Дейнега звинуватив Мінцифри в корупції "в стилі SMART" та закликав до перезапуску Держспецзв’язку та аудиту "Армії дронів"

Колишній заступник міністра оборони та засновник фонду Повернись живим Віталій Дейнега звинуватив Мінцифри у корупції у блозі, передають Патріоти України.

Дейнега зазначив, що це перша з серії публікацій присвячених семи місяцям його «непублічної боротьби з Держспецзв’язком і їхніми партнерами з Мінцифри за право цифровізувати ЗСУ».

Колишній заступник міністра оборони нагадав, що 20 листопада Кабмін звільнив керівника Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації бригадного генерала Юрія Щиголя та його заступника Віктора Жору, а через годину після цього обом чиновникам НАБУ вручило підозри у розкраданні 62 млн гривень у 2020−2022 роках.

Дейнега зауважив, що, за даними ЗМІ, під час обшуків у Щиголя та Жори «вилучили пристрої з цікавими переписками і скромними криптогаманцями», на яких було $1,5 млн.

Юрій Щиголь вже вийшов під заставу у 25 млн грн, про це 24 листопада повідомляв Центр протидії корупції. «Там була скромна і цілком підйомна сума для людини, яка все життя провела на державній службі, в 25 млн грн. Гроші десь знайшлись і внеслись», — іронізує засновник фонду Повернись живим.

У ЦПК зазначили, що прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури просили для Щиголя 50 млн грн застави. Жорі запобіжний захід обиратимуть наступного тижня, але обоє вони чекають на апеляцію і зміну запобіжного заходу на м’якший, зазначив ексзаступник міністра оборони.

«Підсудні обрали цікаву лінію захисту, яку можна звести до хрестоматійного: „бумажка моя, а пакет не мій!“ („телефон мій, а переписка — ні“; „носій мій — крипту підкинули“ тощо)», — розповів Дейнега.

За його словами, зухвалість поведінки Щиголя та Жори, внесена за Щиголя застава, «промовисте мовчання Мінцифри» і те, що про звільнення чиновників Кабмін повідомив лише 24 листопада, «свідчать про те, що нас можуть чекати сюрпризи».

Ексзаступник міністра оборони звернув увагу на те, що, повідомляючи про підозри Щиголю та Жорі, навіть професійні антикорупціонери не згадували про тісний зв’язок цих чиновників з Мінцифри.

«Складається враження, що у нас справді обіймав посаду всемогутній юний генерал Щиголь, який в одні ворота зміг і 62 млн грн, і 1,5 млн $, і взагалі людина дуже талановита, а провину ще треба довести! … А купа спільних фоток і нескінченна кількість спільних нарад з керівництвом Мінцифри, практично весь бюджет на дрони, статус монополіста в питаннях міжнародної кібердопомоги та незліченна кількість інших ознак глибокої інтеграції двох структур — це просто доля» — обурюється Дейнега.

Він зауважив, що «те, що в людини вдома лежало 1,5 млн готівкою та криптою», не навело нікого на роздуми про те, що існують інші аналогічні гаманці у пов’язаних з підозрюваними осіб.

Дейнега пов’язує небажання звинувачувати Щиголя та Жору у корупції серед своїх друзів у Facebook з тим, що «ми всі звикли до корупції в стилі Пшонки», але «не готові до корупції в стилі SMART».

На своїй сторінці у Facebook, повідомляючи про намір «написати цикл текстів на доволі неприємні теми», Дейнега наголосив на тому, що «нам потрібно перестати створювати месій», бо «ми їх цим розбещуємо».

«Швидкі війни можна виграти на лідерстві. Довгі - ні. Інституцію може перемогти тільки інституція. Систему — тільки система. Але частина з нас продовжує боротися за роль батька перемоги, за впливи (але не за відповідальність), а окремі персонажі - за потоки. Але не те щоб ми могли собі це дозволити», — заявив він.

Колишній заступник міністра оборони також заявив, що ми вже давно не виграємо війну і особливо ніколи її не вигравали, а «виграш в дебюті нам запаморочив голову».

У блозі для УП Дейнега написав про необхідність повної незалежності сфери оборони у кіберзахисті від Держспецзв’язку та передачі ІТ-сектору Міноборони права визначати вимоги до кіберзахисту систем ЗСУ, передачі питання дронів від Держспецзв’язку Мінстратегпрому та Міноборони та «глибокого, прискіпливого і публічного» аудиту Армії дронів.

Крім того, він стверджує, що Держспецзв’язку необхідно повністю перезапустити та створити систему антикорупційного громадського нагляду за цією структурою, а ткаож зняти з другого читання закону 8087, «який писали під керівництвом людей, яких зараз судять за розкрадання».

20 листопада Кабмін звільнив Юрія Щиголя та його заступника Віктора Жору з посад. Тимчасово виконувати обов’язки глави Держспецзв’язку буде перший заступник Дмитро Маковський.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...