Доля українського контрнаступу: За яких умов чекати нових перемог

За перші два тижні вересня наші військові звільнили понад 300 населених пунктів

Ірина Носальська підсумовує два тижня контрнаступу ЗСУ на Сході України та аналізує перспективи

Що дав контрнаступ ЗСУ

За даними Генштабу ЗСУ, за перші два тижні вересня наші військові звільнили понад 300 населених пунктів. Зокрема, в ході масштабного наступу були звільнені Балаклія, Ізюм, Куп'янськ, Вовчанськ, селища Великий Бурлук і Дворічне, села в Дергачівській і Золочівській громадах. Також Сили оборони України зайшли на північ Донеччини і звільнили Святогірськ.

Як повідомив у відеозверненні 13 вересня президент України Володимир Зеленський, "стабілізаційні заходи завершено в районах у 4 тисячі кв. км, ще на приблизно такій же території стабілізація триває".

Рашисти та їхні посібники тікали від українських військових чимдуж, за словами очевидців - навіть на велосипедах. У паніці вони покинули при цьому купу військової техніка, яку вже прозвали "російським ленд-лізом".

"Ого! Знову оновились дані Оryx (аналітичний проект, фото- та відеофіксація – ред.). Росія втратила через український наступ з 1 по 13 вересня 512 одиниць техніки. З них 97 танків, знову-таки з яких 50 танків ми захопили. 176 (БТР, БМП, бронемашин) - з яких ми захопили 130 одиниць. Там купу всього ЗСУ знешкодила та захопила. За великим рахунком, це мабуть ціла армія РФ була", - захоплено прокоментував надбання ЗСУ журналіст Максим Бутченко у Facebook 13 вересня.

Загалом, за даними Оryx на 12 вересня, з моменту вторгнення в Україну російська армія втратила щонайменше 5801 одиницю військової техніки. З них 3670 одиниць було знищено, 136 пошкоджено, 303 кинуто та 1692 захоплено. Зокрема, ЗС РФ втратили 1073 танки (з них знищено 644, пошкоджено - 44, покинуто - 51, захоплено - 334), 1193 БМП (з них знищено 751, пошкоджено - 25, залишено - 73, захоплено - 344), з яких знищено 79, пошкоджено - 2, залишено - 9, захоплено - 64), 181 САУ (з них знищено - 99, пошкоджено - 7, залишено - 13, захоплено - 62), 86 артилерійських систем (з яких знищено 29, пошкоджено - 5, залишено - 5, захоплено - 47), 100 РСЗВ (з яких знищено - 62, пошкоджено - 1, покинуто - 2, захоплено - 32), 53 літаки (з яких знищено 51, пошкоджено - 2), 48 вертольотів (їх знищено 47, захоплено - 1), 11 військово-морських кораблів (з них знищено 8, пошкоджено - 3).

А тим часом звільнені українці зустрічали визволителів так, як лише снилося загарбникам: квітами, борщем, обіймами й оладками. Та, як вважає політолог Станіслав Белковський, цінність великого успіху ЗСУ - не лише в очищених від ворога територіях чи захопленій техніці. За його словами, головною є психологічна перемога над ворогом.

"У центрі війни, як і будь-якого важливого у нашому житті процесу, лежить психологія. Росгвардія, ЧВК Вагнера та інші ефективні лише там, де їх бояться. Це ж, безумовно, стосується й "непереможних" загонів Рамзана Кадирова. А там, де їх не бояться, де з ними готові воювати серйозно, з’ясовується, що воювати - це не мітинги розганяти. Тому відбулося те, що й мало статися. І це має неймовірне психологічне значення, незважаючи на конкретний перелік успіхів контрнаступу ЗСУ. Адже 11 вересня - це не лише річниця відомих терактів, але й той день, коли Кремль збирався проводити референдуми на окупованих територіях з метою анексії 22% території України. Сьогодні ми бачимо, що ці референдуми не лише не проводяться, але й сама їхня ідея дуже серйозно поставлена під сумнів", - зазначив він.

Успіх - у партнерстві

Та незважаючи на неочікуваний навіть для самих ЗСУ успіх контрнаступу, цей план був зовсім не імпровізацією. Як стало відомо, його ретельно, прискіпливо й доволі довго готували. За повідомленням The New York Times, українські військові місяцями готувалися до важливої операції на північному сході та півдні країни у співпраці з американськими і британськими фахівцями й офіційними особами.

