Факти та висновки щодо витоків по справі кураторів "Великого будівництва", - Бутусов

Факти та висновки з розслідування Бігус.інфо щодо витоків по справі кураторів "Великого будівництва" Юрія Голика, Георгія Біркадзе, а також співробітників НАБУ Гізо Углави та Валерія Полюги

Отже, що я побачив у розслідуванні

:

1. НАБУ вело розслідування щодо корупції при будівництві автошляхів під час війни у Дніпропетровській області, фігурантом розслідування є бізнесмен Юрій Голик, який має кабінет в офісі президента України та є одним з кураторів президентського проекту "Велике будівництво". Голик був затриманий НАБУ і у нього вилучили два робочих телефони. Телефони були відкриті фахівцями НАБУ, але уся інформація була почищена, тобто Голик був попереджений.

2. Під час вивчення телефонів Голика з'ясувалось, що бізнесмен не почистив кеш-пам'ять зображень у браузері (за даними джерел, знайдено близько 2 тисяч скрінів листування з різними особами). Таким чином, були відкриті скрін-фото які Голик робив з листування з бізнесменом Георгієм Біркадзе - який також має кабінет в офісі президента, і також є партнером Голика по "Великому будівництву". Біркадзе широко відомий як постійний гість "Телемарафону", де він вихваляє президента та його оточення. Біркадзе висилав Голику повідомлення з інформацією від свого джерела або джерел в НАБУ та, ймовірно, в інших правоохоронних органах, яка стосується "Великого будівництва". Ці скріни стали підставою для розслідування витоку інформації з НАБУ. У рамках розслідування Спеціальний антикорупційний прокурор О.Клименко провів обшук у детектива НАБУ Валерія Полюги.

3. Біркадзе контактував з заступником директора НАБУ Гізо Углавою. Прямих свідчень, що автор повідомлень у телефоні Голика це саме Углава у розслідуванні нема. Але аналізуючи контекст, можна припустити, що кілька повідомлень Біркадзе могли бути інформацією від Углави. Зв'язок скрінів у телефоні Голика з Углавою підтвердив журналістам екс-віце-прем'єр-мінстр О. Кубраков.

4. Біркадзе контактував з детективом Валерієм Полюгою, який працює у підрозділі детективів під прикриттям. Але ніяких прямих або не прямих доказів, що до витоку інформації причетний Валерій Полюга або підрозділ детективів, в який входить Полюга, у розслідуванні нема. Два скріни, автором яких у листуванні значиться "Валера-японець" не містять службової інформації.

5. Юрій Голик не надав журналістам пояснень, і ухилився від коментарів щодо витоку інформації та розслідування (як з'ясувалось, на момент публікації Голик виїхав з країни, згідно з даними УП як волонтер за системою "Шлях"). Георгій Біркадзе зустрівся з журналістами, але не для чесної розмови, а щоб спровокувати скандал та конфлікт, тому Біркадзе спеціально хамив та вів себе образливо щодо журналістів. Це свідчить про те, що офіс президента обрав одним з кураторів "Великого будівництва" інтелектуально та морально низьку людину, але й те, що аргументів для захисту у Біркадзе не вистачає.

Які висновки:

1. Розслідування щодо ймовірного витоку інформації від Гізо Углави має підстави та повинно отримати належну оцінку як від САП так і від внутрішнього службового розслідування НАБУ. Але сказати, що усі ці скріни саме від Углави та вішати на нього одного усю цю історію передчасно. Потрібні висновки службового розслідування, дуже важливо, щоб Углава розповів про характер стосунків з Біркадзе та надав для перевірки свої телефони. Я не вважаю, що Углава має подати у відставку негайно, переконаний, що перш за все мають бути інституційні дії - службове розслідування, і кадрові рішення потрібно ухвалювати після висновків росзлідування та детальних показів Углави. Це повинно статись найближчим часом. Саме НАБУ має показати свою інституційну спроможність та показати прозорість та адекватність реакції. А з цим у НАБУ зараз великі проблеми.

2. Контакти Біркадзе та детектива Валерія Полюги можуть бути підставою для проведення службового розслідування. Але мені незрозуміло, чому керівник САП Клименко санкціонував обшук у Полюги та фактично розкрив та дискредитував діяльність спецпідрозділу детективів під прикриттям, оскільки вагомих підстав для порушення кримінальної справи щодо Полюги у скрінах не міститься.

3. У рамках справи по витоку інформації по справі Голика-Біркадзе потрібні слідчі дії не тільки у керівництві НАБУ. Так само причетним до витоків може бути сама Спеціальна антикорупційна прокуратура та Вищий антикорупційний суд. Заступник керівника САП Андрій Сенюк є людиною заступника голови офісу президента Олега Татарова, і у прокуратурі Сенюк виконував значну кількість найодіозніших кримінальних справ на замовлення офісу президента, наприклад, проти інформатора НАБУ Євгена Шевченко. Тому керівництво САП, безумовно, має бути серед підозрюваних по витоку, так само як і керівництво НАБУ.

4. Звільнення Кубракова з посади віце-прем'єр-міністра та міністра інфраструктури за ініціативи президента Зеленського та голови офісу президента Андрія Єрмака пов'язано з його співробітництвом з західними партнерами та його конфліктом з визначеним офісом куратором "Великого будівництва" Юрієм Голиком. Про конфлікт Голика та Кубракова є згадка у листуванні Голика та Біркадзе. Саме тому до розслідування щодо Голика та витоку інформації у справі проявляють таку максмальну увагу наші західні партнери та посольства США та ЄС.

5. Офіс президента створив тіньову схему контролю фінансових коштів, які країни Заходу виділяють на відновлення України за допомогою групи "кураторів" та "смотрящіх", яким наші партнери не довіряють. Ця схема дискредитує Україну, створює великі корупційні ризики, і якщо Єрмак та Зеленський не ліквідують цю ганебну схему самі, значить тиск на її ліквідацію силами антикорупційних органів та громадських організацій буде посилюватись і кількість скандалів та кримінальних справ буде збільшуватись.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Китайці вкрали секретні технології новітніх винищувачів США F-22 та F-35 - ЗМІ

субота, 29 червень 2024, 0:25

Китай активно намагається отримати секретні дані про найновіші та найсучасніші платформи збройних сил США. Після крадіжки даних про авіацію, вони почали вербувати пілотів, попереджає розвідка Five Eyesпередають Патріоти України. Народно-визвольна армія...

Президент та його офіс захищають шантажиста Романа Кравця? - Бутусов

п’ятниця, 28 червень 2024, 22:40

Зеленський та Єрмак не коментують свій зв'язок з шантажистом та здирником Романом Кравцем, ухилянтом від мобілізації та 153-м номером у списку партії Слуга народу. Президент та його офіс захищають шантажиста? . Це розслідування стало б сенсацією у бу...