"Я хочу, щоб ці люди понесли відповідальність": "Азовець" Кротевич розказав про оборону і причини падіння Маріуполя

За історію світу не було такого співвідношення військових сторін, як було під час оборони Маріуполя. Чому оборона міста була неефективною, і хто за цим стоїть - в інтерв'ю Наталії Мосейчук розповів начальник штабу полку "Азов" Богдан Кротевич "Тавр", який повернувся з російського полону, передають Патріоти України.

За його словами, у Маріуполі у Росії була повна перевага. "Перевага в авіації (у нас не було жодного літака!), у нас не було корабельної артилерії, на нас було зав'язані - тоді я думав, що було 20 тисяч, зараз я розумію, що більше - військових РФ, ракетні системи залпового вогню, це артилерія, танки і так далі. У нас все закінчується, не відновлюється, а у них ще і ротація відбувалася - тобто вони завозять одну БТГ - вона 2 тижні - місяць повоювала, втомилася (бо це втомлює!) і потім міняється", - згадує захисник.

Як так сталося, що Маріуполь взяли? За словами Кротевича, у нього є чіткі прізвища, які він готовий озвучити в генпрокуратурі. "Коли я закінчу питання з обміном полонених, коли полк Азов отримає танки і артилерію, яку ми втратили на Азовсталі, я обов'язково напишу листа в Офіс генпрокурора, щоб люди, які винні в тому, що оборона Маріуполя сталася от так, як вона сталася, понесли покарання", - наголосив "азовець".

За його словами, ситуація з обороною Маріуполя - це оперативно-стратегічний рівень того, що там відбулося. "Я є свідком, один із не багатьох - я, "Редіс" (командир "Азова" Денис "Редіс" Прокопенко - ред.) і старший лейтенант Харьков (Харьков Андрій - начальник оперативного відділу ОЗСП "Азов" - ред.), який, на жаль, загинув, - ми були свідками того, як відбувалося планування оборони Маріуполя. Тоді вже ми казали про це, що є проблеми. Я людина радикальна, емоційна. "Редіс", звичайно, більш стриманий, але чіткіший, бо він командир. Якщо питання є в тому, чи Маріуполь здали? Я скажу, що ні. Це просто халатне відношення до ворога і до планування. Я з 2015 року розумів, що напрямок Криму - не закритий.

Просування ворожих військ з Криму було логічним, відтак ділянку з'єднання окупованого півострова із материковою Україною необхідно було захищати. Так, ми б опинилися в оточенні, тому що саме кільце Маріуполя зачинило інше угрупування - східне, яке пройшло між Волновахою і Маріуполем - вони закрили кільце між Нікольським і Маріуполем. Ми чекали десантної висадки (російських військ - ред.) із морського узбережжя - її так і не відбулося. Було поповнення сил вище Бердянська, але це не зона відповідальності Об'єднаних сил. Це мало контролювати ОК "Південь". Мене це дуже зачіпало, коли ми були на Азовсталі, не спали взагалі, але досвід, який ми отримували (ми всі вважали, що ми загинемо!), я вважав, що треба передавати, про це казати, і я хотів би, щоб люди, які винні, понесли відповідальність", - зазначив Кротевич.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Відповзав зі спущеними штанами: Пікантне поранення окупанта перетворило його на справжнє посміховисько (фото, відео)

четвер, 28 березень 2024, 23:34

Російський загарбник несподівано для самого себе здобув перемогу у конкурсі на найпікантніше поранення, в якому навіть не планував брати участь. Такий вердикт винесли користувачі соцмереж після публікації українськими військовими відео, на якому окупан...

"Демілітаризувала" власна ППО: Біля Севастополя впав російський військовий літак (фото, відео)

четвер, 28 березень 2024, 23:23

Біля окупованого Севастополя впав російський літак, за даними окупантів, це міг бути Су-35. Про це повідомили місцеві пабліки, які зафіксували падіння палаючого літака і пілота, який катапультувався, передають Патріоти України. "Російське ППО як крок д...