"Для білорусів не стоїть питання, чи люблять вони українців": Як можуть змінитися відносини з Україною після відходу Лукашенка

Опозиційні кандидати справді можуть мати проросійські погляди і перебувати в російській ідеологічній матриці, але вони будуть змушені враховувати настрої білоруського суспільства.

"Якщо в Білорусі зміниться влада, і Олександр Лукашенко піде з посади президента, або, якщо навіть він лишиться, але його позиції послабляться в результаті протестів, на певному етапі це може вплинути на білорусько-українські відносини. Проте ці зміни точно не будуть критичними у короткостроковій перспективі, тому що в перші місяці Білорусь буде занурена у вирішення внутрішніх проблем", - пише політолог Ігор Тишкевич у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:

"Далі багато залежатиме від української дипломатії, якій доведеться ретельно відслідковувати зміни в Білорусі, а також поведінку Російської Федерації. Адже Росія, користуючись слабкістю Лукашенка або приходом до влади нових людей, точно спробує загнати Білорусь в інтеграційний порядок денний. Тому активність українських дипломатів на білоруському напрямку буде вкрай важливою.
Звісно, до влади в Білорусі замість Лукашенка може прийти кандидат, який має проросійські погляди і зараз виголошує проросійські гасла (білоруські опозиційні лідери налаштовані доволі проросійськи, – Ред.). Однак заковика в тому, що є майже загальнонаціональний консенсус щодо ставлення до незалежності Білорусі та необхідності поступового відходу від Росії.

Цей консенсус насправді дуже впливає на політиків. Яскравий приклад – останні заяви Тихановської: якщо раніше вона говорила про росіян, як про "старших братів", то потім, побачивши, що її заяви викликали відторгнення у населення, цілковито змінила риторику і почала говорити, що Білорусі не потрібна союзна держава.

Отже, опозиційні кандидати справді можуть мати проросійські погляди і перебувати в російській ідеологічній матриці, але вони будуть змушені враховувати настрої білоруського суспільства. Цим, до речі, користується і Лукашенко: з одного боку, він таким чином захищав власну владу, а, з іншого боку, він бачить суспільний запит – "нехай російські "брати" живуть самі по собі" – і намагається відповідати на нього. Тому що навіть авторитарний лідер змушений принаймні частково рахуватися з думкою більшості населення країни, він не може просто плювати на неї. Адже у Лукашенка перед очима чудовий приклад – Янукович, який намагався вчинити по-своєму в Україні, і де він тепер..?

Те саме стосується і Тихановської, і будь-якого іншого опозиційного політика, який може прийти до влади в Білорусі. Звісно, цей загальнонаціональний консенсус не виллється у потужний масовий протест, як в Україні, але він не дозволить жодному політику довго "гнути свою лінію" та закликати дружити з Росією, бо інакше зрештою все закінчиться вуличними акціями. Тому що більшість білорусів уже "наїлася" цією союзною державою та братанням із росіянами.

Відтак, є надія, що Україна з Білоруссю будуть зближуватися. Однак варто розділяти поняття "зближуватися" і "раціонально співпрацювати". Білорусі вкрай вигідно вибудовувати та розвивати співпрацю з Україною в таких сферах: логістика, військово-технічна кооперація, спільні підприємства з виходом на ринки третіх держав, а, крім того, вихід білоруських компаній на український ринок. Ці магістральні напрямки навіть зафіксовані в урядових документах Білорусі, і такі погляди поділяють що опозиційні політики, що провладні. Тому тут особливого дрейфу чи змін не буде, якщо до влади в Білорусі прийде хтось інший, не Лукашенко.

Проте, щоб отримати подвійну користь від українсько-білоруської співпраці, кожна з країн має дати відповідь на питання – навіщо їм взаємовідносини одна з одною? Потрібно нарешті визначити, що Україні потрібно від відносин з Білоруссю: економічна співпраця, безпекові гарантії (хоча насправді Білорусь і не думає нападати) або розмови про гарні вишиванки і пісні…Саме відсутність чіткої відповіді на це питання є основним гальмом розвитку українсько-білоруських відносин".

Джерело: Главред
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Военная помощь США сначала пойдет на закрепление позиций Сил обороны Украины и отражение наступления РОВ - Злий Одесит

четвер, 25 квітень 2024, 3:25

Сенат США во вторник 23 апреля (ночью 24 апреля по Киеву) поддержал законопроект о предоставлении помощи Украине на сумму около 61 млрд долларов. Подписание документа президентом США Джозефом Байденом – тоже не проблема, но как скоро настолько необходи...