Фірма з Азербайджану зі зв'язками з РФ може виграти тендер у Хмельницькому, - журналістське розслідування

У Хмельницькому завершується фінальний етап тендеру на рекультивацію проблемного полігону твердих побутових відходів, близько 10 млн доларів на це надав ЄБРР, гарантом проєкту є мерія. Однак міська влада ризикує отримати черговий "довгобуд", адже серед претендентів на перемогу – учасник з Азербайджану, що вже фігурував у кримінальних справах, має ділові зв'язки з рф і надав гарантії від фінустанови-банкрута. Про це повідомило видання СтопКор, передають Патріоти України.

Наразі на перемогу в тендері претендують два консорціуми – турецько-ліванський та грецько-азербайджанський. Ринок продемонстрував достатньо низький інтерес до проєкту, який за міжнародними мірками можна віднести до категорії невеликих. Göl Çevre Teknolojileri з Туреччини декларує, що вже мала відношення до двох схожих проєктів у Львові та Харкові, хоча в джерелах фігурує назва іншої турецької фірми. Ліванська BATCO GROUP – відома компанія, але всі її проєкти сконцентровані в країнах Перської затоки.

Своєю чергою, ООО "HayatGroup" – консорціум, до якого з одного боку входить відома грецька компанія, а з іншого – азербайджанська. Однак, як зазначають автори статті, компанія з Греції може виступати суто як прикриття, адже проєкт у Хмельницькому – не її масштабу.

А от азербайджанська сторона консорціуму вже фігурувала в кримінальних справах. Так, у 2019 Шахіна Байрамова (власника HayatGroup), в Узбекістані було притягнуто до кримінальної відповідальності та затримано за хабарництво та корупційну діяльність.

Фірма також працювала на ринку країни-агресора. Згідно з даними СтопКору, HayatGroup взяла участь у тендері в Білорусі з будівельною компанією з росії, датованому квітнем 2022, тобто за два місяці після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. Як зазначає видання, ООО "HayatGroup" воліє працювати під гарантії азербайджанського банку MuganBank, який є банкрутом.

"Грецька компанія безумовно відома на ринку, але скоріш за все приймає участь номінально, для відведення уваги від другого партнера в цьому консорціумі, за яким як раз цікавий шлейф співпраці з компаніями рф, сумнівних оборудок на ринку Узбекистану і плачевний фінансовий стан", – зазначають журналісти.

У виданні підкреслюють: рекультивація сміттєвого полігону на Хмельниччині – критично важлива для довкілля. Але якщо цей тендер довірити компанії з сумнівними проросійськими зв'язками та кримінальним минулим, він може обернутись черговим "довгобудом", а фінансовий тягар ляже на плечі хмельничан, адже проєкт фінансується коштом ЄБРР під гарантії міської ради.

Представники СтопКору звернулись із запитами до керівників Хмельницької ОВА, міської ради, компаній-учасників, з закликом розібратись у ситуації і не допустити негативних наслідків для громади.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Єдина правильна відповідь - "все добре": Ольга Фреймут розлютила українців черговим уроком "хороших манер" (відео)

субота, 28 вересень 2024, 16:30

Ольга Фреймут, яка після початку великої війни виїхала до Великої Британії, відновила свою рубрику з порадами з етикету, які нерідко ставали предметом жартів і пародій. Телеведуча запустила марафон сучасних манер, який має власну сторінку в Instagram, ...

СВО йде "за планом": Як виглядає великий цвинтар російських окупантів у Курську (відео)

субота, 28 вересень 2024, 15:30

У Курську на території Північного цвинтаря величезна кількість могил російських окупантів, які воювали в Україні та були там ліквідовані. Відео, зняте на цвинтарі, розповсюджують у соцмережах, передають Патріоти України. "Старі психопати, які відправил...