"Дерев'яна риба" з пропелером у хвості. Як і навіщо у середині XIX століття каталонський журналіст створив перший у світі підводний човен

28 вересня виповнюється 205 років іспанському винахіднику, художнику, журналісту та політику Нарсісо Монтуріолу. Саме він є автором першого підводного човна, який успішно пройшов випробування, нагадують Патріоти України.

Першиґа субмарина Ictíneo I була спущений на воду в порту Барселони у червні 1858 року, а 23 вересня, після серії приватних занурень, відбулася публічна презентація. Акціонери, преса та численний натовп побачили, що 7-метрове судно, створене Нарсісо Монтуріолом, опустилося на глибину 20 м й пробуло там упродовж 2 годин 20 хвилин, а потім піднялось на поверхню.

Окрилений успіхом, Монтуріол розповів захопленій публіці, що замислив побудувати підводний човен після того, як став свідком загибелі збирача коралів на мисі Крез. Він поставив собі за мету побудувати човен, здатний занурюватися і безпечно витягувати корали з моря, зменшивши до мінімуму ризик для людини, що знаходилась всередині.

Також Монтуріол зізнався, що записав свої перші ідеї досить давно, але тримав їх у секреті майже одинадцять років. Причин тут дві: йому не вистачало необхідних коштів на проєкт, і він побоювався, що люди назвуть його фантазером і почнуть висміювати задум.

Ictíneo I справді став революцією у світі суднобудування й майже на століття випередив технології, які почнуть використовувати військові заводи лише у Другу світову війну. Монтуріол описував своє дітище так: «Я називаю його риб’ячий човен: його форма нагадує форму риби, і, як і риба, він має пропелер у хвості, плавники для керування, плавальні міхури і баласт, щоб бути в рівновазі з водою з моменту занурення».

Ictíneo I був переважно дерев’яним і складався з двох різних корпусів: внутрішній, або напірний, був сферичним і мав місткість 7 м³, тоді як зовнішній, або легкий, мав форму риби з еліптичним перетином. У просторі між ними розташовувалися флотаційні цистерни, бак, що постачав кисень для дихання й освітлення. Ще один водневий бак живив киснево-водневу лампу для освітлення морських глибин.

Монтуріол поставив на човен гребний гвинт з плоскими ребрами, який приводився в дію командою з чотирьох осіб. Занурення досягалося за допомогою горизонтального гребного гвинта, який міг обертатися в обох напрямках, і мав ущільнювачі та повітряні помпи. Також винахідник оснастив судно низкою спеціальних інструментів для вилову коралів, оскільки це й було головною метою.

Репліка Ictíneo I в Барселоні, 31 травня 2015 року / Фото: Paul Hudson

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Дерев'яна риба" з пропелером у хвості. Як і навіщо у середині XIX століття каталонський журналіст створив перший у світі підводний човен

понеділок, 30 вересень 2024, 9:08

28 вересня виповнюється 205 років іспанському винахіднику, художнику, журналісту та політику Нарсісо Монтуріолу. Саме він є автором першого підводного човна, який успішно пройшов випробування, нагадують Патріоти України. Першиґа субмарина Ictíneo I бул...

Українські дрони знищили 60 "Кинджалів" у Єйську, аеропорту, де тимчасово перебував цей небезпечний вантаж, більше немає, - Невзоров

понеділок, 30 вересень 2024, 8:38

Російський опозиціонер Олександр Невзоров підтвердив, що вибухи вразили стратегічно важливий об'єкт, де зберігалися ці ракети, передають Патріоти України. У Єйську Краснодарського краю в Росії пролунали вибухи в ніч із 28 на 29 вересня. На аеродромі мо...