Демократії світу мають консолідуватися: РФ і КНР оголосили про формування антизахідного геополітичного блоку, набагато потужнішого, ніж Вісь Гітлера та Муссоліні, - експерти

РФ та КНР оголосили про зближення, про формування нового геополітичного блоку, умовної великої Євразії

Китай підтримав Росію та засудив подальше розширення НАТО. Про це стало відомо 4 лютого, коли були оголошені результати переговорів лідерів РФ Володимира Путіна та КНР Сі Цзіньпіна у Пекіні. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" цей крок РФ та КНР, зазначають Патріоти України.

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса зазначає: "По суті, РФ і КНР оголосили про зближення, формування нового геополітичного блоку, умовної великої Євразії. І про те, що старий світовий порядок, у якому домінував Захід, мертвий. І треба формувати новий, де буде багато полюсів. І один з них – Євразійський полюс, в ядрі якого будуть РФ і КНР".

На думку експерта, Захід, швидше за все, реагуватиме загостренням протистояння. Це все, підкреслює Ілля Куса, – елемент одного глобального процесу суперництва між умовними колективним Заходом та колективним Сходом (не загалом, тому що вони, звичайно, не єдині, але – різних учасників).

"Україна в цьому контексті, на жаль, не відіграє ролі країни, що впливає на формування світопорядку. Ми будемо приймаючою стороною – нам "прилітатиме" звідусіль, а ми будемо змушені якось на це реагувати. І нам, швидше за все, вказуватимуть, що робити. Зараз, виходячи із нинішньої зовнішньої політики України, все зводиться до того, що ми будемо, гадаю, включені до напівпериферії або периферії Західного блоку. І робитимемо те, що робить він. Оскільки ми не встигли розвинути багатовекторну політику, ми не можемо і претендувати на самодостатню чи самостійну участь у цих світових іграх", – резюмує Ілля Куса.

Зараз ми бачимо піднесення набагато більшої загрози для західних демократій, ніж коли-небудь при диктатурі першої половини ХХ століття Координатор напряму міжнародної політики Центру політичних досліджень "Доктрина" Денис Москалик наголошує, що КНР та РФ вже тривалий час вибудовують стратегічне партнерство, спрямоване проти країн Заходу.

За його словами, це пов'язано із спільними інтересами країн у контексті заміни однополярного світу на багатополярний (де Китай та Росія будуть одними з полюсів), а також для ослаблення лідерства США у світі.

"РФ використовує свої відносини з Китаєм для торгу з країнами Заходу, погрожуючи, що підпорядкує свої ресурси та можливості мети КНР стати світовим лідером.

Водночас Китай, зокрема в рамках загальної заяви, підштовхує Москву до антагонізації відносин із Заходом, – пояснює експерт. – Китаю вигідно мати Росію як молодшого партнера, який постачатиме ресурси та технології, відволікаючи при цьому увагу країн Заходу від експансії КНР".

Країни Заходу, на думку Дениса Москаліка, зараз мають консолідуватися проти нової Осі, набагато потужнішої, ніж була Вісь Гітлера та Муссоліні.

"Зараз ми бачимо піднесення значно більшої загрози для західних демократій, ніж колись були диктатури першої половини ХХ століття, – упевнений експерт. – На цьому тлі необхідне створення регіональних та глобальних союзів та дієвих стратегічних партнерств, які зможуть протистояти новій експансії євразійських диктатур. Це вимагає розробки нової стратегії стримування Пекіна та Москви в Азії та Європі, посилення військових сил на цих напрямках, підтримки країн, які перебувають під найсильнішим тиском сусідніх диктаторських режимів".

Найімовірнішим сценарієм розвитку подій є подальше зростання суперництва між великими державами та антагонізму між групами держав, прогнозує Денис Москалик. Все це загрожує новими військовими, економічними та політичними конфліктами, які дестабілізуватимуть ситуацію на міжнародній арені.

"Україна, зі свого боку, має зміцнювати власні збройні сили, спецслужби та державні інститути, стратегічні партнерства та військову співпрацю з дружніми державами. Ми входимо у новий період глобальної нестабільності, яка загрожує потужним військовим конфліктом, – попереджає експерт. – І за цих умов необхідно максимально посилити ті засоби, які допоможуть чинити опір – та вижити у нових небезпечних умовах".
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...