Як в Україні розбагатіти на "зелених" тарифах

Цьогоріч Україна увійшла до десятки країн за привабливістю інвестицій у "зелену" енергетику, за версією міжнародного агентства Bloomberg New Energy Finance. Особливо швидкими темпами розвивається виробництво енергії з сонця і вітру.

Що вигідніше – побудувати вітроелектростанцію чи поставити сонячні панелі, і чи є в продажу недорогі вітряки вітчизняного виробництва, – передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

Які переваги

Підприємцям варто знати, що коефіцієнт продуктивності вітру вдвічі-втричі вищий, ніж сонця. 1 кВт вітроелектростанції здатний генерувати 2200-3200 кВт/год електроенергії – вдвічі-втричі більше, ніж сонячна електростанція аналогічної потужності.

Перевага ВЕС ще й у тому, що вони займають менше землі, ніж сонячні електростанції. Так, для ВЕС потужністю 1 МВт знадобиться всього 30-50 соток землі, тоді як для СЕС аналогічної потужності – приблизно 2 га. ВЕС можуть бути максимально наближені до точок підключення: ВЕС> 20 МВт може розташовуватися за 700 м від населених пунктів, побутова до 150 кВт – всього за 40 м (згідно з ДСТУ). Вітрогенератори, на відміну від СЕС, дозволено розміщувати на землях сільськогосподарського призначення. Тому народжується нова група виробників енергії з поновлюваних джерел – фермери, аграрії.

"Зелений" тариф

Згідно із законодавством України, "зелений" тариф за спрощеною системою можуть отримувати домогосподарства з генерувальними потужностями до 50 кВт від вітру (від сонця – до 30 кВт, до 1.01.2020). З'явилося поняття "комбіновані системи сонце + вітер". Водночас потрібно враховувати, що діаграма сезонної генерації вітрогенератора збігається із сезонним споживанням протягом року. Тобто будівництво вітряків для забезпечення автономного енергоспоживання стало ще вигіднішим.

Також з'явилася нова підгрупа виробників електроенергії – малий і середній бізнес, підприємства, що використовують до 150 кВт енергії. Вони отримали право на спрощену систему підключення і отримання "зеленого" тарифу без ліцензії.

Види вітряків:

Як правило, розрізняють два основні типи:

1. Горизонтальні

2. Вертикальні

Горизонтальний вітряк

Найпопулярніші – горизонтальні вітряки (дві або три лопаті). Гондола з лопатями прикріплена до високої щогли. Чим більша її висота, тим вища ефективність генератора, адже з кожними 1,5 метрами висоти опори, швидкість вітру підвищується приблизно на 1м/с.

Горизонтальний вітрогенератор може бути або з механічним пристроєм орієнтування на вітер – флюгером, або з автоматизованим пристроєм на основі поворотного електродвигуна. Останній варіант використовується у вітряках з потужністю 10 кВт і вище. Коефіцієнт використання енергії вітру (КВЕВ) для горизонтальних вітрогенераторів перебуває на рівні 40%-48%.

Крім звичних горизонтальних вітряків, існують і так звані вертикальні ротори. Їхня заявлена виробниками перевага – малошумність, а також обертання й вироблення електроенергії вже за низької швидкості вітру – 2 м/с. Водночас, за даними віцепрезидента Української вітроенергетичної асоціації Миколи Савчука, "за 11 м/с вертикальний ротор на 2 кВт часто на практиці видає орієнтовно 300 Вт енергії, тобто має істотно менший коефіцієнт вироблення". ККД горизонтальних вітрогенераторів на 30% більший, ніж у вертикальних, але заразом вони на 30% гучніші.

вертикальний вітряк

Вітряні електростанції з вертикальним ротором можна встановлювати для постачання енергії в приватних будинках, готелях, на виробництві. Особливо їх ефективно використовувати на узбережжях чи на великих територіях з високою швидкістю вітру.

Недоліком для масового їхнього використання буде ціна, що є втричі дорожчою, ніж у звичайного горизонтального вітряка.

За даними Миколи Савчука, "20% вертикальних вітряків у світі використовують на станціях мобільного зв'язку для забезпечення безперебійного енергопостачання. У такому разі значення має не вартість, а гарантія роботи ретрансляторів".

Вартість вітряка

Вітрогенератори коштують недешево. Так, за інформацією Миколи Савчука, "вартість будівництва "під ключ" 1 кВт вітроустановок малої потужності становить майже 3,5 тис. доларів, тоді як СЕС коштує 700-1000 доларів за 1 кВт. Відповідно, термін окупності сягає 5-7 років. Для ВЕС потужністю 1 МВт потрібно вже 1 300 000 доларів. Відповідно, термін окупності сягає 4-5 років".

Енергія з сонця й вітру в Україні

На українському ринку можна купити дешевші китайські вітрогенератори, але вони розраховані на вищу швидкість вітру, ніж зазвичай є в Україні – від 12 м/с, в Україні ж швидкість вітру, в середньому, приблизно 8 м/с.

Українських виробників недорогих вітрогенераторів для малих і середніх ВЕС потужністю 20-150 кВт немає, сегмент поки тільки починає відновлюватися після відсутності державної підтримки.

З 2019 року до України почали завозити реновіровані вітрогенератори – це відновлені установки, які пройшли повний цикл тестування, заміни необхідних компонентів і зібрані з оригінальних запчастин на заводі-виробнику (або уповноваженому підприємстві) вітрогенераторів.

Такий вітрогенератор працює, наче новий, ще 15-20 років. "Вартість відновлених вітрогенераторів в 3-10 разів нижча, ніж нових. Відповідно, і окупність проєктів в 1,5-2 рази швидша, ніж в разі придбання нових, і досягає терміну від трьох років", – стверджує Микола Савчук. В Україні пропонуються вітрогенератори з Європи потужністю від 100 кВт до 3,5 МВт виробництва світових брендів.

Ну, і останнє... Як показує практика, вітер (для малої генерації не менш ніж 4,5 м/с, для великої – від 6 м/с і вище) можна знайти на всій території України.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Небезпека необережних рухів у тумані

середа, 24 квітень 2024, 21:20

Заступника Шойгу заарештували після спецоперації ГУР – ЗМІ

середа, 24 квітень 2024, 21:04

Арешт заступника очільника міноборони РФ Тимура Іванова пов'язаний із березневою спецоперацією Головного управління розвідки Міноборони України. Про це 24 квітня повідомили "Українська правда" й "Суспільне" з посиланням на джерела, передають Патріоти У...