До дня Збройних Сил ми б хотіли вам розповісти про резонансну справу, яка стосується складів боєприпасів

Заварюйте чай. Це лонгрід

У Вікіпедії є сторінка «Російсько-українська війна (з 2014)». Є сторінка «Микитась Максим Вікторович» і є окрема сторінка, присвячена вибухам та пожежам на військових складах України.
На жаль, ці поняття об’єднані ганебною історією із розбудови військових арсеналів, яка стала історією розкрадання, безпорадності Української Держави та погіршення обороноздатності.
Розбудувати арсенали
Для країни, що веде війну, мати вибухи та пожежі на військових складах в якості рутини неприйнятно. І в 2018 році держава почала програму реконструкції та будівництва 15 сховищ спеціального призначення.
В тому ж році було проведено перші тендери та розпочато будівельні роботи по трьох об’єктах:
«Реконструкція технічної території арсеналу» у с. Цвітоха Славутського району Хмельницької області (військова частина А1358) - 1 118 210 497 грн. 68 коп. Виконавець - «Північно-Український Будівельний Альянс»
«Реконструкція технічної території арсеналу» у м. Калинівка Калинівського району Вінницької області - 1 950 002 415 грн. 18 коп. Виконавець - «БК «УКРБУДМОНТАЖ»
«Реконструкція технічної території арсеналу» у с. Богданівка Знам'янського району Кіровоградської області (військова частина А1201) - 1 195 047 920 грн. 70 коп. Виконавець - «Північно-Український Будівельний Альянс»
Будівництво мало бути завершено до 31 грудня 2021 року.
Спочатку все пішло добре. Держава перерахувала перші аванси 61,2 млн. грн. та 27,0 млн. грн. Виконавці відзвітували про обсяг виконаних робіт, що перевищував аванси (64,9 млн. грн та 28,3 млн грн відповідно).
Далі додамо, що на момент укладання контрактів виконавці «БК «УКРБУДМОНТАЖ» та «Північно-Український Будівельний Альянс» належали до структур компанії «Укрбуд» Максима Микитася. Власницею 99% частки у статутному капіталі ТОВ «БК «УКРБУДМОНТАЖ» була дружина екс-нардепа, а ТОВ «Північно-Український Будівельний Альянс», на той момент належав Андрію Якусевичу - помічнику народного депутата Максима Микитася.
Магія розкрадання грошей
У грудні 2018 року по об’єктах будівництва Міноборони здійснило авансування на суму 605,28 млн. грн. З того моменту і до 03.02.2021 виконавці відзвітували… на 9,112 млн. грн.
Міністерство оборони надалі виявило недоліки і в тих роботах, які вже були виконані. Тут претензії до двошарової гідроізоляції, там відсутнє актування прихованих робіт, не завершено влаштування котловану, заливки фундаментом, тощо..
Замість усунення недоліків та продовження робіт компанії-виконавці із жовтня 2019 року припинили будівництво.
Міністерство оборони розірвало контракти.
Національна поліція, ДБР та НАБУ відкрили чотири кримінальні провадження. Міністерство оборони подало в Господарський суд позов по поверненню авансу проти "БК "Укрбудмонтаж" та розпочало пошуки нових виконавців.
В ім’я Микитася
Вищеперелічені цілком логічні наслідки, які настали для недолугих виконавців будівельних робіт. І наче все мало б скластися надалі на гарне.
Але в досвідчених будівельних компаній були інші плани.
Тому "БК "Укрбудмонтаж" в українських судах довела, що ніяких авансів нікому повертати немає потреби.
Тому "БК "Укрбудмонтаж" та «Північно-Український Будівельний Альянс» в судах заблокувала можливість проведення будівельних робіт по військових складах із новими виконавцями (ТОВ «Спецтехресурс» та ТОВ «Альтіс-Констракшн»).
Тому будівельна компанія «Північно-Український Будівельний Альянс» звернулася до українського суду за затвердженням плану санації, згідно із яким встановлено термін виконання робіт для Міністерства оборони до 2031 року.
НАГОЛОСИМО! Склади не будуються! Боєприпаси зберігаються у неналежний спосіб. І це є прямою загрозою національній безпеці України. Це є корупцією та розкраданням там, де це може вартувати державі життів людей.
Наразі, по чотирьох кримінальних справах від трьох відомств – Національної поліції, ДБР та НАБУ – відомо лише про декілька судових дозволів для ДБР на доступ до документів.
РГК НАБУ не має впливу на ДБР та Нацполіцію, але ми ретельно слідкуємо за досудовим розслідуванням НАБУ. Ми інформуватимемо суспільство про цю резонансну справу і надалі.


РГК НАБУ

Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Бандерівський більярд: Удар по Джанкою показав, що ЗСУ перейшли до витонченої стратегії ракетних ударів

субота, 20 квітень 2024, 2:35

Проект "Схеми" видання "Радіо Свобода" оприлюднив супутникові знімки аеродрому в тимчасово окупованому Джанкої, перші після "бавовни" в ніч на 17 квітня 2024 року. Як випливає із цих знімків, станом на 19 квітня 2024 року російські окупанти прибрали з ...

Падіння "Техаса": Російські окупанти викрали та зґвалтували свого ж пропагандиста. Після того як розгорівся скандал - ліквідували

субота, 20 квітень 2024, 1:45

Російські окупанти викрали і зґвалтували прокремлівського пропагандиста зі США Рассела Бентлі на прізвисько Техас. Про це у своєму Telegram-каналі переповів український журналіст Юрій Бутусов, посилаючись на звернення дружини американця Людмили. За її ...