Фінмоніторинг по-українськи: Створити проблему без можливості її нормально вирішити. Клієнт "Нової пошти" втратив доступ до коштів. Ніякі документи не допомогли, - ЗМІ

Фінансова компанія NovaPay заблокувала грошові перекази на адресу клієнта "Нової пошти", кошти "зависли" на рахунку. Незважаючи на те, що клієнт надав необхідні розблокування документи, доступ до грошей йому не повернули. І це не єдиний випадок в Україні – на схожі ситуації вже неодноразово нарікали клієнти банків. Рахунки та перекази блокують через фінмоніторинг.

Про випадок із NovaPay розповів на сторінці "Нової пошти" у Facebook юрист Андрій Боганча. За його словами, 15 листопада його клієнт-підприємець дізнався, що більше не може отримувати перекази на своє ім'я через сервіс "Нової пошти" NovaPay, зазначають Патріоти України.

"Блокування пройшла в рамках фінансового моніторингу. У відділенні "Нової пошти" кажуть, що потрібно надати документи, що підтверджують підприємницьку діяльність", – пояснив адвокат.

Правник наголосив що того ж дня клієнт подав документи про діяльність ФОП (фізособи-підприємця). Проте 17 листопада підприємцю повідомили, що документів замало.

"18 листопада подається друга заява з додатковими квитанціями про оплату податків та проханням повідомити, у чому конкретно полягають сумніви щодо підприємницької діяльності. Але повна тиша – ніхто не надає офіційних листів, не дзвонить із роз'ясненням", – розповів юрист.

За його словами, весь цей час підприємницьку діяльність клієнта зупинено, а кошти, які "зависли" при перекладі – заблоковані. Представники "Нової пошти" вже пообіцяли розібратися у ситуації.

Чому блокують рахунки та перекази

Фінансовий моніторинг – це один із методів протидії відмиванню доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму, а в українських реаліях – ще й ухиленню від сплати податків. Українці вже давно почали стикатися з тим, що банки можуть раптово заблокувати кошти та не вимагати документів, що підтверджують джерело доходів.

Такий обов'язок на фінустанови поклали ще кілька років тому, але систему досі налагоджують. І правила стосуються не лише банків.

Наприклад, та ж NovaPay – це фінансова установа, яка є суб'єктом первинного фінмоніторингу. Тобто вона має сприяти тому, щоб виявляти надходження на рахунки коштів невідомого походження.

Наразі, за словами експертів, не існує єдиного суворого правила щодо суми чи регулярності платежів, які слід вважати підозрілими. Вони різні в різних банків та категорій клієнтів.

Загалом обов'язково перевіряти операції банк має лише на суму від 400 тис. грн. При цьому багато банків верифікують операції на суму від 150 тис. грн, але можуть заблокувати будь-яку суму, якщо вона видасться сумнівною.

Припинятися можуть операції, які відповідають типовому поведінці для певної категорії. Наприклад:

  • Невідповідність прибутків. Людина отримує зарплату 10-20 тис. грн щомісяця, а потім раптово намагається внести на рахунок 200 тис. грн.
  • Регулярні однотипні платежі Наприклад, людина щодня отримує певну суму коштів і переводить в готівку її в банкоматі. Або щодня по кілька разів отримує переклади від різних фізосіб. Така поведінка здається банку дуже схожим на підприємницьку діяльність, яку не можна вести за допомогою приватних рахунків.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Затримання заступника Шойгу – це негативний сигнал для нас, - Вадим Денисенко

четвер, 25 квітень 2024, 0:30

"Затримання заступника Шойгу. Чому це негативний сигнал для нас", - пише політолог Вадим Денисенко на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:. "1. Затримання такого рівня не могло бути проведене без погодження з ...

"Стоило мне лишь один раз вы*бать овцу… ": Іван Яковина дотепно пояснив, ким став Путін для Єльцина

четвер, 25 квітень 2024, 0:15

"Ельцин много всего хорошего хотел сделать, а в начале своего срока даже кое-что сделал. Но запомнится он тем, что буквально за руку привел Путина в свой кабинет и посадил его на трон", - пише російський опозиційний журналіст Іван Яковина на своїй стор...