Десятками БПЛА одночасно зможе ефективно керувати одна людина: В Україні розробляють технологію “рою дронів” - Reuters

Українська компанія Swarmer розробляє технологію на базі штучного інтелекту, яка дасть можливість об’єднати в єдину мережу одразу кілька десятків дронів під управлінням одного пілота.

Про це повідомляє Reuters.

На сьогодні розробка технологій на базі штучного інтелекту для безпілотних систем в Україні розвивається у декількох напрямках: оптичні системи захоплення цілей, навігаційні програми, а також системи управління так званого «рою дронів».

Однією з двох сотень таких компаній є стартап Swarmer, який розробляє систему Styx, що має об’єднати в автономну мережу групу дронів, в якій оператору буде відведено лише вибір цілі та дозвіл на її ураження.

Styx призначений для керування розвідувальних та ударних безпілотників. Це можуть бути літальні апарати або наземні дрони різного радіуса дії.

Генеральний директор компанії Сергій Купрієнко заявив, що така система дасть змогу збільшити масштаби залучення дронів. В її межах кожен коптер зможе планувати свої власні дії та прогнозувати поведінку інших у складі рою.

Він розповів, що в той час, як оператори БпЛА намагаються виконувати операції із залученням більше п’яти безпілотників, штучний інтелект зможе оперувати сотнею.

«Коли ви намагаєтеся збільшити масштаб операції [за допомогою додаткових пілотів], це просто не працює. Роєм з 10 або 20 дронів люди практично не можуть керувати», — каже Купрієнко.

Наразі технологія Swarmer досі перебуває в стадії розробки. Купрієнко розповів, що експериментальну версію системи вже випробували на полі бою. Представники компанії повідомляли, що перша тестова версія Styx може об’єднати в рій 10–15 дронів одного типу упродовж години.

«Спеціально повирізали дещо, система здатна виконувати складні операції на багатьох дронах, але для того, щоб безпечно пройти перше бойове випробування і передати рішення пілотам, багато чого ховали. Зробили велику червону кнопку, яка запускає декілька запобіжників», – пригадує представник компанії Олександр Арапов. Ця опція дає можливість зберегти й повернути дрон додому.

Відомо, що проєкт Swarmer розробляється за рахунок інвестованих коштів. Співзасновники зазначають, що у розвиток Styx було вкладено декілька сотень тисяч доларів від трьох фондів.

ШІ на полі бою

Елементи технології штучного інтелекту вже використовують українські військові на полі бою. Зокрема, з весни 2024 року у значних кількостях на фронт почали надходити ударні FPV-дрони з системою машинного зору, яка дозволила обійти російські системи РЕБ.

Керівник напрямку ШІ кластера оборонних технологій Brave1 Максим Макарчук розповів, що через нарощення систем РЕБ відсоток FPV-дронів, які влучили в ціль, постійно падає.

За його словами, більшість українських операторів зараз мають коефіцієнт влучання близько 30—50%, тоді як нові пілоти можуть мати показник близько 10%. Водночас він очікує, що дрони з автоматичним донаведенням збільшать цей показник до 80%.

«Ми вже працюємо над концепцією, згідно з якою в найближчому майбутньому між пілотом і БПЛА не буде зв’язку на передовій», — сказав Макарчук.

Reuters, посилаючись на неназваного українського урядовця, також повідомляло, що стратегічні ударні безпілотники українського виробництва також почали оснащувати навігаційними системами на основі ШІ, які не потребують сигналів GPS.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Тому що послідовні: Вночі відбувся масований нальот на ще один військовий аеродром у Ростовській області (відео)

понеділок, 22 липень 2024, 8:42

Після успішної атаки українських БПЛА на військовий аеродром у Міллерово, де базується авіаполк новітніх винищувачів Росії, настала черга ще одного стратегічного пункту російської авіації. Зранку мешканці Ростовської області заявили про атаку безпілотн...

Зовсім не схожий на "Шахед": Військовий експерт Коваленко проаналізував функції нового БПЛА росіян, який атакував Київ

понеділок, 22 липень 2024, 8:20

Як повідомляли Патріоти України, у ніч на 20 липня окупанти атакували Україну, зокрема столицю, не лише ракетами та дронами-камікадзе, а й ще один новим безпілотником нині невстановленого типу. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив"...