Дві німецькі компанії допомагають Росії виробляти "Шахеди", - журналістське розслідування

Дві німецькі компанії постачають компоненти для шахедів, які збирають у Росії. Про це повідомляє Слідство.Інфо, передають Патріоти України.

У матеріалі йдеться, що на початку 2024 року хакери зламали поштові сервери іранської компанії IRGC Sahara Thunder, отримавши масив даних про виробництво ударних безпілотників Shahed-136 для Росії. Зокрема, отримані документи містили дані про виробництво таких БПЛА у вільній економічній зоні Алабуга, розташованій у російському Татарстані.

З витоку також стало зрозуміло, що росіяни в листуванні та інших документах називали безпілотники «моторними човнами», а вибухівку — «бамперами». Так, Shahed-136, який у Росії маркують як Герань-2, за документами проходять як моторний човен Dolphin 632.

Для виробництва БПЛА росіянам потрібна епоксидна смола, яку в Алабугу поставляла російська компанія Композит-Вироби, яка, за митними даними, закуповувала матеріал у двох німецьких компаній — R&G Faserverbundwerkstoffe і Goettle Advanced Products GmbH & Co.Kg.

Водночас ці компанії постачали епоксидну смолу в РФ уже після повномасштабного вторгнення РФ в Україну — у 2022−2023 роках. Журналісти також зазначають, що складно було не помітити, що Композит-Вироби була частиною холдингу, який завжди тісно співпрацював із російським військово-промисловим комплексом.

Крім того, журналісти з’ясували, що Goettle Advanced Products GmbH & Co.Kg. торгує практично виключно з Росією. Її директор Юрген Готтл — місцевий депутат від політичної партії Freie Wähler Königsbrunn (Вільні виборці Кенігсбрунна), член місцевого будівельного комітету, асоціації каналізаційних вод, розважальних і спортивних закладів, а також входить до комісії з моніторингу руху.

Партія Freie Wähler заявляє про підтримку України, але водночас виступає проти «деяких санкцій» проти Росії «з огляду на енергетичну кризу» та закликає до «припинення вогню». Крім того, у партії вважають бажання України виграти в цій війні наївним.

Інша компанія — R&G Faserverbundwerkstoffe — у 2023 році, імовірно, поставила майже 8,5 тисячі кілограмів епоксидного сполучного на суму близько 80 тисяч доларів. З нього можна зробити 337 безпілотників, адже на один безпілотник, за інформацією витоку Алабуги, необхідно 25 кілограмів цієї речовини.

Ця ж компанія постачала епоксидну смолу українським виробникам дронів. Водночас у R&G Faserverbundwerkstoffe відповіли, що вперше бачать таку російську компанію.

Goettle Advanced Products Gmbh & Co.Kg., яка спочатку пообіцяла відповісти на запит журналістів, станом на 18 червня цього не зробила.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Огляд карти бойових дій за 26 червня 2024 року - Злий Одесит

середа, 26 червень 2024, 23:04

Сьогодні, 26 червня. Триває 854 доба повномасштабної війни. Росіяни продовжують тиснути на Часів Яр, але суттєвих успіхів не мають. Путін поставив перед своїм командуванням обмежені строки по виходу на адміністративну межу Донецької області. В чергови...

Остання надія агресора: Плани Путіна зруйнуються, якщо Трамп програє - поважний американський Історик дав прогноз, коли настане мир

середа, 26 червень 2024, 21:55

Професор європейських досліджень у Принстонському університеті Гарольд Джеймс вважає, що поразка Дональда Трампа на президентських виборах може зруйнувати плани Путіна щодо України, передають Патріоти України. . В інтерв'ю газеті Neue Zürcher Zeitung ...