ДБР назвало причини втрати Криму

За результатами попереднього розслідування ДБР встановило причини й умови, що сприяли розвалу ЗСУ й окупації Кримського півострова Росією.

ДБР назвало причини втрати Криму

Повідомляється, що причинами розвалу ЗСУ та анексії Кримського півострову стали злочинні дії із підриву боєздатності української армії розпочалися у 2012 році та тривали аж до вторгнення бойових підрозділів РФ на територію АР Крим у лютому 2014 року.

Слідчі ДБР зазначили п’ять основних епізодів скоєння злочину, які в результаті призвели до окупації Кримського півострова:

  • Злочинне скорочення ЗСУ: Попри повернення до позаблокового статусу, що вимагало нарощування чисельності армії, впродовж 2012-2013 рр. гранична чисельність ЗСУ була скорочена з 240 000 до 162 000 військовослужбовців;
  • Підрив стану мобілізаційної готовності: У 2013 році було скорочено половину від штатної чисельності військкоматів. Як результат, військові частини були укомплектовані лише на 25-55%. До того ж було згорнуто «політерну» приписку мобілізаційних ресурсів до військових частин та знищений облік військової техніки;
  • Знищення систем протиповітряної оборони Криму: Управління системою ППО Криму було передане до командування ВМС України на півострові, яке надалі перейшло на бік ворога. До того ж було скорочено одну з двох бригад ЗРК С-300В на озброєнні та зупинено програми модернізації ЗРК С-125 і С-200В;
  • Незаконні організаційні зміни та нівелювання стратегічних оборонних документів: Проведені у 2013 році масштабні організаційні зміни ЗСУ суперечили законодавству та не були внесені до стратегічних оборонних документів країни, що завадило ЗСУ в момент реалізації одного зі сценаріїв зовнішньої агресії сформувати ударну групу та захистити територіальну цілісність України;
  • Невжиття заходів щодо реагування на зовнішні загрози: Попри численні повідомлення розвідки, що чітко свідчили про підготовку наступальної операції з боку РФ наприкінці 2013 – початку 2014 рр., не було вжито заходів із приведення ЗСУ до вищих ступенів боєготовності, організації територіальної оборони та проведення широкомасштабних військових навчань на території Криму.





У скоєнні державної зради підозрюються найвищі посадові особи держави того періоду – Президент-утікач Віктор Янукович, Міністри оборони України Дмитро Саламатін та Павло Лебедєв, а також начальник Генерального штабу – Головнокомандувач ЗСУ Володимир Замана.

У ДБР наголошують, що зазначені дії у своїй сукупності пов’язані та призвели до тяжких наслідків – вторгнення РФ на територію АР Крим і м. Севастополя, подальшої їх окупації, порушення суверенітету та територіальної цілісності України.

«Розслідування щодо інших фактів, які призвели до окупації частини території України у 2014 році, триває», – зазначили у ДБР.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Пілот важкого бомбардувальника розповів, чому впав Ту-22М3 і чим він унікальний

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:27

Для Росії літак важливий тим, що може нести ракети, які запускаються на сотні кілометрів. Оприлюднені відео падіння Ту-22М3 не дають однозначної відповіді про те, чому саме впав літак. Можуть бути декілька причин, одна з яких – поява в Україні модерніз...

Над Кримом виють сирени та лунають вибухи в різних кутках окупованого півострова

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:32

У тимчасово окупованому Криму вранці 19 квітня було чути вибухи. Про це повідомляє Telegram-канал Кримський вітер.