Українці, які прожили 100 і більше років поділилися своїми секретами довголіття, передають Патріоти України з посиланням на Експрес.
Прості, на перший погляд, поради допоможуть прожити довге і насичене життя.
Ангеліна Козій з Івано-Франківщини, якій виповнився 101 рік, радить доглядати за собою і не забувати про маленьких радощах. "Одягніть щось красиве, вийдіть на вулицю, з сусідами поговоримо або в церкву сходіть, пісню заспівайте – і вже буде радісно, будете світитися, як сонечко", – поділилася вона.
Жінка також розповіла, що любить співати українські, польські та німецькі пісні і ділитися досвідом з рідними. "Все, що за життя дізналися, треба повторювати, дітям і онукам розповідати. Так розум і язик не одревесневеют. А після кожної пісні або вірші обіймаю своїх рідних, цілу – і сили в мені ростуть!" – додала вона.
100-річний Максим Дудченко з Полтави вважає, що прожити так довго йому допоміг позитив. "Я – оптиміст. Намагаюся якомога менше піддаватися стресам – вони забирають здоров'я", – підкреслив він.
Антоніна Куренівський з Вінниці, якій виповнилося 100 років, порадила стежити за своїм харчуванням. Сама вона харчується скромно. "Їсть супи, каші, салати, заправлені олією, чорний хліб. М'ясо вживає рідко. Харчується три рази в день, і найважливіше – не переїдати. Ще у нашій бабусі багато різних трав'яних чаїв, настоянок. Адже вона тільки народними засобами лікується, таблеток не визнає", – розповіла родичка довгожительки.
100-річна Параска Сторожук з Вінницької області дала рада не сидіти склавши руки. Вона з чоловіком завела господарство. "Днем поралися по господарству, а майже щоночі я бралася за вишивання. Звикла постійно щось робити. Тепер дітей і онуків учу, щоб не були ледачими, більше рухалися і працювали", – додала Сторожук.
"Шановна громадо й великий бізнес! Повідомляю вам як людина, яка дотична до процесів і в тилу, і на фронті й у силу своєї біографії розуміється на обох середовищах на рівні не менше впевненого користувача", - пише політик та громадський діяч Ігор Луцен...
Попри відсутність йогуртів у радянському виробництві, громадяни СРСР насолоджувалися широким асортиментом кисломолочних продуктів. Одним із таких унікальних делікатесів був гянджлик — кисломолочний продукт з Азербайджанської РСР. Він вирізнявся поєднан...