Данія передасть перші F-16 на початку 2024 року. Нідерланди, Бельгія та Норвегія також сказали своє слово у "коаліції винищувачів"

Данія планує передати перші винищувачі F-16 зі складу власних повітряних сил до України у першому кварталі 2024 року.

Про це заявив міністр оборони Троельс Лунд Поульсен перед зустріччю в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі.

Ми розраховуємо, що в березні-квітні ми зможемо передати Україні перші літаки. Але є багато роботи, щоб українці змогли впоратися з ними“, – каже Поульсен.

При цьому він наголошує, що Україна повинна мати можливість як утримувати винищувачі, так і захищати їх від атак Росії. Імовірно, мова йде про розбудову наземної інфраструктури та ППО.

Паульсен підкреслив, що метою є доправка перших літаків у першому кварталі 2024 року. Однак це залежить від підготовки пілотів, які потребують подальшої підготовки.

Також не в останню чергу все залежить і від підготовки українського допоміжного персоналу, який має обслуговувати літаки.

Контури авіаційної коаліції

Разом з Нідерландами Данія очолює коаліцію країн, які готують українських пілотів і допоміжний персонал. Країни зобов’язались безоплатно передати Україні винищувачі F-16, аби підтримати у війні проти Росії.

У серпні уряд Данії оголосив, що Данія передасть Україні 19 винищувачів F-16. Подібні повідомлення надходять і з інших країн НАТО.

11 жовтня, перед зустріччю у штаб-квартирі НАТО, міністр оборони Бельгії Людивін Дедондер повідомила, що її країна також надішле до України бойову авіацію. Однак це відбудеться не раніше 2025 року.

Однак уряд Бельгії планує взяти на себе технічне обслуговування всього флоту “коаліційних” F-16, що будуть передані Україні.

У той же час міністр оборонного відомства Нідерландів Кайса Оллонгрен в серпні цього року повідомила, що її країна передасть майже весь свій парк винищувачів Україні.

Нідерланди передадуть більшу частину із наявних 42 літаків F-16, залишивши частину для підготовки українських пілотів.

Також влада Норвегії прийняла рішення про передачу Україні своїх винищувачів F-16. За даними норвезького суспільного мовника NRK, мова може йти про п’ять-десять літаків, з яких два нададуть одразу для навчання.

Також мова може йти про 12 літаків, що готувалися до продажу американській компанії Draken International. Придбані літаки планували використовувати в якості «Агресора» в авіаційних навчаннях США. Можна припустити, що угода була скасована.

Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Пекін намагався це приховати: У Китаї затонув новітній атомний підводний човен

четвер, 26 вересень 2024, 21:54

Китай намагався приховати затоплення новітнього підводного атомного човна. Про це повідомляє The Wall Street Journal, передають Патріоти України. За інформацією видання, навесні 2024 року в Китаї затонув новітній атомний ударний підводний човен. Інциде...

"Росіяни завжди відслідковують інформацію у публічному просторі": Військовий різко висловився про заяви щодо виходу ЗСУ з Вугледару

четвер, 26 вересень 2024, 21:28

Українські бійці замість того, щоб воювати за Вугледар, через "всіляких корисних дурнів, політиків" змушені спростовувати їхні заяви. Про це в ефірі "КИЇВ24" сказав Іван Тимочко, військовослужбовець, голова Ради резервістів Сухопутних військ Збройних с...