Дайджест подій на Близькому сході. 28 березня 2020 року

В Лівії війська заколотника Хафтара зазнають втрат. Туреччина укріплює свої сили в Ідлібі засобами ППО і намагається потоваришувати з курдами. ОАЕ підтримує асада, поки той знищує Сирію.

Іран: В Ірані чергова інформ. хвиля «про лікувальні здібності» метанолу зібрала свою ниву смертей. Люди, вважаючи що метиловий спирт лікує почали масово його вживати. В результаті померли 480 людей, а понад 1000 потрапили у лікарні.

Ірак: Пентагон наказав військовому командуванню планувати нову операцію американських сил в Іраку. Минулого тижня поступило таке розпорядження, щодо підготовки кампанії по знищенню Катаїб Хезболла. – повідомляє New York Times.

Ізраїль: Карантин не став перепоною перед атаками ХАМАСу по Ізраїлю. Дві ракети з сектору Газа прилетіли по околицям міст Сдерот. IDF у відповідь вразив ворожі цілі на півночі сектору Газа.

Туреччина: В турецько-курдських відносинах замайорів вогник покращення. На тлі заяв президента США Д.Трампа про можливість порозуміння і складання мирової угоди між турками та курдами з півночі Сирії, Туреччина звільнила одного з курдських лідерів, командира YPG Джума Мусліма. Він був затриманий і знаходився у турецькій в’язниці з 2015 року. Будемо сподіватися, що цей жест доброї волі не буде одиноким і нарешті порозуміння між цими народами буде знайдене.

А ось у турецько-російських відносинах все складається навпаки. І то є також добре. Не довіряючи заспокійливим завірянням кремлівського карлика, турецька армія продовжує створювати свою систему ППО в Ідлібі. Цього разу в черговій колоні турецьких військ були помічені системи ППО MIM-23 HAWK.

MIM-23 HAWK – ЗРК середньої дальності, з радіусом дії 45 км. і стелею в 20км. Не нова, але досить ефективна система по цілям які є на озброєнні і в асада і в рашиків.

Ще МО Туреччини повідомило про нейтралізацію 8 терористів РПК в районі Метіна на півночі Іраку.

Сирія: Асадити продовжують самі рубати гілку на якій сидять. Не зважаючи на збільшення антирежимних настроїв на півдні країни і численні акції спротиву, солдати сирійської армії продовжують вести себе нахабно і зухвало.

Так, на контрольно-пропускному пункті Дам Аль-Айн в провінції Ас-Сувейда, група асадитів безпричинно відкрила вогонь по автомобілю в якому пересувалися група місцевої фракції “Арман Мофтах Аль-Хараєб”. В результаті обстрілу два шейхи Баді Рашид і Хаді Рашид були поранені, ще три члени цього племені загинули.

Голова «Сил шейха Аль-Карама» в Ас-Сувейді, оголосив про загальний заколот проти асадівської нечисті в провінції Ас-Сувейда, після вбивства людей однієї зі своїх фракцій. Полум’я розгорілося миттєво. Озброєні місцеві вийшли на вулиці. В селі Курая були знищені десять асадитів.

Престолонаслідник Абу-Дабі, емірат Абу-Дабі, Мухаммед бен Заїд Аль Нахаян, провів телефонну розмову з головою сирійського режиму башаром аль-асадом у п’ятницю, під час першого публічного дзвінка за останні роки. Він обіцяв надати допомогу сестринській Сирії, для подолання Covid-19.

Фактично це означає надання нового фінансового траншу, який асад використає на війну. Нічого нового. Активізація відносин, між ОАЕ та Сирією сталося після заяви Трампа у грудні 2018 року про вивід військ. За цей час ОАЄ відновило роботу свого посольства в Дамаску, закритого у 2012 році, як відповідь на злочини режиму.

Лівія: В Лівії продовжується операція лівійської армії проти сил заколотника Хафтара. Атакою на схід від Тріполі в напрямку Сірти, урядовим силам вдалося захопити невеличке село аль-Каддахійя і просунутися далі дорогою до Сірти. Були захоплені деяке хафтарівське озброєння, “люб’язно” надане ЛНА від ОАЕ.

Численне підкріплення хафтарівців яке вирушило до аль-Каддахійя було знищено вогнем ПТРК та артилерії. Повідомляють про 30 вбитих з боку ЛНА. Урядові сили втратили 9 бійців.

Ще одну колону хафтарівців в цьому районі знищили Bayraktar TB2 біля міста Аль-Вішка.

Серед загиблих хафтарівців був відомий командир 128 батальйону ЛНА полковник Алі Сіда ат-Табаві. Крім іншого він відповідав за вербування і перекидання найманців з Чаду та Судану.

В подальшому підрозділи лівійської армії за підтримки турецьких БПЛА продовжують «проламувати» оборону хатарівців навколо Сірти.

Ще обнадійлива інформація надійшла з міста Зувара, що західній Тріполітанії, який в облозі сил Хафтара. З цього міста до Тріполі доставили 27 хафтарівських вояк, полонених під час операції на базу аль-Ватія в середу. Отже облога міста не є повною.

Також артилерія УНЄ обстріляла саму базу аль-Ватія, де як кажуть знищила штаб хафтарівців з усіма присутніми.

І хоча цю активізацію, поки зарано називати переломним моментом у війні, сам факт такого наступу з боку урядових сил говорить про готовність принаймні повернути втрачене за останні місяці.

Хафтар поганий союзник, погано контролюємий і занадто амбіційний. Для москви він може стати зайвим у будь який момент, а враховуючи можливу військову поразку цей момент може статися у будь яку годину. А для цього рашка готує свого нового кандидата. І ним може стати син колишнього лівійського диктатора – Саїф аль-Іслам Каддафі. Самому Хафтару, це не дуже подобається.

Підготовлено за матеріалами Українського мілітарного порталу https://mil.in.ua/uk/blogs/dajdzhest-podij-na-blyzkomu-shodi-28-bereznya-2020-roku/













Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Зведення DeepStateUA станом на 17 квітня

четвер, 18 квітень 2024, 14:20

Останнім часом на фронті сталося багато подій та змін: бої за Часів Яр, просування в районі Авдіївки, активні штурми на Красногорівку та Роботине. Проговорили про непублічні райони Старомайорськ-Урожайне та Сіверська, де ведуться такі ж запеклі бої. Пр...

"Російські ракети будуть повертатися в РФ": Астролог поділився прогнозом щодо появи в ЗСУ новітньої зброї

четвер, 18 квітень 2024, 12:41

Астролог Володимир Бадиян назвав ознаки закінчення війни в Україні. Він зазначив, що наша держава може отримати від партнерів настільки технологічну зброю, що російські ракети розвертатимуться на Росію. Про це він сказав у ютуб-каналі "Астрофеномен", п...