Згідно з початковим планом, розробленим Генштабом ЗСУ за вказівкою президента, ЗСУ повинні були провести масштабний контрнаступ на півдні, звільнити Херсон і відрізати Маріуполь від російських сил на Сході.

Проте, за словами керівника політичного відділу Пентагону Коліна Каля, українськими та американськими військовими влітку перед цим було вирішено провести спеціальні військові ігри, аби змоделювати успішність такої стратегії.

"Ми провели моделювання та настільні навчання. Ці навчання показали, що деякі шляхи контрнаступу можуть бути більш успішними, ніж інші. Ми дали цю пораду, а потім українці зрозуміли її і прийняли власне рішення", - розповів він.

У серпні США на прохання України активізували передачу нам розвідданих щодо становища російських військ та їхніх слабких місць.

"Ми бачили, що росіяни перекинули багато своїх кращих сил на Південь в рамках підготовки до іншого контрнаступу, який почали українці. Тому у нас були підстави вважати, що через постійні проблеми з моральним духом і тиск з боку українців, в російських збройних силах можуть бути осередки, які трохи більш крихкі, ніж здається на папері", - повідомив К. Каль.

Аби укріпіти нашу боєздатність, США напередодні нашого контрнаступу також збільшили постачання Україні озброєнь: звістки про надання американської військової допомоги з'являлися тоді майже щотижнево.

Зупинити не можна продовжити

За словами українських і американських аналітиків, Південь зараз є найбільш важливим театром військових дій попри те, що Україні під силу повернути собі більше окупованих Росією територій на Сході країни.

Як зазначив військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Олег Жданов, зараз контрнаступ потроху зупиняється, ми переходимо до більш стабільної ситуації на фронтах.

"Ми формуємо лінію оборони. Ми закріплюємося на тих позиціях, яких ми досягли. Продовжуємо проводити заходи контранаступу на Херсонському напрямку", - уточнив він.

За словами фахівця, можливість появи третього напрямку контрнаступу українських військ на сьогодні дуже важко прогнозувати.

"Бо не знаємо, скільки ми маємо можливостей. Поки ситуація на фронтах залишається така, що противник продовжує сконцентровувати свої сили на встановленні контролю над Донецькою областю. Мета - зберегти тимчасово захоплені території і зірвати наступ українських військ на Херсонському на Харківському напрямках. Також ворог веде повітряну розвідку. Залишається загроза ворожих авіаційних та ракетних ударів по всій території України. Противник продовжує завдавати ударів по мирних жителях та об’єктах цивільної інфраструктури", - констатував О. Жданов.

При цьому військово-політичний оглядач групи Інформаційний спротив Олександр Коваленко переконаний, що вже протягом найближчого тижня є шанс звільнити всю Харківську область.

"Деокупація Харківщини - це не лише звільнення територій, але й знищення важливих логістичних маршрутів ворога. Втративши ці логістичні артерії, росіяни втрачають можливість забезпечувати свої війська на деяких напрямках. Звільнення Харківщини може завадити ворогу у подальшому розвитку військових дій, зокрема на Донецькому напрямку", - підкреслив він 13 вересня у телеефірі.

Що ж до подальшої долі контрнаступу, експерт також зауважив: як тільки буде сформована "чергова хвиля резерву ЗСУ, що буде здатна провести аналогічну операцію, тоді наше командування вирішить, де і на якому напрямку наступати".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Україна отримає точку опори: Майстер китайської метафізики назвав рік закінчення війни в Україні

четвер, 25 квітень 2024, 12:43

Астролог і метафізик Давид Векуа передбачає, що війна в Україні може закінчитися вже скоро – він називає період з січня по лютий 2025 року, тоді варто очікувати важливих політичних рішень. Про це у відео для Youtube-каналу "Мій світ" розповів майстер к...

Колись тут жили шахтарі, а потім прийшов "русский мир": Окупанти перетворили Вугледар на місто-привид (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 12:29

Російські війська, у спробах прорвати українську оборону, активно завдають ракетних та авіаційних ударів по українських містах. В мережі показали, як Росія перетворила Вугледар Волноваського району Донецької області у місто-привид. Фотографії зруйнован...