Дуже ефективні САУ Krab стали "жертвами власного успіху": Російські загарбники знищили кожну четверту польську гаубицю, котрі перебувають на озброєнні ЗСУ, - ЗМІ

Ворог сконцентрував наявні БПЛА "Ланцет" на полюванні за "Крабами", намагаючись передусім ці САУ вивести з поля бою

Польські гаубиці Krab кардинально змінили ситуацію на фронті. Водночас ці гармати зазнають найбільших втрат серед усіх поставлених в Україну західних САУ. За даними аналітиків, під час боїв була знищена кожна четверта польська гаубиця. Експерти зазначають, є багато ознак того, що вони стали жертвою власного успіху.

Згідно з даними блогу Oryx, українська армія втратила вже 17 Krab. Їх уразили в основному з російських ударних безпілотників Lancet.

Польські гаубиці характеризуються високою стійкістю до реалій на полі бою

Практика перевірки статистики блогу Oryx вказує на те, що зазвичай доводиться додавати ще 15-20 відсотків втрат, які не були задокументовані вчасно. Тому можна припустити, що російські окупанти знищили приблизно до 20 гаубиць. За неофіційними висновками Gazeta.pl, Польща вже поставила Україні близько 80 таких бойових установок. Це означає, що кожен четвертий Krab був знищений, а значна частина, ймовірно, була пошкоджена. Це найвищий рівень втрат серед інших видів самохідної артилерії, які постачає НАТО. За ними у списку далі йдуть САУ M109.

Такі високі втрати гаубиць польського виробництва вказують на те, що Krab багато в чому стали жертвою свого ж успіху. З усіх західних самохідних артилерійських систем, поставлених НАТО, польські є найбільш довговічними, універсальними і найефективнішими в польових умовах. Крім того, вони отримують високі оцінки за хорошу автоматичну систему протипожежного захисту і попередження про лазерне підсвічування, що виливається у відносно високу живучість. Їх використовують дуже інтенсивно, іноді навіть надто близько до лінії фронту, що часто створює високий ризик і призводить до неминучих втрат. Але у війні без ризику не буває успіху.

Оцінки якості Krab регулярно з'являються в українських ЗМІ та репортажах з фронту. Зокрема, військово-політичний оглядач Олександр Коваленко зазначає, що гаубиці проявили себе з позитивного боку здатністю швидко перемикатися з рухомого стану на стріляючий і навпаки, дальністю і точністю ведення вогню, надійністю, мобільністю і стійкістю до екстремальних умов експлуатації.

Головним ворогом Krab є російські ударні безпілотники Lancet

Зокрема, старі американські M109 мають слабші двигуни в порівнянні з Crab і, незважаючи на меншу вагу, гірше долають бездоріжжя. Німецькі Panzerhaubize 2000 є найвищим класом, коли справа доходить до стрільби, але вони в певному сенсі занадто складні проти реалій фронту. Німецькі гармати мають таку ж потужність двигуна, як і Krab (1000 кінських сил), але вони важчі на 6 тонн, що виливається в помітно гіршу здатність рухатися по місцевості. Крім того, для Krab підходять різні типи 155-мм боєприпасів, що постачаються НАТО.

Однак головним ворогом Krab є російські ударні безпілотники Lancet. Вони є основним інструментом росіян для удару по українській артилерії, протиповітряній обороні та іншій цінній техніці. Безпілотники вражають Krab в основному в місцях, де вони зупиняються між вогневими завданнями або при заряджанні боєприпасів. Проти Lancet жодна артустановка не є безпечною.

З огляду на все це, відносно високі втрати гарматних гаубиць, поставлених з Польщі, перестають дивувати. Вони являють собою дуже добре збалансовану комбінацію сил і засобів і опору складній війні. Вони найбільш інтенсивно використовуються і найчастіше піддаються ризику. Тому ймовірність понести збитки відповідно вища, ніж у випадку з іншими порівнянними системами. При цьому безповоротна втрата близько 20 машин протягом року все одно є непоганим результатом.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Дивовижне життя Івана Підкови. Козацький ватажок, що шаблею здобув трон господаря Молдови і був підло страчений у Львові за наказом короля, щоб врятувати Польщу від помсти султана

субота, 27 липень 2024, 18:15

Лідери козацтва пізніших часів відтіснили в пам'яті народу відчайдушного і умілого отамана, що з купкою запорожців став одним з вершителей доль Східної Європи і підняв роль українського козацтва до небувалих до того висот, перевершивши Байду Вишневецького

Жирна ціль для українських ударів: Що відомо про аеродром "Дягілєво", котрий вночі розносили в друзки БПЛА

субота, 27 липень 2024, 16:00

У Рязанській області Росії сьогодні вночі, 27 липня, гриміли вибухи. Росіяни повідомляли про роботу ППО по безпілотниках у районі НПЗ і біля військового аеродрому "Дягілєво", де розташовані бомбардувальники Ту-22М3 . Патріоти України пропонують ознайо...