​Як "Зе-мушкетери" з роти монсеньйора Коломойського віджимають у держави Одеську кіностудію,​ - розслідування (відео)

Чи знали ви колись що саме в Україні почалася історія усього східноєвропейського кіно? На Одеській кіностудії? Можливо, й знали. А от чи знали ви, що найславетнішу кіностудію просто зараз намагаються забрати у держави "слуги народу"? Оце - навряд. Про новий скандал у випуск сенсаційних розслідувань Watchdogs.Розслідування, зазначають Патріоти України.

"Мушкетерам і не наснилося б. Як і з ким слуга народу Олександр Ткаченко взявся українське кіно відроджувати?

Український Голлівуд - майбутнє Одеської кіностудії чи назва майбутнього ЖК?

Як кілька друзів із зеленої команди вирішили перетворити кіно на фундамент. Розповімо прямо зараз!

Кіно, Мінкульт і двоє друзів опального Богдана. Просто зараз навколо одеської кіностудії розгортається грандіозна інтрига, яка вже за кілька місяців може покласти край самому її існуванню. І все в цій історії крутиться навколо міністра Бородянського, слуги Олександра Ткаченка і забудовника Андрія Вавриша.

Тож, суд вирішив забрати у держави приблизно 12 відсотків акцій Одеської кіностудії. І на перший погляд, воно здавалося б не так уже й багато...

Раніше держава мала там контрольний пакет, а тепер його втрачає. Це дуже складна історія, але якщо ви спробуєте розібратися у ній разом із нами, ви не пожалкуєте. Бо насправді на цьому прикладі ми покажемо вам, як працюють із державною власністю компанії групи “Приват”.

20 травня 2019 року в Україні відбулися дві події. Одна - велика, за нею слідкували всі, і то була інавгурація президента Володимира Зеленського. Інша історія була менша, і її ніхто не помітив - але саме двадцятого травня Господарський суд міста Києва відкрив провадження у справі про віджим у держави акцій Одеської кіностудії. У січні судовий процес завершився, і от що вийшло в результаті.

Одеська кіностудія стала акціонерним товариством 15 років тому. Донедавна структура власності виглядала отак: 50% + 1 акцій належали державі, ще близько 25 відсотків - компанії “Нова кіностудія” Олександра Ткаченка. Останні 25 відсотків, - компанії відомого київського забудовника Андрія Вавриша. Держава мала контрольний пакет. Але ось що вирішив суд - забрати у держави як одного із акціонерів 12 відсотків і віддати їх на баланс самого ж акціонерного товариства. Таким чином кіностудія стає акціонером себе самої, а держава втрачає контрольний пакет.

Одеська кіностудія - перша в Україні, перша у Східній Європі. Довженко, мушкетери, Висоцький, капітан Грант, сто років історії - і ось все, держава втрачає право повного управління. Суд вирішив забрати у Міністерства культури акції кіностудії на сім мільйонів, тобто контрольного пакета більше не буде. Повний текст рішення був опублікований 30 січня. Здавалося б - грандіозний скандал, і Міністерство має першим здійняти галас. Але ось одинадцятого лютого Міністр культури Бородянський дізнається про рішення суду від журналістів. Каже, просто не в курсі.

"Ви знаєте, чесно кажучи, я не готовий відповісти на це питання. Я не так володію темою, як ви 00.36 СКЛ 00.44 Нема, що сказати, я просто не володію ситуацією", - Міністр культури, молоді і спорту Володимир Бородянський.

Міністр не володіє ситуацією. Мабуть, нею володіє Олександр Ткаченко? Колишній генеральний директор телеканалу “1+1”, а сьогодні - дуже впливовий нардеп від “Слуги народу”. Саме він був ідеологом акціонування одеської кіностудії п’ятнадцять років тому. І саме йому належить чверть акцій сьогодні. Але і він стверджує, що теж нічого не відає.

«Ви знаєте, я як акціонер зараз безпосереднього відношення до оперативної діяльності, до судів не маю, тому мені важко пояснити це рішення суду”, - народний депутат України Олександр Ткаченко.

