Досі не під санкціями: Російський ГРУшник оселився в Брюсселі та разом із синами налагодив військовий експорт в РФ, - журналістське розслідування

Російський ГРУшник Віктор Лабін оселився в Брюсселі, звідки постачає «всю російську оборонку» координатно-вимірювальними машинами, які незамінні у виробництві. Це з’ясувало російське видання The Insider, передають Патріоти України.

За його даними, один із синів Лабіна допомагає йому вести бізнес, а другий займається організацією в Європі протестних акцій на підтримку Кремля і теж отримує гроші від сімейного бізнесу. Сім'я Лабіних також активно підтримує російське вторгнення в Україну у соцмережах, але вже 10 років уникає європейських санкцій, наголошує видання.

The Insider стверджує, що компанія Baltic Shipping Agency LTD, завдяки «діркам у санкційній політиці» під час війни, надавала логістичні послуги з доставки координатно-вимірювальних машин російському ТОВ Сонатек.

У статті наголошується, що у цієї компанії здійснювали держзакупівлі виробники Кинджалів, також вона постачає засобами вимірювання десятки інших підприємств російського ВПК.

Російські журналісти дізналися, що сім'я власників Сонатека оселилася у Брюсселі і звідти веде бізнес з перепродажу закордонних верстатів із Бельгії в Росію. За даними The Insider, Сонатек у 2022 році надавала послуги з постачання та обслуговування продукції щонайменше 18 підприємствам російського ВПК.

Ця компанія імпортує в Росію вимірювальні прилади з цілої низки країн, зокрема з Італії (Tomelleri Engineering), Німеччини (Messtechnik) і Великої Британії (Aberlink), пише видання.

«У Росії налагодити імпортозаміщення таких приладів не вдалося, тому російський ВПК життєво залежить від імпортної продукції, яку поставляє Сонатек», — наголошується у статті.

The Insider дізнався, що власником і гендиректором компанії Сонатек є 35-річний випускник Московського авіаційного інституту Руслан Лабін. Із російським Міноборони, за даними видання, пов’язаний також старший брат Руслана Лабіна Роман — під час карантину він оформлював перепустку від Федеральної державної бюджетної установи Центральне житлово-комунальне управління Міноборони РФ. Бізнес у Бельгії брати Лабіни ведуть разом зі своїм батьком Віктором, керуючи компанією Groupe d’Investissement Financier, яку той заснував, сказано у статті.

Журналісти знайшли в базах адрес, що Віктор Лабін був прописаний у Москві в гуртожитку академії ГРУ на вулиці Народного ополчення (будинок 52 корпус 4). Після цього, за їхніми даними, він оселився в Зеленограді, в будинку, де частину квартир видавали військовослужбовцям.

The Insider не знає, коли Лабін-старший переїхав до Бельгії, але з’ясували, що у 2000-му році він вже жив у Брюсселі на проспекті Вінстона Черчилля і мав власну компанію.

Раніше поставки в Росію Віктор Лабін здійснював за допомогою Groupe d’Investissement Financier, відправляючи товари найчастіше на адресу Сонатека, але з квітня 2023 року використовує також турецьку фірму-прокладку GROUPE DINVESTISSEMENT FINANCI OSBORNE, сказано у статті.

Журналісти наголошують, що офіс Groupe d’Investissement Financier Лабіних розташований за 15 хвилин їзди від штаб-кватири Євросоюзу, на Avenue de la Ferme Rose, 7.

Віктор Лабін заявив журналістам, що «після санкцій» і повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році більше не здійснює постачань фірмі свого сина в Москву. У статті зазначається, що це неправда.

Також згадується, що, імовірно, на домашню адресу Віктора Лабіна в Бельгії зареєстрована ще одна його фірма — Projet Plus.

The Insider також пише, що Роман Лабін живе у Брюсселі на шосе Альсамберг і отримує гроші на життя від Сонатека як індивідуальний підприємець. За даними видання, у 2022 році Сонатек заплатив йому 3,3 млн руб. за якийсь інструмент Mitsubishi.

Руслан Лабін закрив свої соцмережі, але в листуванні з виданням підтвердив, що його компанія Сонатек — підрядник 18 компаній російського ВПК. «Це наші замовники, колись ми їм щось постачали, може, і зараз постачаємо», — заявив він The Insider.

«На пряме запитання, чи є він і члени його сім'ї співробітниками міноборони, він відповів: „Батько підприємець, а я і брат в армії не служили“. І поставив смайлик», — сказано у статті.

Сам Віктор Лабін у телефонній розмові із The Insider, у відповідь на запитання, чи має він стосунок до Головного розвідувального управління, заявив: «Я відразу можу послати на три літери і щоб більше не дзвонив мені, бандерівець!».


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...