Феномен "розіп'ятого хлопчика": Техніка роспропаганди "60/40" (відео)

Ввпливати на глядачів та читачів вдається за допомогою різних ефективних технік. Одна з них – "60/40".

Метод «40 на 60», придуманный еще Геббельсом. Он заключается в создании  СМИ, которые 60 процентов своей информации дают в интересах противника.

Ні для кого не секрет, що Росія "славиться" масштабами своєї пропаганди на весь світ. Медійники на федеральних телеканалах та псевдожурналісти у російських виданнях філігранно маніпулюють фактами, приховуючи від народу правдиву інформацію, а люди, у свою чергу, сліпо вірять у найабсурдніші фейки. Так впливати на глядачів та читачів вдається за допомогою різних ефективних технік. Одна з них – "60/40", передають Патріоти України.

Для створення фейку пропагандисти беруть 60% реальної новини, а решту 40% наповнюють брехнею. Про це в ефірі програми "Анатомія фейку" з Вадимом Міським на каналі "Новый мир" розповіла психотерапевтиня Марія Фабричева.

Згадала експертка скандальний сюжет 2014 року на "Первом канале" про трирічного розіп'ятого хлопчика зі Слов'янська. Згодом свідчення, які містилися в репортажі, не були підтверджені, проте навіть через 8 років цей фейк не забувають ні в Україні, ні в РФ. Марія Фабричева зазначає, що такого резонансу пропагандистам вдалося досягти завдяки символізму.

"Потрібно розібратися в символіці. Вона має дуже багато точних влучень. З одного боку вона може потрапити в релігійну людину – символ розп'яття якогось молодого юнака, який постраждав за все людство. Ось вам біблійні мотиви, дуже потужний символ, який дуже часто використовується для будь-яких маніпуляцій. І з іншого боку – дитина. Невинна істота, беззбройний хлопчик, який не може нікому протистояти. І це попадання в аудиторію, яка може бути не настільки релігійна, але покажіть мені людину, якій не шкода дітей. Усе ефект досягнуто. Ти будеш аморальною людиною, якщо тобі не буде шкода хлопчика. Ти будеш невіруючою людиною, якщо ти знехтуєш символом розп'яття", – прокоментувала психотерапевтиня.

Фахівчиня пояснює, що росіяни вірять у нісенітницю з екранів телевізора з різних причин. Одні – через стереотипи та шаблонні міфи, які вселялися їм ще з часів Радянського Союзу. Інші – вірять, що у ЗМІ працюють привілейовані люди, яким можна повністю довіритись, оскільки вони нібито володіють "секретними даними".

Щоб не стати жертвою пропаганди, спеціалістка рекомендує відключати емоції. Під час перегляду фейкових новин людина, сама того не помічаючи, не використовує своє логічне мислення та перестає аналізувати отриману інформацію, сліпо довіряючи фантазіям з екрану.

"Людина сприймає через емоційний спектр будь-що. Як це робиться: "Вау, ви чули, що сталося?! Це ж жах! Голуби з біолабораторій налетіли на маленьких дітей і..." Далі ви додумуєте самі. Я не сказала, що голуби зробили з маленькими дітьми, тепер уже все залежить від вашої фантазії... "Вау-ефект" вкидання, коли включається саме емоційна реакція. Так влаштований наш мозок, він, з одного боку, допомагає, а з іншого – не дуже. Як тільки у нас включається лімбічна система, коли ми емоційно заряджені, ми дуже погано думаємо. У нас ускладнюється робота когнітивних властивостей. Що мається на увазі? Ми погано аналізуємо, структуруємо, у нас включаються емоції, додумування та фантазії. А логіка каже: "Повернуся за 15 хвилин, коли ти емоційно заспокоїшся". Але вже пішов ланцюжок, ми вже зафіксували. І ми з'їли цю смачну цукерку", – зазначила психотерапевтиня.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Захід роками дурив Україну, тож поділяє з Путіним провину за війну, - колишній соратник Рейгана

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:02

Західні лідери роками дурили українців, обіцяючи вступ в НАТО. Провина за нинішню війну в Україні частково лежить на країнах Заходу. Про це в авторській статті для журналу The American Conservative написав колишній спеціальний помічник президента США Р...

Арестович зробив похмурий прогноз щодо ситуації зі світлом

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:40

Колишній радник Офісу президента та військовий експерт Олексій Арестович зробив прогноз щодо можливих віялових відключень світла. Про це він написав у Telegram, передають Патріоти України. "Взимку, якщо ми не встигнемо нічого зробити до цього моменту, ...