"Для нас це буде фактично фіаско": Політолог розповів про можливу загрозливу пропозицію МАГАТЕ

Місія МАГАТЕ, яка попри обстріли потрапила на Запорізьку АЕС, має зробити певні висновки. Є ймовірність, що з боку делегації може пролунати загрозлива пропозиція. Про це розповів політолог Андрій Вігірінський, передають Патріоти України.

За його словами, ми ж вважаємо, що кінцева мета приїзду місії МАГАТЕ – створення демілітаризованої зони.

"Для нас це фактично фіаско"

Вігірінський зазначив, що нам потрібно бути до цього готовими до того, що серед пропозицій МАГАТЕ за підсумками її візиту на Запорізьку АЕС може з'явитися тезу, яку просували певні представники Сполучених Штатів Америки.

За його словами, ця теза про те, що з погляду ядерної безпеки для України, частини росії і, зокрема, Туреччини, якщо не вдасться досягнути домовленостей щодо демілітаризації, то буде безпечніше припинити функціонування Запорізької станції.

"Для нас це фактично фіаско. Тому що ми очікуємо й на тлі приїзду МАГАТЕ наші інформаційні ресурси, головне управління розвідки і військово-політичне керівництво говорили, що кінцева мета приїзду МАГАТЕ – це створення демілітаризованої зони щонайменше в радіусі 10 кілометрів довкола Запорізької АЕС", – сказав політолог.

Він наголосив, що створення демілітаризованої зони мало б передбачати, що там не буде ні представників "Росатому", ні російських збройних сил.

"Ця загроза існує вже щонайменше 6 місяців"

Вігірінський вважає вкрай малоймовірним, що росія виведе свої війська на підставі звіту МАГАТЕ про те, що перебування її армії та військової техніки на території Запорізької атомної електростанції створює загрозу ядерній безпеці.

"Ця загроза існує вже щонайменше 6 місяців. І, якщо б росія це усвідомлювала й готова була би це зробити заради глобальної системи безпеки, то все це уже б зробила. І, власне кажучи, війну навіть не починала б", – зауважив він.

Політолог додав, що все ж не варто виключати момент, пов'язаний із торгом. Тобто росіяни можуть про можливість виведення військ і зробити "жест доброї волі" в напрямі створення демілітаризованої зони, але натомість вони про щось попросять.

Джерело: 24 канал
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росія окупувала понад 650 кв. км території України з початку 2024-го року - Reuters

субота, 18 травень 2024, 20:52

Від початку 2024 року країна-агресор Росія захопила більше територій, ніж втратила під час контрнаступу України влітку 2023 року. Про це пише агентство Reuters із посиланням на розрахунки фінської групи з аналізу даних Black Bird Group у суботу, 18 тра...

"Поліція збирає трупи": Журналіст повернувся з Вовчанська та відверто розповів про ситуацію (відео)

субота, 18 травень 2024, 20:41

Воєнний журналіст та фотограф Олесь Кромпляс, який повернувся із Вовчанська, відверто розповів в інтерв'ю Radio NV, яка ситуація в місті, як доводиться під обстрілами евакуювати цивільних та що кажуть військові, передають Патріоти України. — Що зараз у...