F-16 не гарантують вирішення проблеми російських КАБів, - військовий аналітик

Україна сподівається, що обіцяні винищувачі F-16 дадуть їй змогу боротися з російськими бомбардувальниками, які засипають прифронтову зону плануючими бомбами - КАБами. Однак зробити це буде вкрай непросто. Про це пише в статті для британського Королівського інституту об’єднаних служб (RUSI) військовий аналітик Джастін Бронк, передають Патріоти України.

Він зазначає, що російські літаки скидають бомби з великої висоти за 60-70 км від лінії фронту. Це досить далеко, щоб літаки могли бути перехоплені наземними системами ППО України. Існує сподівання, що саме F-16 зможуть перехоплювати російські літаки, але тут проблемою стає вже фактор наявності наземної ППО у Росії.

Аби не потрапити під зенітну ракету росіян, українським літакам доводиться літати на малих висотах навіть в тилових районах. А поблизу фронту вони знижуються майже до рівня землі.

Цілком можливо, що Україна отримає ракети класу "повітря-повітря" AIM-120D для своїх F-16, радіус дії яких в теорії складає 160 км. Здавалося б, це дозволить українським пілотам збивати російські бомбардувальники, не потрапляючи в радіус дії російської ППО. Але на практиці AIM-120 не зможуть продемонструвати свою номінальну далекобійність. Все через те, що літати українцям все одно доводиться на вкрай малих висотах.

"На таких низьких висотах ракети стартують у щільному повітрі з великим аеродинамічним опором і повинні підніматися проти сили тяжіння, щоб досягти висоти, де знаходяться їхні цілі. В результаті до того моменту, коли їхні ракетні двигуни відпрацюють після перших кількох секунд польоту, вони не набируть такої швидкості чи висоти, як у випадку, якби їх запускали з винищувача, що летить у розрідженому повітрі на великих висотах і на надзвуковій швидкості", — пояснює Бронк.

За його словами, запущена з невеликої висоти ракета AIM-120 потенційно втрачає десятки кілометрів від своєї граничної дальності. На практиці це може означати, що російські бомбардувальники залишаться поза межами досяжності цих ракет.

Як зазначив Бронк, одним із можливих рішень цієї проблеми є ракета "повітря-повітря" більшої дальності, така як європейський Meteor, яка летить до 200 км за оптимальних умов. Але Meteor несумісний з F-16, а також несумісний з винищувачами Mirage 2000-5, які Франція пообіцяла Україні.

Єдиним типом винищувача, який в теорії може отримати Україна і який також може нести Meteor, є шведський JAS-39 Gripen. Але Стокгольм призупинив передачу цих літаків, доки українці нарешті не отримають свої перші партії F-16, щоб не перевантажувати логістичні спроможності ЗСУ великим різноманіттям експлуатованих літаків.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росія імовірно створила нову загальновійськову армію для розгортання в Україні, - ISW

середа, 26 червень 2024, 10:05

Російська армія нині проходить масштабні реформи, включаючи створення нових загальновійськових з'єднань армійського рівня, вважають аналітики. Інститут вивчення війни (ISW) у своєму звіті припускає, що Росія могла сформувати ще одну загальновійськову а...

Початок переговорів з ЄС: Починайте виконувати!

середа, 26 червень 2024, 8:51

Початок переговорів про вступ до ЄС – це не подарунок для влади і не приз глядацьких симпатій. Це – визнання героїчної боротьби української Армії за підтримки Народу. Але це також – певне, остання сходинка, на яку пускають авансом. Далі – дуже складна ...