Дивні закупівлі під час війни на виживання нації. Куди витрачають кошти керівники міст і сіл

У населеному пункті на 1200 жителів вирішили будувати дитячий садочок за 52 мільйони гривень

Волонтери скаржаться, що закривати збори для військових стає щораз важче. Адже, на жаль, фінансовий стан більшості українців аогіршується, тоді як ціни зростають чи не кожного тижня. Водночас і держава, і місцеві громади нерідко витрачають кошти вкрай неефективно.

— Ось лише декілька прикладів. Будівництво дитячого садка в селі Високе на Житомирщині вартістю понад 52 мільйони гривень. На нього виділили 31 мільйон державних (насправді кредитних) коштів, а решту мають знайти в місцевому бюджеті, — розповідає Діана Дідковська, аналітикиня громадської спілки “Центр фінансових розслідувань”. — Але для чого селу на 1200 осіб дитячий садок за 52 мільйони гривень? Наскільки виправдана така потреба в час війни?

Цієї весни департамент капітального будівництва Вінницької міської ради вирішив відреставрувати пам’ятку архітектури місцевого значення “Будинок окружного суду” за 17,8 мільйона гривень. Гроші виділено з місцевого бюджету. Чи згодні жителі Вінниці з ремонтом на таку суму? Чи не можна було б зачекати з цією реставрацією? Чи, можливо, є документальне підтвердження аварійного стану будівлі? Наразі запитань більше, ніж відповідей.

А, наприклад, у селі Калинівка Броварського району Київської області планують утеплити сільський клуб за 7 мільйонів гривень. Знову ж таки виникає запитання — чи справді це так потрібно нині, коли триває війна? Може, ті гроші варто скерувати на нагальніші потреби — дрони, машини для військових тощо?

Тим часом у Покровську, що на Донеччині, планують провести поточний ремонт дороги місцевого значення вартістю понад 5 мільйонів гривень. І це в місті, на яке наступає агресор!

— Які ще тенденції спостерігаєте останнім часом?

— Місцеві бюджети почали виконувати досить широкий спектр забаганок профільних міністерств. Приміром, чому вже який рік поспіль у Києві ремонтується келія пам’ятки архітектури національного значення коштом киян? Хіба не мало б у цьому взяти участь і “посприяти” Міністерство культури та держбюджет?

Далі: обстеження мостів Запоріжжя за 3 мільйони гривень — це локальна проблема чи важливий інфраструктурний проєкт державного значення? А реконструкція спортивної школи олімпійського резерву за 39 мільйонів гривень — це лише проблема Кропивницького чи питання державного значення? Бо держава на це кошти не виділила.

Цікаво, що ремонт головного управління Нацполіції у Синельниковому в Дніпропетровській області (на суму понад 6 мільйонів гривень) фінансується з державного бюджету, а в Тернополі такий об’єкт ремонтують коштом місцевого бюджету.

— Як протидіяти недоречним чи надто дорогим закупівлям?

— Потрібен моніторинг і розголос. Якщо ви бачите, що на вашій вулиці вдруге за рік перекладають бруківку, не полінуйтеся уточнити у влади подробиці закупівлі на цей процес, адже ви — платник податків. Звертайтеся до журналістів, поширюйте інформацію про закупівлі в соцмережах. Неодноразово розголос робив свою справу.

Приміром, у місті Вишневе, що на Київщині, вирішили перебудувати нежитлову будівлю у щось на кшталт хабу з ЦНАПом. Але сума цього проєкту, яку оприлюднили ЗМІ, шокувала — 193 мільйони гривень! Уже наступного дня після оприлюднення цієї інформації голова ОВА вийшов із заявою, що цю закупівлю проводити не будуть. Чи знав голова ОВА, що в його області збираються будувати чи не найдорожчий в країні об’єкт такого типу? Напевне, знав.

— На що слід звертати увагу при аналізі закупівель?

— Замовники часто не надають вичерпних пояснень щодо підстав проведення конкретних закупівель. Або надають неправильну інформацію про джерело фінансування — навмисно чи через незнання.

Автор: Юлія Голодрига

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Соревнование посредников на возможных переговорах между Украиной и Россией идет полным ходом. В чем их интерес и каковы шансы? - Злий Одесит

вівторок, 17 вересень 2024, 0:30

Соревнование посредников на возможных переговорах между Украиной и Россией идет полным ходом. В чем их интерес и каковы шансы? В последнее время тема «мирных переговоров» между Украиной и Россией приобрела второе дыхание, которое в медийном пространств...

На Покровському операційному напрямку противник зумів трохи розширити вклинення в районі Новогродівки, однак за Лисівку та Сухий Яр, зачепитися йому поки не вдається - Костянтин Машовець

понеділок, 16 вересень 2024, 23:19

1. На Куп'янському напрямку, очевидно, противник силами 1-ї "гвардейской" танкової армії (ТА), а саме - її 2-ї "таманской" мотострілецької дивізії (мсд), при дієвій участі 4-ї "кантемировской" танкової дивізії (тд), активно рветься до річки Оскіл по на...