І ваші фото в Інстаграмі теж: Британський фізик розповів, як цифрова інформація погубить Землю

Якщо кількість цифрової інформації буде збільшуватися на 20% щорічно, вже через 350 років на Землі буде існувати більше цифрових біт, ніж атомів у Всесвіті.

Фізик з Університету Портсмута Мелвін Вопсон опублікував дослідження, згідно з яким збільшення кількості цифрової інформації на Землі призведе до катастрофи. Дослідження Вопсона засноване на теорії німецько-американського фізика Рольфа Ландауера: згідно з принципом Ландауера, цифрова інформація має фізичну природу через особливості термодинаміки, і найдрібніша одиниця інформації - біт — відповідає певній кількості енергії, передають Патріоти України.

За допомогою цього принципу Ландауер хотів розрахувати межі енергоспоживання для цифрових обчислень. Однак, Вопсон пішов далі і припустив, що кожен біт не тільки відповідає енергії, а й має масу, яку можна виміряти. Таким чином, в теорії, маса пристрою, який зберігає інформацію, повинна трохи збільшуватися, коли він повністю завантажено даними.

У своїй новій роботі Мелвін Вопсон взяв за основу дані IBM, згідно з якими щороку на Землі створюється приблизно секстильйон (10 в ступені 21) цифрових біт інформації. Автор дослідження підрахував, що якщо кількість цієї інформації буде збільшуватися на 20% щорічно, вже через 350 років на Землі буде існувати більше цифрових біт, ніж атомів у Всесвіті.

На думку Вопсона, кількість енергії, яка буде необхідна для підтримки такого обсягу інформації, буде перевершувати кількість енергії, яке зараз виробляється на всій Землі.

Фізик також підрахував і масу, яку, згідно з його теорією, буде займати вся ця інформація: у дослідженні зазначено, що якщо кількість цифрових даних буде збільшуватися на 50% щорічно — вже через 225 років весь цифровий контент буде складати половину маси нашої планети. Звичайно, припущення Вопсона про фізичну природу інформації поки не має експериментального підтвердження, всі розрахунки виконані лише в теорії, а сам концепт є абстрактним.

Проте, його автор упевнений, що цифрова інформація, яку створює людина, в дійсності впливає на навколишнє середовище. «Ми у буквальному сенсі крок за кроком змінюємо цю планету, і це невидима криза», — каже Вопсон.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Повернувся з України "у відпустку": У Крокус Сіті Холі вбили полковника ГРУ

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:00

Полковник ГРУ Тимур Мясников, який нещодавно повернувся з війни Росії проти України, помер від поранень, отриманих внаслідок стрілянини у підмосковному концертному залі Крокус Сіті Хол. Про це повідомляє видання "Медиазона", передають Патріоти України....

Польща пробила дно! Ракеті РФ дозволили поцілити в Україну. Нова заява сусідів просто здивувала - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:15

Варшава заявила, що 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з ракет, запущених Росією. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд. Це вже не...