Держава втрачає контрольний пакет найстаршої кіностудії України. І міністр, і співвласник стверджують, що не в темі. Ми їдемо до Одеси, може хоч там знайдеться хтось, хто візьме на себе відповідальність?

Прямо під час прямого ефіру місцевого телеканалу в Одесі, під його дверима ми чекаємо директора Одеської кіностудії. Саме Андрій Осіпов подав позов проти Мінкульту - тобто проти держави, щоб забрати акції. Каже - було непросто.

Осіпов стверджує, що держава зможе викупити акції кіностудії, які у неї відібрали. Та повну самостійність голови правління кіностудії ставить під сумнів його колишній колега. Віктор Ноздрюхін-Заболотний, кінорежисер, і сам - колишній голова правління Одеської кіностудії. Десять років тому він очолював студію, вже у часи Ткаченка, і тепер каже, що точно знає, хто саме ухвалює рішення в акціонерному товаристві.

Андрій Вавриш серед співвласників Одеської кіностудії віднедавна - з 2018 року. Але публічно він визнав це лише кілька місяців тому, у жовтні 19-го. Саме у його присутності серед акціонерів Віктор Ноздрюхін-Заболотний бачить відповідь на питання - що буде далі? Вавриш - будівельник. За кілометр від кіностудії, там же на Французькому бульварі він уже будує житловий комплекс на місці санаторію. Чому б не збудувати ще один - на місці кіностудії? Приморська земля у центрі Одеси просто золота - чотири-п'ять мільйонів доларів за гектар.

У цій історії багато шарів, продовжуємо їх розбирати один за одним. Знайомтеся - Ольга Сівакова, саме вона так би мовити ненавмисно “ініцювала” історію, розвиток якої дійшло до того, що сьогодні Мінкульту відбирають акції кіностудії.

Рішення господарського суду про віджим акцій базувалося на історії ось цього будинку. Держава внесла його як свою у частку у статутний капітал акціонерного товариства “Одеська кіностудія”. Сьогодні в судових документах його називають готель “Екран”. Насправді це був гуртожиток кіностудії. Коли людей звідти почали виселяти, Ольга Сівакова через суд довела, що гуртожиток був внесений до статутного капіталу незаконно. І от тепер Господарський суд міста Києва каже - раз будинок внесли до статутного капіталу неправомірно, значить у держави треба забрати акції кіностудії на сім мільйонів.

Ще раз: ось цей будинок сьогодні належить Одеській кіностудії. Але у держави відбирають акції, тому що держава не мала права віддавати гуртожиток кіностудії. Це мозколомне судове рішення цілкому у дусі Ігоря Коломойського і його партнерів, одним із яких є Олександр Ткаченко. Та лишалася одна неприємна проблемка. З 2011 року в Україні існував окремий закон, який забороняв повну приватизацію Одеської кіностудії. І за участі Олександра Ткаченка його скасували. Це було зроблено досить підступно: у жовтні минулого року в непомітний службовий закон заклали прикінцеве положення - про скасування заборони на відчуження акцій в держави.

Вам треба? Беріть. Саме за таким принципом зіграв господарський суд міста Києва, коли з позовом до Мінкульту звернулась “Одеська кіностудія”. А ухвалила це рішення суддя Господарського суду міста Києва - Катерина Головіна. І її біографія не менш цікава, ніж бібліографія ухвалених нею рішень.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Над Кримом виють сирени та лунають вибухи в різних кутках окупованого півострова

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:32

У тимчасово окупованому Криму вранці 19 квітня було чути вибухи. Про це повідомляє Telegram-канал Кримський вітер.

"Скоро корабли будут уничтожаться здесь": Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:17

Партизанський рух "Атеш" провів розвідку військово-морської бази Чорноморського флоту Росії в Новоросійську. Туди РФ перемістила більшість своїх суден з Криму. Про це пише "Атеш" у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Під час розвідки б...