Гібридна війна триває: Росія посилює вплив на Африку, щоб протистояти звідти Заходу, - Financial Times

Росія наразі намагається посилити свій вплив у бідних країнах Африки, щоб фактично відкрити там "другий фронт" для протиставлення Заходу. Про це пише Financial Times, передають Патріоти України.

Найкраще Москві вдалося просунутися в регіоні Сахель (політично-нестабільна смуга напівпустелі, що пролягає під Сахарою). У кількох країнах, які борються з джихадистськими повстанцями, перевороти встановили військові уряди, що вороже ставляться до Франції і відкрито симпатизують Москві.

Одним із факторів успіху росіян в африканських країнах є погане ставлення до Франції та часті держперевороти. Старший радник президента Франції Еммануеля Макрона вважає посилення позицій РФ в Африці "другим фронтом": "Йдеться про ослаблення Європи і відкриття фронту, де Європа і Франція сприймаються як крихкі".

Співробітник аналітичного центру Rusi Самуель Рамані вважає, що Москва зосередилася на смузі країн від Малі до Судану: "Вони думають, що можуть створити "пояс переворотів", який забезпечить їм вплив і витіснить Захід".

Ці інструменти, за словами Рамані, поєднують в собі "операції проти повстанців, продаж зброї, просування автократії і м'яку силу".

Застосовуючи їх, підсумовує він, Росія стала "великою державою в масштабах всього континенту".

Високопоставлений французький чиновник, який допомагає формувати африканську стратегію Франції, не заперечує успіху РФ: "Малі, ЦАР і Буркина-Фасо зазнали невдачі в своїх спробах протистояти виклику тероризму. "Вагнер" з'явився як нова гра в місті".

Зокрема, російська присутність у ЦАР включає близько 1500 воєнізованих формувань у масках із сумнозвісної "Вагнерівської групи", операції з видобутку золота і алмазів, невеликий лікеро-горілчаний завод, що випускає пакетики горілки "Wa Na Wa" з логотипом носорога і слоганом: "Виготовлено в Росії": "Зроблено в ЦАР за російськими технологіями".

Один високопоставлений західний дипломат у ЦАР описує країну як "чашку Петрі" для африканських амбіцій Москв: "Триває гібридна війна і ми в ній беремо участь".

Крім того, президент ЦАР Фостен Аршанж Туадера завдячує своїм виживанням найманцям "Вагнера", які допомогли придушити спробу його повалення напередодні виборів у 2020 році.

Вони забезпечують одне з кілець його особистої безпеки.

"Це не просто його особиста охорона, він є їхнім заручником", - каже західний дипломат у столиці ЦАР Бангі.

У ЦАР РФ створила командний центр і тренувальну базу приблизно за 80 км від Бангі. Найманці з "Вагнера" та інших російських приватних військових компаній, а також руандійські солдати відтоді відіграють важливу роль у відновленні певного порядку.

Окрім добре задокументованого збору митних платежів на кордоні з Камеруном, Мінфін США стверджує, що "Вагнер" контролює "численні" золоті та алмазні копальні в ЦАР і навіть відмовляє в доступі урядовим чиновникам, які намагаються перевірити його видобувні операції.

Група експертів ООН у 2021 році дійшла висновку, що 95% золота, видобутого в ЦАР, було вивезено нелегально.

У вересні тимчасовий прем'єр-міністр військового уряду Малі Абдулайє Майга, використав промову в ООН, щоб засудити "французьку хунту" і похвалити "зразкову і плідну співпрацю між Малі і Росією". У Малі також помічали найманців "Вагнера".

Того ж місяця генерали в Буркіна-Фасо вдруге за 8 місяців захопили владу, і ця подія відзначилася тим, що на вулицях столиці Уагадугу демонстранти розмахували російськими прапорами.

У Судані, ще одній нестабільній країні, Москва підтримує тісні зв'язки з генерал-лейтенантом Мохамедом Хамданом Дагало, другою людиною в адміністрації, яка прийшла до влади в результаті перевороту 2019 року.

За даними Мінфіну США, російські компанії, що працюють у Судані, отримують прибутки від нелегального експорту золота, обсяги якого зросли після вторгнення Росії в Україну. Москва також отримала згоду на військовий доступ до Порт-Судану, стратегічного вузького місця на Червоному морі.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Протягом кількох крайніх діб почала загострюватись ситуація на Краматорському та Покровському операційних напрямках, й явно не на користь ЗСУ, - Костянтин Машовець

середа, 24 квітень 2024, 9:32

1. Почнемо з Краматорського... Очевидно, командування угрупування військ (УВ) противника "Юг", на напрямку докладання своїх основних зусиль, а це зараз - м.Часів Яр та прилеглі райони, прагне вже найближчим часом добитися більш-менш значних успіхів. На...

Тилові журналісти легковажать: Боєць ЗСУ розповів про переваги російського "танка-мангала" під час ворожих штурмів

середа, 24 квітень 2024, 9:05

Хоч танк і не маневрений та має багато недоліків, він може виконати свою місію під час штурму — завести колону в населений пункт і стріляти просто в лоб, говорить командир танкового підрозділу. . Останнім часом дедалі частіше з'являються повідомлення ...