"Економія - це другий фактор. Головний - справедливість": Резніков заявив, що "зрізати" виплати з військових просили... самі військові

З початку лютого 2023 року почали діяти зміни у порядку виплат додаткових грошових винагород для військовослужбовців. Наразі розмір винагороди визначається відповідно до місця проходження військової служби та складності виконуваних завдань. У підсумку це призвело до зниження зарплат військовим. Про причини зміни правил нарахування грошових винагород військовослужбовцям розповів міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв'ю Liga.net, передають Патріоти України.

Звісно, що різке зменшення зарплат військовослужбовцям було ними сприйнято вкрай негативно. Проте у міністерстві стверджують що зарплати військовим знизили, враховуючи мотивацію самих бійців. Ситуацію що склалась навколо виплат бійцям очільник Міноборони прокоментував так:

"Економія - це другий фактор. Головний - це справедливість. Ми отримували сигнали саме від бійців про те, що хлопці, реально на "нулі" і ризикують, отримують 100 тисяч гривень. А сили забезпечення, які в 20-30-40 км не ризикують так своїм життям, але теж отримують 100 тисяч гривень. Це несправедливо"

Олексій Резніков також додав, що в кожного військовослужбовця є змога отримувати максимальну виплату в 100 тис. грн. Отже, кошти які отримує військовий - це справа його власного вибору. Якщо людина хоче отримувати більше, то має подати рапорт, в якому потрібно буде зазначити своє бажання нести службу безпосередньо на лінії зіткнення."Ти хочеш отримати більше грошей, у тебе є мотивація - будь ласка, можеш рапорт подати. Навіть якщо ти не на "нулі" - тебе переведуть на лінію зіткнення. Ти вважаєш, що потребуєш ротації та відпочинку, але можеш виконувати менш ризиковане бойове завдання, - отримуй 30 тисяч гривень плюс грошове забезпечення. Якщо ні - просто грошове забезпечення", - переконує Резніков.

За словами Міністра оборони, нові правила нарахування грошових винагород покликані не тільки відновити справедливість, але й дадуть змогу заощадити бюджетні гроші. Це також за теперішніх умов, коли Україні на може сама покривати своїх бюджетних видатків, вкрай важливо. За попередніми оцінками, економія становитиме близько 100 мільярдів гривень на рік, а вивільнені кошти допоможуть і надалі "забезпечити живу тканину сектора безпеки". Олексій Резніков додав, що паралельно із нововведеннями у нарахуванні винагород, усе ж було збільшено на 30% базове грошове забезпечення військових.

"Нам з вами ще воювати. Не забувайте, що у нас є втрати. Сім'ям загиблих ми повинні заплатити по 15 мільйонів гривень. Пораненим теж. Це серйозне навантаження на бюджет, ми повинні бути до цього готові", - переконує чиновник.

Як відомо, з початку лютого 2023 року почали діяти зміни у порядку виплат додаткових грошових винагород для військовослужбовців. Наразі розмір винагороди визначається відповідно до місця проходження військової служби та складності виконуваних завдань. У підсумку це призвело до зниження зарплат військовим.

При цьому варто все ж вказати на критичні моменти в аргументах міністерства на котрі вказують самі військовослужбовці, коментуючи зміни матеріального забезпечення.

Отже про справедливість. В розумінні міністра вона полягає у зменшенні загального матеріального забезпечення військовослужбовців, при тому що за рік війни інфляція за офіційною статистикою знецінила гривню на 35%.

Солдати строкової служби, котрі в більшості своїй мали б демобілізуватися, якби не війна, знов отримують на місяць менше 500 гривень.

Мобілізовані чоловіки, котрі несуть службу не на передовій (всі на фронті одночасно бути не можуть), різко зменшать підтримку своїх сімей. А у багатьох малі діти, котрих дружини не можуть залишити заради роботи.

А який аргумент для тих, кого мають ще призвати на службу. Годувальник родини тепер не зможе на військовій службі залишатися годувальником у повному обсязі. Зате інші родинні обов'язки перекладе на плечі дружини.

При цьому справедливі можновладці чомусь не бажають власним приклад надихнути до жертовності через фінансову аскезу, кажуть люди. А як було б патріотично порізати власні зарплати до рівня рядового контрактника, чи мобілізованого. Народ би оцінив. Економити - так на всіх, хто фінансується держбюджетом. Однак популістичні "слуги" до такого роду популізму не готові. Як і міняти комфортне домівки на казарми, намети, бліндажі...

Економному ж міністру можна побажати краще слідкувати за діяльністю своїх безпосередніх підлеглих. Точніше за які кошти для армії закупають ті, чи інші товари та послуги. Адже і суть роботи Міноборони - це забезпечення ЗСУ всім необхідним, а міністр де-юре і є головний закупник. Можливо якщо б Резніков ретельніше слідкував за розцінками, то й не довелося економити на бойових виплатах військовослужбовцям в найбільшому військовому бюджеті України за роки її існування.

Для ПУ Лесь Лісовик

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Военная помощь США сначала пойдет на закрепление позиций Сил обороны Украины и отражение наступления РОВ - Злий Одесит

четвер, 25 квітень 2024, 3:25

Сенат США во вторник 23 апреля (ночью 24 апреля по Киеву) поддержал законопроект о предоставлении помощи Украине на сумму около 61 млрд долларов. Подписание документа президентом США Джозефом Байденом – тоже не проблема, но как скоро настолько необходи...