День пам’яті безсрібників Кузьми і Дем'яна: Чому 14 листопада хворим треба особливо старанно молитись

Перші християнські лікарі уславились безкорисною допомогою хворим, згідно церковної традиції продовжують допомагати і нині тим, хто щиро до них звертається. Святі брати за переказом побували і на території України. В Криму відоме джерелом з їх ім'ям

14 листопада: церковне свято

Кузьма і Дем'ян — римські лікарі-близнюки, християнські святі, мученики. Народилися в Аравії, у християнській родині. Вивчали мистецтво знахарства у портовому місті Егея, Кілікія.

Прославилися як милосердні й безкорисливі лікарі, що не брали грошей за свою роботу; через це отримали прізвисько "безсрібників".

Під час гонінь на християн в часи імператора Діоклетіана були арештовані за наказом префекта Лісія, який вимагав від братів зректися Ісуса Христа]. За переказом, попри постійні тортури, чудесним чином залишалися неушкодженими у воді, вогні, повітрі й на розп'ятті. Страчені через відрубання голови мечем;. Культ вшанування поширився після смерті й був пов'язаний із їхніми мощами, похованими в Кирі, Сирія. Імператор Юстиніан I збудував на честь святих мучеників церкву в Константинополі, яка стала популярним місцем паломництва хворих. Так само, римський папа Фелікс IV спорудив на честь святих лікарів церкву в Римі, мозаїки якої залишаються одними із найцінніших в місті. Патрони лікарів, аптекарів, фармацевтів, хірургів, зубних лікарів. В живописі та іконографії зображуються з ліками, медичними інструментами тощо.

Їх гроб прославився чудами і став місцем численних прощ. Люди вірили, що оскільки за життя вони лікували тіла і душі, то тим більше на небі можуть дістати для них багато ласк. Над їх гробом було споруджено базиліку. Їх культ поширився по цілій церкві.

В іконографії святий Кузьма зазвичай представляється з братом, святим Дем'яном, в багатих шатах, часто зі скриньками для коштовностей і пахощів, і зі знаряддями їх тортур і смерті (камінь або меч).

14 листопада: народні традиції та звичаї

У давні часи Кузьми-Дем'яна (14 листопада) особливо чекала молодь: у цей день робили складчину. Дівчата приносили курей, яких різали і та готували з них страви, а хлопці — солодощі для дівчат та напої. Це був своєрідний конкурс дівочої кулінарної майстерності.

У господарів були свої клопоти. Всі вирушали до саду та обкопували на зиму дерева. Господині сплітали у вінки вже добре просушену цибулю-сіянку та вішали на жередку в хаті. Там вона висіла до Явдохи (14 березня). Вважалося, якщо таку цибулю висадити грядку, то вона не буде стрілкуватися.

14 листопада: народні повір'я

Про погодні особливості цього дня та прогнози на майбутнє говорили так:

  • Якщо Кузьма-Дем'ян скує землю морозом — до весни вона вже не розмерзнеться
  • Випаде сніг — на весняну повінь.
  • Якщо розвезе дорогу (бездоріжжя) — не жди морозів до початку грудня.
  • Якщо вітер на Кузьми-Дем'яна, то буде дорога санна, тобто випаде сніг, по якому вже можна їздити. А також зима буде тверда і рана.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Военная помощь США сначала пойдет на закрепление позиций Сил обороны Украины и отражение наступления РОВ - Злий Одесит

четвер, 25 квітень 2024, 3:25

Сенат США во вторник 23 апреля (ночью 24 апреля по Киеву) поддержал законопроект о предоставлении помощи Украине на сумму около 61 млрд долларов. Подписание документа президентом США Джозефом Байденом – тоже не проблема, но как скоро настолько необходи...