Дрейф Ахметова у бік Зеленського з одночасним витисканням Коломойського свідчать про наміри олігарха продовжити розвивати свою бізнес-імперію в Україні, - аналітик

Рінат Ахметов, схоже, залишається вірним своїй практиці ставати опорою для кожного нового президента і знайшов потрібні ключі до нової влади на чолі з Володимиром Зеленським.

Поруч з характерними публічними проявами взаємної симпатії олігарха з президентською командою, певні процеси зближення відбуваються і за лаштунками, констатують Патріоти України та пропонують вашій увазі статтю Антона Коломойцева на цю тему.

Лояльність Ахметова

Першим публічним проявом лояльності Ахметова до новообраного президента Володимира Зеленського була купівля олігархом двохсот карет швидкої, ключі від яких урочисто вручав лікарям особисто президент. Цей перший маленький "комплімент" заклав основи для майбутнього зближення з президентом, який прийшов до влади саме на критиці олігархів і намірах їх дещо "випатрати".

Певний час після обрання Зеленський ще продовжував "на автоматі" критикувати олігархів, намагаючись дотримуватися реноме борця з гнобителями простого народу. Але згодом риторика стала більш миролюбною, оскільки на перший план вийшло цілком прагматичне ставлення до цих стосунків. Ми далекі від думки, що Зеленський має меркантильний інтерес, зближуючись з Ахметовим. Але буде абсолютно адекватним припущення, що Зеленському важко встояти перед можливістю скористатись медіаресурсами олігарха. І, що також важливо, його допомогою у налагодженні взаємоіснування з гіпотетично повернутим Донбасом. Адже саме Ахметов з його промисловим і фінансовим ресурсом може стати тим самим чарівним інвестором, який зможе завантажити місцеве населення роботою через певні проекти з відтворення промисловості знекровленого за 6 років війни регіону.

Відчуваючи, що з боку Зеленського є зацікавленість до приманок, які ненав'язливо пропонує олігарх, останній намагається зв'язувати себе з владою все більш міцними путами. Він чутливо відгукується майже на кожний натяк на можливу допомогу. Показовим в цьому плані був раптовий альтруїзм цілої футбольної команди "Шахтар", яка чутливо сприйняла турботу президента про дівчинку з собачкою, що залишилася в Ухані і запропонувала відправити за нею свій літак.

При цьому вже багато місяців медійна імперія Ахметова, флагманами якої є ТРК "Україна", новостворений інформаційний канал "Україна 24" та видавництво "Сегодня", надають максимально лояльне і всебічне висвітлення ініціатив президента і його команди.

Тим часом олігарх, відчуваючи все більш сильну прив'язку до нової влади, вдається до спроб відстоювати інтереси власного бізнесу, намагаючись зберегти позиції, здобуті під час каденції попереднього політичного керівника держави.

Сепарація Коломойського

Зближення з Ахметовим є фоном для певного охолодження у стосунках з іншим олігархом, участь якого у перемозі Зеленського є доволі міфологізованою. Ігор Коломойський, як пише видання Financial Times у аналітичній статті щодо протистояння українських олігархів, стає все менш зручним для Зеленського.

Фактором незручності олігарха, якого називали головним бенефіціаром перемоги Зеленського, стають його непомірні вимоги. Особливо в контексті спроб повернути йому Приватбанк. Також Коломойський намагається добитись зниження тарифів на електроенергію для своїх феросплавних заводів. І взагалі - обмежити вплив свого конкурента Ахметова на енергетичний сектор, де підприємства останнього виробляють ту саму електрику і жодним чином не зацікавлені у зниженні її вартості.

Натомість Ахметов навпаки стає опорною точкою для Зеленського у справі позбавлення впливу Коломойського. Саме в інтересах останього в уряді все більше посилюються процеси відтискання людей Коломойського з провідних позицій в тому ж "Центренерго". А також намагання не дати йому доступу до більш дешевої російської електрики, змушуючи його підприємства купувати у Ахметова.

Політика Ахметова

Посилює Ахметов і політичну складову свого впливу. Він, нагадаємо, має кількох своїх депутатів, яким вдалося пройти в Раду по мажоритарним округам. І ці депутати надають посильну допомогу монобільшості при голосуванні за важливі проекти. Тим часом і в самій "Слузі народу" є загін депутатів, які буцімто не цураються прислухатись до побажань фігуранта списку Forbes.

В цьому контексті варто згадати, що протягом каденції нинішнього парламенту вже неодноразово спалахували скандали навколо спроб посадити окремих депутатів "на зарплатню" від олігархів. Ці скандали цілком можуть бути побіжною ознакою, що з боку Ахметова чиняться спроби посилити свій вплив. А той факт, що ці скандали останнім часом спалахувати перестали, може свідчити, що об'єкти олігархічного ангажементу вже не пручаються так як раніше.

Весь цей дрейф Ахметова у бік Зеленського з одночасним витисканням Коломойського свідчать про наміри олігарха продовжити розвивати свою бізнесімперію в Україні. І навіть придбання ним найдорожчої у світі віли Les Cèdres на Лазурному березі Франції ще не аргумент на користь чуток про його подальші плани вийти на пенсію і насолоджуватись розкішним і безтурботним життям.

Джерело: Depo.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 25 квітня: Що потрібно зробити для гарного самопочуття, а чого уникати у Марків день

четвер, 25 квітень 2024, 7:05

Народне свято 25 квітня відоме під назвами , Марк ключник, Василь-парильник. Православна церква України 25 квітня за новим стилем вшановувала пам'ять одного з дванадцяти апостолів євангеліста Марка. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподоб...

Военная помощь США сначала пойдет на закрепление позиций Сил обороны Украины и отражение наступления РОВ - Злий Одесит

четвер, 25 квітень 2024, 3:25

Сенат США во вторник 23 апреля (ночью 24 апреля по Киеву) поддержал законопроект о предоставлении помощи Украине на сумму около 61 млрд долларов. Подписание документа президентом США Джозефом Байденом – тоже не проблема, но как скоро настолько необходи...