць та БТР.

Ключовим компонентом вкладу Чехії буде технічне обслуговування вже поставленого обладнання.

Естонський пакет складається з десятків 155-мм гаубиць FH-70 і 122-мм гаубиць Д-30.

Також тисяч 155-мм артилерійських боєприпасів, машин забезпечення, сотень протитанкових гранатометів Carl-Gustaf.

Крім того, 2023 року Естонія продовжить проводити як базову, так і спеціальну підготовку сотень військовослужбовців Збройних Сил України.

Латвія готує нові передачі з додатковими десятками переносних зенітно-ракетних комплексів Stinger та додатковими елементами ППО.

Також Латвія передасть два вертольоти Mи-17, десятки кулеметів із боєприпасами, БПЛА та запчастини для САУ M109.

Латвія також вкладає величезні кошти у навчання українських солдатів. 2023 року Латвія планує навчити близько 2000 українських солдатів за різними програмами.

Новий пакет Литви летальної підтримки складається з десятків зенітних систем L-70 із десятками тисяч боєприпасів та двох вертольотів Ми-8.

Також у допомогу увійдуть антидронові системи, оптика, тепловізійні пристрої та дрони.

Крім того, 2 мільйони євро будуть переведені до Міжнародного фонду для фінансування проєктів із придбання важкого озброєння.

Загальна вартість майбутнього пакету підтримки Литви становить 125 мільйонів євро.

Польща продовжуватиме надавати військову та гуманітарну допомогу Україні доти, доки це необхідно.

Новий польський пакет складається з зенітних систем С-60 із боєзапасом у 70 000 одиниць.

Польща вже передала 42 бойові машини піхоти разом із навчальними комплектами для двох механізованих батальйонів.

Крім того, Польща продовжує постачання 155-мм гаубиць KRAB і забезпечує Україну різними типами боєприпасів.

Крім того, Польща готова надати роту танків Leopard 2 із 1000 одиниць боєкомплекту. Також буде створено ширшу коаліцію донорів танків Leopard 2.

Словаччина продовжить інтенсивні переговори з союзниками щодо можливостей розблокування додаткового обладнання для передачі Україні.

Нині зусилля зосереджені на можливостях, пов’язаних з основними бойовими танками, бойовими машинами піхоти, системами ППО, а також збільшення виробництва гаубиць, обладнання для розмінування та боєприпасів.

Словаччина продовжить та розширить навчання українських солдатів.

Пакет Великої Британії складається з танків Challenger 2 із броньованими ремонтно-евакуаційними машинами та 155-мм самохідних гармат AS90.

Танки Challenger 2 військових Великої Британії. 2022 рік. Фото: НАТО

Також сотні броньованих машин, пакет допомоги для можливості прориву мінних полів та наведення мостів, десятки безпілотних авіаційних комплексів для підтримки української артилерії, 100 000 артилерійських пострілів, сотні ракет, включаючи ракети GMLRS, ракети ППО Starstreak та ракети ППО середньої дальності, 600 протитанкових боєприпасів Brimstone; комплект запчастин для ремонту до сотні українських танків та БМП.

Пакет додатково доповнюється навчанням 20 000 українських військових у 2023 році.

Британія також координує діяльність Міжнародного фонду для України, який разом із партнерами залучив майже 600 мільйонів фунтів стерлінгів. Про перший пакет підтримки від фонду буде оголошено найближчим часом.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть, - журналіст Асєєв

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:04

"Те саме з "бути героєм" у нашій країні. Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть. Тож якщо вже вирішите долучитися до ЗСУ, шукайте мотивацію не в сусп...

"Дискусія була дещо гарячою": Міністерку закордонних справ Німеччини помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:44

У четвер, 25 квітня, главу МЗС Німеччини Анналену Бербок помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, вони просиділи у ресторані готелю Telegraphenamt у Берліні майже три години. Про це повідомляє Bild, передають Патріоти Ук...